Samfund

160.000 får fjernet deres licensgæld

I Danmarks Radio kan de dog glæde sig over, at deres egen gæld til staten falder med 179 millioner kroner.

160.000 danskere slipper for at betale deres licensgæld til Danmarks Radio.

Det skriver Ekstra Bladet, der har fået oplysningerne bekræftet af både Gældsstyrelsen og DR.

I alt drejer det sig om mere end 2,8 millioner ubetalte regninger til et samlet beløb på næsten 311 millioner kroner.

Det viser et aktstykke fra kulturminister Mette Bock (LA), som Finansudvalget tiltrådte før jul.

En del af en større gældseftergivelse

Det har tidligere været fremme, at danskerne skylder 1,8 milliarder kroner til Danmarks Radio. Fordi DR er er en selvejende institution under staten, er det Skats opgave af inddrive de mange penge. Men fejl i inddrivelsessystemet betyder altså, at DR nu må opgive at få de 311 millioner kroner ind.

Det er et syndigt rod, og det er konsekvensen af katastrofale og talentløse beslutninger

Rune Lund, finans- og skatteordfører, Enhedslisten

Over for TV 2 kalder skatteminister Karsten Lauritzen (V) det ”bestemt ikke rimeligt”, at nogle betaler fuld licens, mens andre helt slipper. Han understreger, at de lidt over 300 millioner kroner er en del af den samlede skatteeftergivelse på 5,8 milliarder kroner, et enigt Folketing sidste år vedtog, og som før har været omtalt i medierne.

- Som skatteminister er jeg nødt til at sige, at hvis vi skal have ryddet op i vores gældsinddrivelse og have et system, der fungerer, så bliver vi nødt til at træffe nogle svære valg. Det gjorde et enigt Folketing sidste år, da de afskrev næsten seks milliarder i gæld, siger Karsten Lauritzen og fortsætter:

- Det er nødvendigt for at få gældsindrivelsen på fode igen, men det her er naturligvis hverken ønskværdigt eller rart.

DR får også slettet gæld

Til Ekstra Bladet fortæller underdirektør i DR Økonomi, Niels Ammitzbøll, at de manglende millioner kan betyde, at DR kommer til at mangle penge i kassen. Det afviser Karsten Lauritzen dog. Han henviser til, at DR har en aftale med staten, så de så at sige har en stående kassekredit, de kan trække på, hvis det er nødvendigt.

- Det her kommer ikke til at ramme Danmarks Radios drift eller DR’s virksomhed, siger skatteministeren til TV 2.

Som plaster på såret for, at Danmarks Radio må vinke farvel til de 311 millioner kroner, har staten nedskrevet DR’s gæld til det offentlige med 179 millioner kroner. Dermed bliver gælden, der knytter sig til byggeriet af DR Byen, mindre og det samme gør DR’s renteudgifter. Det glæder man sig over i Danmarks Radio, oplyste Niels Ammitzbøll i en pressemeddelelse fra slutningen af 2018.

- Vi glæder os naturligvis over, at der er udsigt til, at DR’s gæld reduceres, og at vores fremtidige renteudgifter dermed bliver lidt mindre. Men det er ikke noget, der grundlæggende påvirker DR’s driftsøkonomi, og det ændrer derfor ikke på DR’s spareplan, sagde Niels Ammitzbøll i pressemeddelelsen.

Enhedslisten om Skat: - Et syndigt rod

I TV 2s interview med Karsten Lauritzen understreger skatteministeren flere gange, at det er et enigt Folketing, der har besluttet at afskrive næsten seks milliarder kroner i gæld.

- Det er et enigt Folketing – fra Enhedslisten og Alternativet til Liberal Alliance – der har besluttet, at vi må bide i det sure æble og opgive den her gæld, fordi det vil være for dyrt at inddrive den, siger Karsten Lauritzen.

Fra Enhedslistens finans- og skatteordfører, Rune Lund, lyder det, at den store eftergivelse af gæld skyldes et Skat, der er ”sparet i stykker”. Et af partiets krav for at tilslutte sig aftalen om eftergivelse af gæld var derfor, at skattevæsenet skulle tilføres flere medarbejdere.

- Da det kom med i aftalen, valgte vi at gå med, selv om det ikke er Enhedslisten, der har ødelagt Skat og sparet det i stykker, siger Rune Lund. Han mener, at de skiftende regeringer op gennem 00’erne og 10’erne, der har skåret ned i Skat, bærer ansvaret.

- Derfor er man endt i den her ulykkelige situation, hvor man desværre ikke kan inddrive de her penge. Det er dybt beklageligt, siger han og fortsætter:

- Det er et syndigt rod, og det er konsekvensen af katastrofale og talentløse beslutninger.

Ville kræve 12.000 nye medarbejdere at inddrive gælden

Hele miseren om de manglende milliarder bunder i problemer med det digitale inddrivelsessystem EFI. Inddrivelsen har været ramt af dataproblemer og fejlopkrævninger i flere år, og problemerne har vokset sig så store, at det ifølge skatteminister Karsten Lauritzen vil kræve 12.000 nye medarbejdere at løbe alle gældsposterne manuelt igennem. Derfor vil udgifterne overstige de indtægter, man kan håbe på at få. Det er årsagen til, at man fra Folketingets side har valgt af eftergive de 5,8 milliarder kroner.

Fremover kan Danmarks Radio dog glæde sig over, at de ikke længere er afhængige af, at danskerne betaler deres licens. Fra i år udfases licensen, og finansieringen af Danmarks Radio sker i stedet gennem bevillinger på Finansloven. I 2022 vil det være helt slut med licens. Som en del af aftalen sænkes personfradraget dog.