Børn og unge deler drabsvideo fra Marokko
Ekspert i digital pædagogik mener, der findes en sund delingsetikette på sociale medier blandt unge, men nogle deler video uden samtykke og respekt.
Flere unge i den nordsjællandske by Helsingør og omegn har på sociale medier delt en video, der formentlig viser drabet på en af de to kvinder danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland, som 18. december 2018 blev fundet dræbt i Marokko.
Det siger Mikkel Müller, der er leder for SSP i Helsingør Kommune, til TV 2.
Som leder af SSP står han for samarbejdet mellem skole, sociale myndigheder og politi med det formål at forebygge kriminalitet blandt børn og unge.
Præventiv effekt
Da videoen florerer blandt børn og unge i Helsingør, har SSP-lederen i kommunen valgt at udsende en besked til samtlige fem skoledistrikter i Helsingør. Her opfordres alle skoleledere til at sende informationen videre til forældrene.
- Vi skriver til jer for at gøre jer opmærksomme på denne deling, så I kan have en snak med jeres børn om, hvad man ikke deler, og hvad man kigger på på nettet, lyder det blandt andet i teksten.
Tanken bag beskeden er, at den skal have en præventiv effekt, for det er ifølge politiet og straffelovens § 264 d strafbart at dele den type af videomateriale, hvor der indgår en halshugning.
Drabsvideoen florerer ifølge DR også blandt elever på Vejgård Østre Skole i udkanten af Aalborg. Her er skoleledelsen gået i dialog med eleverne fra syvende og ottende årgang for at tale om videoen.
Føling med indhold på sociale medier
- Vi har fået nogle henvendelser fra bekymrede borgere i Helsingør, som har fået kendskab til, at videoen fra Marokko florerer og bliver delt blandt unge mennesker. Vi har været i kontakt med politiet, som har bekræftet oplysningerne, og derfor reagerer vi nu, siger Mikkel Müller til TV 2.
Han forklarer, at videoen indeholder voldsomt materiale, som børn ikke bør se.
- Vi vil rigtig gerne have forældrene i Helsingør og omegn til at indgå i en kritisk dialog med deres børn omkring deling af indhold på nettet, siger SSP-lederen, der samtidig kommer med et råd:
- Man bliver nødt til at blande sig i de unges liv på de sociale medier for dermed at have en føling med, hvad de ser og deler af indhold. Og så bør man tale med sine børn om, hvad der er rigtigt og forkert, siger Mikkel Müller.
Video skal begrænses
Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyste i december sidste år, da drabene blev kendt, at der på internettet florerer en video, som viser drabet på en kvinde. Senere på måneden oplyste PET, at der ikke er noget, der tyder på, at videoen ikke er ægte.
Selv om både dansk og norsk politi har forsøgt at begrænse spredningen af den brutale video, er det altså lykkedes flere børn og unge at se den.
Virkeligheden drager
Jonas Ravn, der er projektleder ved Center for Digital Pædagogik, forklarer over for TV 2, hvorfor unge vælger at dele materiale på de sociale medier, som kan være krænkende.
- Hos mange børn og unge kan det virke dragende at se den ægte virkelighed. Der er en shock value i at dele voldsomt materiale - for børnene tænker, at det kunne have været mig, siger Jonas Ravn til TV 2.
Går gerningsmændenes ærinde
Han mener, at der grundlæggende findes en sund delingsetikette på de sociale medier, og derfor har langt de fleste unge godt styr på, hvad der er tilladt at dele.
Nogle unge ved dog godt, at det er forkert, men gør det alligevel, og de er svære at nå.
- Enkelte unge får ikke sat sig i modtagerens sted og deler video og billeder uden samtykke og uden respekt. I tilfældet med drabsvideoen fra Marokko kommer man på det nærmeste til at gå gerningsmændenes ærinde ved at dele videoen, siger Jonas Ravn, der samtidig slår fast:
- Det er ligeså forkert at dele en ulovlig video første gang som gang nummer 5000.
I alt 22 personer er nu anholdt under mistanke for at være involveret i drabene på de to skandinaviske kvinder. De marokkanske myndigheder betragter drabet som en terrorhandling. Retsprocessen mod flere af de anholdte er allerede i gang.