Samfund

Regeringen om kinesisk telegigant: Vi skal ikke være naive

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er meget opmærksom på kinesiske Huaweis rolle i de danske 5G-netværk, men er ikke klar til at skride ind.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) forsikrer, at regeringen tager sikkerhedsspørgsmålet omkring den store kinesiske teknologivirksomhed Huawei alvorligt.

Huawei har kontrakt med TDC om at opbygge det danske 5G-mobilnet, hvilket har ført til frygt for, at det giver Kina mulighed for at spionere - og endda tage kontrol med – centrale dele af den danske infrastruktur.

- Der er da bekymrende elementer, for det 5G-net, vi skal installere, er jo meget, meget omfattende og skal blandt andet styre selvkørende biler, styre vores forskellige ting i hjemmet, rumme store offentlige registre og så videre. Derfor er det betænkeligt, når man ser på Huaweis konstruktion og kinesisk lovgivning, der i givet fald forpligter kinesiske selskaber til at rette sig efter, hvad for eksempel den kinesiske efterretningstjeneste forlanger, sagde Claus Hjort Frederiksen efter et samråd i Folketinget tirsdag.

Samrådet var indkaldt, fordi flere af Folketingets partier mener, at Danmark måske skal fjerne Huawei fra det vigtige 5G-projekt.

På samrådet slog forsvarsministeren fast, at det kan blive både vanskeligt og dyrt at pålægge TDC at finde en anden samarbejdspartner end Huawei.

Fakta om Huawei

  • Hauwei er verdens næststørste producent af smartphones. Kun Samsung er større.

  • Firmaets ejes ifølge egne oplysninger af medarbejderne.

  • Direktøren har tætte forbindelser til det kinesiske styre.

  • Både USA, Australien og New Zealand har afvist at bruge Huawei i deres nye 5G-netværk.

  • Firmanavnet Huawei udtales "Wah-way".

- Vi har selvfølgelig brug for konkurrence, så vi får de bedste løsninger til gavn for danskerne. Men vi skal ikke være naive, og vi er i gang med at se på, hvad vi kan gøre for at sikre tryghed ved de leverandører, vi bruger til det danske telenet, sagde han under samrådet.

Førende i verden

Den kinesiske teknologigigant er måske verdens førende firma, når det gælder den avancerede 5G-teknologi. Men det er samtidigt et kontroversielt firma i mange vestlige lande.

Både Australien, New Zealand og USA har tidligere stoppet samarbejder med det kinesiske firma, fordi de ikke ønsker, at kineserne skal have adgang til – og en vis kontrol med – kernen af deres nationale infrastruktur.

Herhjemme har TDC samarbejdet med det kinesiske firma i flere år. Huawei har en stor rolle i driften af det nuværende 4G-netværk, og har også vundet kontrakten om at levere det kommende 5G-netværk.

Flere lande ser Huawei som trussel

Tilbage i 2015 konkluderede Center for Cypersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), at Huawei ikke udgjorde en sikkerhedstrussel.

Flere andre vestlige lande er imidlertid nået til en anden konklusion.

I Storbritannien har British Telecom afbrudt samarbejdet med Huawei og haft store omkostninger ved at fjerne det kinesiske udstyr fra deres net. Briterne fulgte op med en advarsel til sine allierede, hvor den britiske efterretningstjeneste MI6 frarådede mod at samarbejde med kineserne om mobilnetværket.

En trojansk hest

Herhjemme forstår sikkerhedseksperter godt den britiske bekymring.

- Vi inviterer kineserne indenfor i vores mest kritiske infrastruktur. 5G-netværket vil revolutionere hastigheden på vores internet, og i fremtiden vil vi hæfte alle mulige apparater op på det netværk. Både vores fjernsyn og vores køleskab. Og når de sidder på vores centrale infrastruktur, så har Huawei mulighed for at fjernstyre systemet og trække alle mulige informationer ud af systemet. Vi får skabt en perfekt trojansk hest, siger John Foley fra det danske sikkerhedsrådgivningsfirma Copits.

John Foley, der tidligere har arbejdet både i FE og i IT- og Telestyrelsen, erkender, at det vil være både besværligt, dyrt og juridisk indviklet at fjerne Huawei fra opbyggelsen af det danske 5G-netværk. Men han mener ikke det er umuligt:

- Alt kan lade sig gøre politisk, hvis man vil. Men jeg er bange for, at det er sølle mammon, der taler. Jeg tror økonomien vejer tungest på bekostning af samfundets sikkerhed, siger han.

Amerikansk interesse

Han siger dog samtidigt, at den store skepsis i Vesten overfor Huawei også bunder i, at vestlige og kinesiske tech-firmaer ligger i voldsom konkurrence med hinanden.

- Andre lande kan se, at de er langt bagefter Kina. Huawei er tre-fire-fem år foran Vesten i teknologi, når det gælder 5G. Så for eksempel USA kan have stor interesse i at bremse Huaweis fremmarch, siger John Foley.

Den beskrivelse er kinaekspert Christina Boutrup enig i:

- Der er et tech-kapløb og en handelskrig mellem USA og Kina, og den handler rigtig meget om teknologi. USA har meget store økonomiske og politiske interesser i at begrænse Huaweis globale ekspansion og udrulningen af 5G-netværket rundt omkring i verden. For det er jo en kæmpe revolution, der skal i gang med internet-baserede løsninger, selvkørende biler og så videre. Vi kommer til at blive meget afhængige af denne nye infrastruktur, fortæller hun.

Huawei er altid blevet mødt med mistro i Vesten

Hun har fulgt Huaweis fremmarch på den internationale scene og fortæller, at selskabet altid har måttet kæmpe mod omverdenens mistænksomhed.

- Det har altid skulle argumentere, dokumentere og bevise, at det er godt nok til at vinde de her opgaver. Det er lykkedes ret godt indtil nu, men man må sige, at den amerikanske skepsis er begyndt at sprede sig til andre steder i verden nu.

- Det er en 100 procent privatejet virksomhed, men den er startet af en mand, der har en fortid i det kinesiske militær, og det er nok derfra, megen af mistanken og mistroen er udsprunget helt fra starten. I Kina er det ikke så vigtigt, om det er en privat eller en statsejet virksomhed. Den kinesiske regering og stat er så magtfuld, at hvis store kinesiske virksomheder har noget, den skal bruge, så kan den tage det, fortæller Christina Boutrup.