Samfund

Beboere forbereder sig på nye oversvømmelser: - Man magter det simpelthen ikke

For tredje gang siden nytår presser kraftigt blæsevejr store mængder vand ned gennem Kattegat. Det betyder oversvømmelser mandag og tirsdag.

Danmark skal endnu engang forberede sig på et døgn med kraftig vind med risiko for vindstød af stormstyrke.

Det betyder også, at beredskabet endnu engang – for tredje gang siden nytår – er i gang med at forberede sig på forhøjede vandstande, når den kraftige vind ifølge TV 2 Vejret mandag og tirsdag presser store mængder vand ned gennem Kattegat.

Det kan give stormflod i de sjællandske fjorde - herunder især Isefjorden og Roskilde Fjord - langs den sjællandske nordkyst og langs kysterne på Nordfyn.

Beboer i Jyllinge Nordmark glæder sig til sommer

I Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord er frivillige lige nu for tredje gang i år ved at lægge og fylde watertubes - altså mobile dæmninger.

Jeg kan godt mærke, at det tapper enorm energi

Lisbeth Boddum

- Det virker grotesk, når man står ved en sivmark og ikke kan øjne noget som helst vand, men vandet kommer – det har de prøvet rigtig mange gange, siger TV 2s reporter Lennart Sten, der befinder sig i Jyllinge Nordmark.

En af dem, der har prøvet det ”rigtig mange gange” er Lisbeth Boddum.

- Jeg kan godt mærke, at det tapper enorm energi, og man magter det simpelthen ikke – adrenalinet kører og man er fuldstændig udmattet, siger en tydeligt bevæget Lisbeth Boddum til TV 2.

Hun er ikke sikker på, at hun kommer på arbejde mandag, hvor det forventes, at vandstanden bliver højest.

- Jeg glæder mig til sommer, når projektet omkring kystsikringen og slusen skulle være færdigt.

Vandstand kan stige med 1,5 meter

Ved Isefjorden frygter man, at oversvømmelserne bliver værre end efter årets første storm, der fik navnet Alfrida, da den ramte 1. og 2. januar.

- Går det, som DMI varsler, så bliver det større end sidst, og så skal vi indsættes for at sikre en række steder i Holbæk, siger Lars Karlsen, der er operativ chef i Vestsjællands Brandvæsen, til TV 2 Øst.

Vandstanden kan ifølge prognoser fra blandt andet Forsvaret og svenske havmodeller stige med 1,5 meter over normal vandstand. Det har også fået Midt- og Vestsjællands Politi til at opfordre borgerne i de udsatte områder til allerede nu at forberede sig på den forhøjede vandstand. Blandt andet ved at sikre ting, som risikerer at kunne tage skade ved en oversvømmelse.

- Der vil blive lavet områder, hvor man kan få sand og sandsække til at sikre sig. Nogle tror, at vi vil køre færdige sandsække ud til borgerne. Det er en misforståelse, men vi laver særlige områder, hvor folk får redskaberne, så de kan beskytte sig, siger Lars Karlsen.

Flere år mellem så høje vandstande

Varslingen er indtil videre en kategori 2-varsel – det næsthøjeste trin på varslingsstigen – og varslingen gælder fra mandag klokken 12.00 til tirsdag morgen. Og hvis varslingen ikke bliver nedgraderet, vil det lokale beredskab mødes på politigården i Roskilde for at koordinere indsatsen, lyder det.

Ved stormen Alfrida nåede vandstanden i den sydlige del af de indre danske farvande op mellem 1,4 og 1,7 meter over dagligvande. Det er vandstandsniveauer, som der kan gå flere år mellem, oplyser TV 2 Vejret.

Østsjællands Beredskab får lige nu assistance fra Hovedstadens Beredskab.