Afhængig af fortiden

Samtale med søster i TV 2-program gav Claus Elgaard ny retning i livet

Claus Elgaard fik undersøgt sin hjerne i dokumentarfilm, men det var en snak på en bænk, som gjorde størst indtryk.

Afhængighed af spil kostede ham hans forhold til sine børns mor og fik ham til at opsige sit job som sportsvært på TV 2. Det er 13 år siden, Claus Elgaard kom ud af sin afhængighed som ludoman. Det handlede ikke om at vinde penge, men om at spillet aldrig måtte stoppe.

Som sine forældre måtte han og hans nærmeste betale dyrt for sin afhængighed. Det skete for Claus og forældrene, men ikke for søsteren Puk Elgård. 

I forbindelse med optagelserne til dokumentarfilmen 'Afhængig af fortiden' tog Claus Elgaard med sin søster Puk Elgård på en rejse tilbage til barndommen for at undersøge, hvorfor deres forældre og Claus blev ramt af afhængighed, mens Puk ikke gjorde. 

Da Claus var helt lille, blev familien ramt af en tragedie. Hans storesøster Pia døde som syvårig af nyresvigt. Kort efter kom Puk til verden. Fordi Pia døde, mener hun selv. 

Søskendeparret voksede op i Buddinge ved København og landsbyen Elbæk udenfor Horsens. Men sorgen over tabet af Pia tyngede forældrene i sådan en grad, at afhængigheden af alkohol, piller og spil kom ud af kontrol. 

Ifølge Claus sagde han ja til at medvirke i programmerne, fordi der generelt er store problemer ved alle former for afhængighed og misbrug, og børn og unge som lider som direkte følge deraf. 

Det gik op for mig, hvor hårdt det har været for Puk i alle de år

Claus Elgaard

- Det handler ikke om, at det skal være synd for Puk og mig. Det handler om, at man gør noget ved sine problemer. At man får talt sammen. Det havde vi aldrig fået gjort. De rigtige omstændigheder har ikke været der, siger han.

I 'Afhængig af fortiden' konstaterede hjerneforskere fra Universitetshospitalet Saint-Luc i Bruxelles, at Claus' hjerne fra fødslen er disponeret for afhængighed. Han er født med det.

Det er søsteren Puk Elgård derimod ikke.

Samtidig fandt de ud af, at de havde helt forskellige oplevelser af gambling.

Som børn havde Claus og Puk et ritual med deres far. Han tog dem ofte med på travbanen, hvor han spillede på hestene, imens børnene skulle underholde sig selv. Puk så allerede som barn faresignalerne, mens Claus har lutter gode minder fra travbanen.

Netop det mente forskerne kunne være en del af forklaringen på, hvorfor Claus Elgaard blev ludoman.

Claus Elgaard synes, det var interessant, hvad forskerne kunne se, men det gav ham også en bekymring.

- Problematikken med at komme ud af afhængighed er det samme, selvom man er født med det, siger han og fortsætter:

- Jeg er faktisk lidt bekymret for, at nogen kunne adoptere det som en undskyldning for, at de ikke kan gøre noget ved deres afhængighed.

Nye omstændigheder i hans liv betyder, at han tager den bekymring med videre.

Nyt job

I dokumentarfilmen vendte søskendeparret tilbage til deres barndomshjem i den lille jyske landsby Elbæk lidt uden for Horsens. Claus og Puk satte sig på en bænk ved gadekærret og havde en samtale om livet i hjemmet. Særligt en dag, hvor Puk som 11-årig kom hjem og fandt deres mor livløs på sofaen. 

Dén samtale gjorde et stort indtryk på Claus. 

- Det gik op for mig, hvor hårdt det har været for Puk i alle de år. De fem minutters snak på bænken fortalte mere til mig end mange lange snakke kunne have gjort, siger han. 

Som en direkte konsekvens af snakken på bænken besluttede Claus, at han ville arbejde med børn og unge, der har de samme udfordringer, som Claus og Puk havde i barndommen.

Ganske vist nåede han selv at få en karriere som tv-vært ligesom hans søster har i dag. Men vejen til succes er langtfra altid sikker.

- Jeg tror, mange vil se Puk som en succes. Men tænk på dem, som skal kæmpe gennem livet uden at få den succes. Dem tænker jeg meget på, og dem vil jeg hjælpe, siger Claus Elgaard, som det sidste år har arbejdet for Bitten & Mads Clausens Fond fra Danfoss.

2. januar begyndte han på sit nye job som fundraiser (en fundraiser arbejder med at skaffe penge til organisationens arbejde, red.) i organisationen TUBA, som tilbyder rådgivning og terapi til børn, unge og voksne, som har haft alkoholafhængighed tæt på livet.

Her vil han bruge sin erfaring og sine problemer fra sin egen barndom til at hjælpe andre unge, som står i en forfærdelig situation. 

I forlængelse af det nye arbejde har Claus også fået en bedre forståelse for Puks barndom. Rejsen fra programmerne skal stadig bundfælde sig, men Claus tror, at forude venter mange flere snakke med sin søster om de ting, de aldrig har fået talt igennem.

Første spadestik var snakken på bænken.

Du kan se begge afsnit af 'Afhængig af fortiden' på TV 2 PLAY lige her.