Samfund

To unge danskere vil revolutionere filmindustrien med attrapvåben

Deres opfindelse er ikke kommet på markedet endnu, men Hollywood står allerede nu i kø for at købe det.

Et lille dansk firma vil skyde sig til succes i den internationale filmbranche. 

Copenhagen Industries har nemlig opfundet et attrapvåben, der lyder præcis som en ægte maskinpistol og har den helt rigtige ild ud af mundingen, men det er ikke farligt som et rigtig våben med løst krudt.

Det er bare et legetøjsgevær, men det har fået indbygget gas og strøm for at løse et sikkerhedsproblem for filmbranchen, hvor man normalt bruger rigtige våben og løst, men ikke ufarligt krudt.

- Der var en stuntmand, som døde på grund af de her rigtige filmvåben. Her for nylig, da vi lagde en video op på nettet, var der en af hans venner, der sendte et langt brev og forklarede, hvor taknemmelig han er for, at der er nogen, som prøver at løse den her problematik, siger Søren Haraldsted, der er en af mændene bag Copenhagen Industries.

Samtidig kræver attrappen ikke våbentilladelse til både special effects-folk og skuespillere, som det kan tage flere måneder at indhente.

Stallone ville bruge våben

Firmaets mål er at gøre det mere sikkert at lave skydescener i spillefilm, men også langt billigere.

For at få så realistiske optagelser som muligt i kassen vælger de fleste at bruge rigtige våben, som er bygget om til brug på film, hvilket ikke er billigt.

På en helt almindelig dansk produktion kan det ifølge Copenhagen Industries-folkene nemt koste 200.000 kroner i blandt andet lejeomkostninger, lønninger, sikkerhedsforanstaltninger og tilladelser.

Større sikkerhed og lave omkostninger er noget, de kan lide i Hollywood, og Copenhagen Industries er allerede blevet kontaktet af producenten til den legendariske actionserie 'Rambo' med Sylvester Stallone, hvor man er i gang med nummer fem i rækken af film.

De sikre attrapvåben er dog først helt klar om et år.

- Det gør lidt ondt. Men til 6'eren og 7,8, 9, dem kommer vi efter. Vores drøm er at revolutionere industrien i hele verden, så det er Hollywood, det er Bollywood, det er alle vegne, siger den anden grundlægger af Copenhagen Industries, Daniel Karpantschof.

Kontaktet af politi og forsvar

Den falske maskinpistol, de to drenge har udviklet, larmer med 100 decibel og sender en 20 centimeter lang flamme ud ad løbet flere gange i sekundet.

Instruktøren bag den nye web-serie 'Hotel Paradis', Kasper Rune Larsen, er en af de første, der har prøvet de livagtige attrapvåben, og han spår dem en kæmpe fremtid.

- Specielt i Tyskland og Hollywood, som er steder, hvor man har flere skydescener, end vi har herhjemme, siger instruktøren.

Copenhagen Industries fortæller, at de allerede er blevet kontaktet af politiet og forsvaret, som gerne vil bruge attrapgeværene til træning, men i første omgang er fokus på Hollywood.