Staten tager gebyr pÄ en tredjedel af hendes erstatning efter fejloperation

Det er nye regler fra 2017 med bred politisk opbakning, som betyder, at Cristina MÞller mÄ af med tusindvis af kroner.

En fejloperation efter en motorcykelulykke betyder blandt andet, at Cristina MĂžller fra Herlev ikke lĂŠngere kan stĂžtte ordentligt pĂ„ venstre hĂ„ndled. Hun har fĂ„et en erstatning pĂ„ i alt 23.752 kroner fra Patienterstatningen.

Men et gebyr, som alle partier i Folketinget er blevet enige om, betyder, at Cristina MĂžller skulle betale 7300 kroner tilbage og dermed endte med en erstatning pĂ„ blot 16.452 kroner.

- Jeg synes, det er noget vĂŠrre svineri, lyder det fra Cristina MĂžller.

- Man fĂ„r det faktisk pĂ„ grund af en skade, som det offentlige har pĂ„fĂžrt mig, og sĂ„ kommer de lige og stjĂŠler en tredjedel af belĂžbet. Det er sĂ„ groft.

Hun bliver bakket op af patientforeningen Danske Patienter.

- Vi synes, det eget-bidrag er helt uforstĂ„eligt. Det giver faktisk ingen mening, siger Morten Freil, der er direktĂžr i Danske Patienter, til TV 2.

Danske Patienter mener, at et nyt gebyr - en "selvrisiko" pÄ 7.300 kroner - for patienterstatninger, er fuldstÊndig uforstÄeligt.

Prisen for at droppe bagatelgrĂŠnse

Jane Heitmann, sundhedsordfĂžreren hos Venstre, mener, at de regler, der betyder, at Cristina MĂžller og andre skal betale et gebyr pĂ„ mere end 7300 kroner - det er i 2019 blevet reguleret til 7625 kroner - er en klar forbedring i forhold til de regler, der eksisterede fĂžr. Her var der blandt andet en bagatelgrĂŠnse pĂ„ 10.000 kroner, hvor man ikke kunne fĂ„ erstatning.

- I dag kan man fĂ„ erstatning, hvis man har en lĂŠgemiddelskade, der er psykisk - for eksempel angst eller depression. Der er ogsĂ„ den mulighed, at man i dag kan beholde erstatninger. FĂžr i tiden kunne man risikere at skulle betale dem tilbage, siger Jane Heitmann.

En bagatelgrÊnse pÄ 10.000 kroner er blevet droppet. Til gengÊld har alle Folketingets partier indfÞrt en "selvrisiko" pÄ 7.300 kroner i patienterstatninger.

Hun siger, at til gengĂŠld for, at man har fjernet bagatelgrĂŠnsen pĂ„ 10.000 kroner, har man indfĂžrt en 'selvrisiko' pĂ„ 7300 kroner. IfĂžlge hende er det politiske forhandlinger, der har fĂžrt til, at det er blevet patienterne, der mĂ„ betale for, at bagatelgrĂŠnsen nu er fjernet.

- NĂ„r tingene skal finansieres, handler det om at fĂ„ enderne til at nĂ„ sammen, og det var her, vi kunne mĂžde hinanden bredt politisk, sĂ„ alle partier kunne vĂŠre med. Jeg synes, det er en fair lĂžsning, vi har fundet, siger Jane Heitmann.

EL vil ĂŠndre aftalen

Enhedslisten, som selv er med i aftalen, vil nu se nÊrmere pÄ den.

- Vi var med i aftalen for at rette op pĂ„ den store urimelighed, at man flere Ă„r senere risikerede at skulle betale en tilkendt erstatning tilbage. Derfor ansĂ„ vi det her som et fremskridt, siger sundhedsordfĂžrer i Enhedslisten, Peder Hvelplund, til TV 2.

Han medgiver, at selve finansieringsdelen af aftalen er urimelig. 

- Vi vil gerne se pÄ, om man kan fÄ det Êndret. Jeg sÄ hellere, at man fandt midlerne igennem finanslovsaftalen. AltsÄ, at pengene kommer fra staten fremfor Danske Regioner. Selvom det muligvis er regionerne, som bÊrer ansvaret, sÄ er det ikke rimeligt, at patienterne pÄ sygehusene skal betale for ekstraudgifterne, siger politikeren.

Det er ikke optimalt

OgsÄ Dansk Folkeparti var en del af aftalen, som et enigt Folketing vedtog i 2017.

Men nu vil partiet genoverveje gebyret.

Det fortĂŠller medlem af Sundhedsudvalget fra Dansk Folkeparti, Karina AdsbĂžl, sĂžndag til TV 2. 

 - Vi fik lukket et hul. Den anden del var, at vi udvidede mĂ„lgruppen i forhold til, hvem der kunne fĂ„ erstatning. Tidligere var der et loft pĂ„ 10.000 kroner. Det fjernede man, mens der i stedet kom en egenbetaling. Det synes vi ikke er helt optimalt, fordi de fejlbehandlede patienter selv skal finansiere omlĂŠgningen af patienterstatningssystemet. SĂ„ vi er villige til at tage en drĂžftelse igen, siger hun.

Dansk Folkeparti vil nu tage sagen op med sundhedsministeren, ligesom partiet forventer en ny dialog i aftalekredsen.