Samfund

92-årig er næsten blind og vil på plejehjem, men kommunen siger nej

Alderdom er ikke et kriterie i sig selv, lyder det fra kommunen. Men Ældresagen ser gerne, at kommunerne skifter kurs.

Når Einar Svend Flintrup sidder foran fjernsynet, er det mest for lydens skyld.

Og for at få lidt selskab.

Han er 92 år gammel, næsten blind, kan dårligt gå, og så er han både utryg og ensom i sit eget hjem. Derfor vil han gerne på plejehjem, så han kan få et par gode år, inden han skal herfra.

Men Helsingør Kommune har afvist hans ønske, fordi man har vurderet, at han ikke opfylder kriterierne for at komme i betragtning til en plejebolig. 

Det skriver Helsingør Dagblad

Den 92-årige mand havde håbet, at en plads på et af kommunens plejehjem kunne give ham den tryghed og det sociale liv, som han savner i sit hjem i Ålsgårde. 

- Jeg kan ikke sætte kopperne op i skabene, og jeg kan ikke tage mit tøj på. Det tager i hvert fald lang tid, og jeg føler mig meget utryg. Meget. Jeg kan ikke rigtigt forstå, at jeg skal have det sådan, siger Einar Svend Flintrup til TV 2.

Kan ikke tage vare på sig selv

Heller ikke hans datter, Lone Flintrup, kan forstå, at hendes far ikke kan komme på plejehjem. Hun fortæller, at hun har oplevet episoder, hvor han har skåret sig på glasskår, og at de på grund af hans blodfortyndende medicin har haft svært ved at stoppe blødningen.

- Han kan ikke tage vare på sig selv, opsummerer Lone Flintrup.

Hun fortæller, at både familiens egen læge og ét af byens plejehjem har vurderet Einar Svend Flintrup til at være ”plejehjemsmoden”.

Men indtil videre har Helsingør Kommune altså afvist Einar Svend Flintrups og familiens ønske. Ifølge Helsingør Dagblad med en begrundelse om, at han ikke opfylder kriterierne for at komme i betragtning til plejebolig.

- Vi vurderer, at du ikke har et omfattende plejebehov

Blandt kriterierne er, at borgeren skal have et behov for hjælp mere end otte gange i døgnet, og at personen ikke kan være alene i tiden mellem besøgene.

- Vi vurderer, at du ikke har et omfattende plejebehov, der kræver hjælpeforanstaltninger, ofte på skiftende tidspunkter på døgnet, og som ikke kan tilbydes i en almindelig bolig, lyder begrundelsen fra kommunen til Einar Svend Flintrup ifølge Helsingør Dagblad.

Udvalgsformand: - Begrænset antal pladser

Mette Lene Jensen (V), der er formand for Omsorg- og sundhedsudvalget i Helsingør Kommune, kan godt forstå, at de pårørende til ældre gerne ser dem komme på plejehjem og få hjælp. Men det er ikke nok at nå en bestemt alder, understreger hun.

- Man er berettiget til at komme på plejehjem, hvis man efterlever de kriterier, der er. Vi har ikke alderdomshjem som i den gode, gamle forstand. Vi har plejehjem med et begrænset antal pladser, siger Mette Lene Jensen, der dog ikke kan udtale sig om den konkrete sag.

Mette Lene Jensen, handler det ikke bare om, at noget bureaukrati spænder ben for, at ham her kan komme på plejehjem?

- Det handler om, at vi har en begrænset mængde boliger, og derfor skal der være plads til dem, der virkeligt er plejekrævende.

Ældresagen: - Kommunerne er nødt til at skifte kurs

Fra Ældresagen lyder det, at man er forarget over Einar Svend Flintrups historie, men at det desværre ikke er en enestående historie. Derfor er kommunerne nødt til at gøre noget anderledes, mener direktør Bjarne Hastrup:

- Kommunerne bliver nødt til at skifte kurs og lægge an til væsentligt flere plejehjemspladser, end der er i dag, siger Bjarne Hastrup til TV 2.

Ikke den eneste sag i Helsingør Kommune

For et år siden skrev Helsingør Dagblad om en lignende sag, hvor en 101-årig kvinde fra kommunen heller ikke kunne få en plejehjemsplads, selvom hun havde svært ved at komme ud af sengen. Det blev beskrevet, hvordan kvinden til trods for, at hun havde slidgigt i knæ, ryg og hænder samt sukkersyge, havde fået tre afslag på to år.

- Vi står med en massiv udfordring på det område. Vi kan ikke opretholde de standarder, vi har. Vi bliver nødt til at reducere standarderne for at holde budgetterne, sagde Mette Lene Jensen dengang.

Tilbage hos familien Flintrup i Ålsgårde har de dog ikke opgivet kampen for, at Einar Svend Flintrup kan komme på plejehjem. Hans datter, Lone Flintrup, mener, at han opfylder kriterierne for at kunne blive anvist en plejehjemsplads, og hun har derfor sammen med sine søskende klaget over kommunens vurdering.

For Einar Svend Flintrup selv er det uforståeligt, at han ikke kan komme på plejehjem som næsten blind.

- Jeg føler mig svigtet, siger han.