Samfund

Ældste i Jehovas Vidner kendte til mistanke om overgreb på barn - gik ikke til politiet

Politi og ekspert mener, at den ældste i Jehovas Vidner var forpligtet til at gå til myndighederne med sin viden.

Lotus Luca fra Næstved var 14 år gammel, da hun en dag kom hjem og fortalte sin mor, at hun var blevet udsat for et overgreb.

Ifølge Lotus Luca var hun blevet tvunget til at have oralsex med en ung mand.

Moren tog kontakt til en af de såkaldte 'ældste' i den menighed i Jehovas Vidner, som familien var tilknyttet. 'Ældste' er Jehovas Vidners religiøse ledere. Der blev arrangeret et møde, hvor Lotus Luca fortalte den ældste, hvad der var sket.

Ifølge Lotus Luca, der i dag er 19 år gammel, var det en mand fra en anden menighed i Jehovas Vidner, der i 2014 forgreb sig på hende.

En sag, der ifølge Jehovas Vidners håndbog for ældste er alvorlig og skal behandles af de ældste med henblik på en eventuel udstødelse af gerningsmanden. Derfor gik Lotus Luca og hendes mor til en ældste.

- Som Jehovas Vidner lærer vi, at når der sker noget, så går vi til de ældste, hvis der er et problem. Og vi blander ikke myndighederne ind i det, siger Lotus Luca.

Hun husker, at hun fortalte de ældste om overgrebet, men at der efter mødet ikke skete mere. 

Underrettede ikke politiet

Den ældste, som var med til mødet, bekræfter, at Lotus Luca fortalte, at der var tale om et overgreb.

TV 2 har været i kontakt med ham, men han ønsker ikke at medvirke i et interview. Han henviser til Jehovas Vidners skandinaviske afdelingskontor i Holbæk.

I en mail skriver kontoret til TV 2, at Jehovas Vidner i Danmark siden 2003 konsekvent har "rådgivet de ældste om, at alle anklager om børnemisbrug skal meldes til myndighederne".

Men aktindsigter i Lotus Lucas dokumenter hos kommunen og politiet viser, at der ikke er indgivet en underretning om overgreb til relevante myndigheder i hendes sag.

- Forbrydelser skal efterforskes af politiet

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi mener politiinspektør Kim Kliver, at det er helt uacceptabelt, at de ældste ikke straks gik til politiet.

- Hvis en person fortæller nogle voksne, at man har været udsat for et overgreb, så skal man - uanset hvor lukket et miljø man er i - forstå alvoren af en sådan forbrydelse og få det anmeldt til politiet. Forbrydelser skal efterforskes af politiet, siger han til TV 2.

Kim Kliver understreger, at alle mistanker om sådanne forbrydelser skal overdrages til politiet:

- Ifølge retsplejeloven er det politiet og kun politiet, der kan efterforske sådanne sager, og hvis man har en mistanke, skal man give den til politiet, der nok skal bruge den energi, der skal til for at afgøre, om der er tale om en reel forbrydelse.

Tænkte ikke på selv at anmelde det

Lotus Luca fortæller TV 2, at den ældste spurgte ind til, hvilket forhold hun havde til den unge mand. Hun sagde, at de havde skrevet beskeder til hinanden, og at det var deres første møde, da overgrebet skete.

- Han (den ældste, red.) spurgte, hvorfor jeg havde gjort det, og hvorfor jeg ikke sagde nej. Jeg følte rigtig meget, at det var min egen skyld, siger Lotus Luca.

Talte I overhovedet om at gå til politiet?

- Politiet kom ikke på tale på noget tidspunkt. Jeg tror ikke engang, det var noget, vi overvejede.

Bad du selv om, at det ikke skulle meldes?

- Jeg kan huske, at jeg ikke skænkede det en tanke overhovedet, at politiet kunne blive involveret i det her, siger hun.

Professor: Der burde være reageret

En af Danmarks førende eksperter i religionsret og professor ved Roskilde Universitet, Lisbet Christoffersen, er helt på linje med politiet. Hun henviser til servicelovens underretningspligt.

- Hele ideen i underretningspligten er, at man har et særligt ansvar for at have omsorg for dem, som er kommet til én, siger hun.

Lisbeth Christoffersen mener ikke, at det ændrer på noget, hvorvidt Lotus Luca selv havde valgt at gå til politiet.

- Vi taler om et menneske, som var under den seksuelle lavalder, og som orienterer nogle ledere i trossamfundet, som har en forpligtigelse til at underrette myndighederne om, at der har været et overgreb mod hende – det burde der være reageret på, siger hun.

Når Lotus Luca i dag kigger tilbage på forløbet, er hun ked af, at myndighederne ikke blev inddraget.

- Tingene kunne have set meget anderledes ud. Jeg kunne måske have fået noget psykisk hjælp med hensyn til at få bearbejdet det, så jeg ikke skulle gå med den her skyldfølelse i alle de år. Den dukker stadig op engang imellem, siger hun.

Lotus Luca er i dag ikke længere en del af Jehovas Vidner.

Jehovas Vidner: Hvis vi har handlet forkert, tager vi os af det

I en mail til TV 2 skriver Jehovas Vidners skandinaviske afdelingskontor i Holbæk, at organisationen undskylder, hvis nogen tidligere medlemmer af Jehovas Vidner mener, at overgreb ikke er blevet meldt til myndighederne.

- Hvis det er tilfældet, undskylder vi det. Vi vil dog nævne, at ofrene fortsat kan melde det til myndighederne. Hvis myndighederne så kommer frem til, at vi har handlet forkert, vil vi naturligvis tage os af det. Som organisation er vi hele tiden på udkig efter at gøre det bedre, står der i mailen.

TV 2 ville gerne have stillet yderligere spørgsmål til Jehovas Vidner, men organisationen ønsker ikke at stille op til interview.

TV 2 har været i kontakt med den unge mand, som Lotus Luca hævder tvang hende til oralsex. Han forklarer, at han har en anden opfattelse af forløbet, men han ønsker ikke at uddybe yderligere. Manden fortæller, at han efterfølgende blev indkaldt til møde med de ældste, men han ønsker ikke at fortælle, hvad der kom ud af mødet.

TV 2 har kendskab til et tilfælde, hvor en person, som ikke var medlem af Jehovas Vidner, bad om vejledning hos en ældste og fortalte, at vedkommende var blevet udsat for et overgreb. I det tilfælde blev personen rådet til at gå til politiet.