Samfund

BR-konkurs giver nye butikker i gågader og storcentre

Flere meget forskellige detailkæder vil overtage Top-Toys' omkring butikslejemål.

Konkursen i legetøjsgiganten Top-Toy efterlader tomme butikslokaler rundt om i Danmark. Og her må de lokale handlende til at vænne sig til helt andre varer på hylderne, hvor der før var legetøj fra BR og Toys"R"Us.

For mens detailgiganten Salling Group har overtaget varelagrene i Danmark og Fætter BR-brandet, så står en stribe meget forskellige detailkæder klar til at overtage Top-Toys' omkring 90 butikslejemål i Danmark.

Det fortæller Henrik Libak, som ejer rådgivningsvirksomheden Libak Retail. Han har til opgave at afsætte lejemålene for at få skrabet så mange penge som muligt sammen til Top-Toys' kreditorer.

- Top-Toy er jo en gammel, traditionsrig kæde, som har brugt mange år på at opbygge et godt butiksnet. Så der har været rigtig stor interesse. Jeg får typisk henvendelser fra detailkæder, der er interesseret i at overtage nogle få udvalgte butikker.

- Det er for eksempel kæder inden for sport, tøj, sko, elektronik eller isenkram. Det er også byggemarkeder, fitness og restaurationer. Jeg har også fået henvendelse fra nogle få enkeltstående legetøjsbutikker, siger Henrik Libak.

Han kan endnu ikke afsløre, hvor mange butikker der er afsat og til hvem.

Ansatte mister job

Top-Toy blev erklæret konkurs 28. december efter skuffende julehandel. Forinden havde koncernen fået et halvt år til at rette op på en håbløs økonomisk situation, hvor seneste årsregnskab bød på et underskud på to milliarder kroner.

Torsdag offentliggjorde Salling Group, der blandt andet ejer Føtex og Bilka, at den har købt dele af konkursboet.

Men handlen inkluderer altså hverken lejemål eller ansatte, som derfor mister deres job.

Trods salget til Salling Group er kurators opgave med konkursboet langt fra færdig, fortæller en af kuratorerne, John Sommer Schmidt fra advokatfirmaet Gorrissen Federspiel.

- Lige nu er der et ophørsudsalg i Sverige og Finland, og så arbejder vi stadig på, om vi kan sælge forretningen i Norge som en samlet enhed, siger han.

Den mest optimale løsning var at sælge hele Top-Toy i en bid. Men det lykkedes altså ikke, lyder det fra John Sommer Schmidt.

Endnu er der heller ingen planer om at videreføre brandet Toys"R"Us i Danmark, som Top-Toy har på licens fra USA.

Fra BR til Top-Toy og konkurs

  1. Edith og Børge Rasmussen køber en kiosk, der sælger papir og festartikler, i Roskilde. Til jul sælger butikken også legetøj.

  2. Sønnerne Bjarne og Henrik Gjørup går ind i forretningen, efter at Henrik Gjørup har været i USA for at hente inspiration.

   De to brødre beslutter, at det skal være en specialbutik for legetøj. Den første butik hedder BR Legetøj. BR står for Børge Rasmussen, deres far.

  3. BR Legetøj kommer til København, hvor der åbner en butik i Købmagergade.

  4. Året efter udkommer det første julekatalog fra BR Legetøj.

  5. BR Legetøj begynder at lave sit eget legetøj.

  6. BR-maskotten med den karakteristiske hat, der ligner en garders hat, kommer til verden. I den forbindelse afholder selskabet en konkurrence om, hvad navnet på maskotten skal være. Vinderen bliver Fætter BR.

  7. Det første legetøjsvarehus med navnet Superleg åbner. Der åbner ni flere frem mod 1996.

  8. Forretningen skifter navn, så selskabet nu hedder Top-Toy.

  9. Den første BR-Leksaker (BR Legetøj på svensk, red.) åbner i byen Malmø.

  10. Top-Toy køber et hovedkvarter i Hong Kong, der skal håndtere de asiatiske legetøjsproducenter.

  11. BR-klubben opstår. Her kan børn op til 14 år melde sig ind og samle mærker i en BR-bog. Børnene får mærkerne, når de køber noget i BR Legetøj. Når bogen er fyldt ud, kan børnene få rabat på næste køb.

  12. Kæden Toys "R" Us i Norden slutter sig til Top-Toy.

  13. BR Legetøj åbner for handel på internettet. Der er dog næsten ingen handel på siden, og hjemmesiden lukker efter få år.

  14. For første gang åbner Top-Toy butikker uden for Norden, da BR-kæden rykker til Tyskland. Det sker ved opkøbet af Salzmann Spielwaren, hvor butikkerne skifter navn.

  15. Brødrene Henrik og Bjarne Gjørup giver stafetten og den fælles direktør videre til Bjarnes sønner, Lars og Peter Gjørup.

  16. For anden gang forsøger Fætter BR sig med nethandel.

  17. Toys "R" Us åbner også en netbutik.

  18. Peter Gjørup tager direktørposten alene.

  19. For første gang bliver selskabet ikke ledet af et medlem af Gjørup-familien, da Søren Torp Lauridsen overtager direktørposten.

  20. Selskabet konstaterer et dundrende underskud og laver en redningsplan, som kreditorerne accepterer. Julesalget skuffer dog og fjerner forudsætningerne for redningsplanen.

  21. Top-Toy erklæres konkurs tre dage før årets udgang.

Kilder: Top-Toy, Ritzau.