Valg 2019

Nu vil 'Fiskerlussingen' stille op til Folketinget

Halvanden million klik på de sociale medier forpligter. Så nu vil den vrede struerbo John Jørgensen i Folketinget som løsgænger

I en tre minutter lang video, filmet hjemme i køkkenet og delt tusindvis af gange på de sociale medier, uddelte en vred struerbo den 10. september verbale lussinger til især Dansk Folkepartis kampagne ”Smid tørklædet og meld dig ind i Danmark”.

John Jørgensens ekskone er fra Burundi og muslim, sammen har de fem børn, og det var især hensynet til den yngste datter på 12 år, der gjorde den 54-årige vestjyde vred.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Jeg har en pige på 12 år, der er født på Holstebro Sygehus. Hun har valgt at gå med tørklæde, og det skal hun have lov til, siger han blandt andet på videoen og tilføjer:

- Hvis I kommer til Struer og fyrer sådan noget pis af, så risikerer I at rende ind i en fiskerlussing.

Johns datter er født på Holstebro Sygehus. Faktisk klippede han selv hendes navlestreng. Derfor har han også svært ved at forstå, hvorfor hun pludseligt skal til at melde sig ind i Danmark. Video: Katja Mejborn Østergaard

Efterfølgende har der i medierne hersket forvirring om, hvad en fiskerlussing præcis består i.

Men det er altså et slag med flad hånd og fungerer ifølge John Jørgensen som en ”adfærdskorrigerende terapi”.

Vil gøre komiker kunsten efter

Langt over en million danskere har set videoen på de sociale medier, og fra den ene uge til den anden blev John Jørgensen landskendt som ”Fiskerlussingen.

- Egentlig havde jeg ikke tænkt mig at gøre mere end det, jeg havde jo fået luft. Men jeg synes, det forpligter, at flere og flere lægger pres på mig for at tage den videre. Så nu stiller jeg op som løsgænger. Ligesom Jacob Haugaard for 25 år siden. Ene mand. Jeg skal ud og samle 200 underskrifter på, at nogen vil lade mig opstille uden for partierne, og får jeg det, så er jeg kandidat til Folketinget, siger John Jørgensen.

Han har netop bestilt dokumenterne fra Økonomi- og Indenrigsministeriet og ved, at der skal mindst 150 og højst 200 underskrifter til at stille op som løsgænger.

Derefter skal han opnå 15.000-20.000 personlige stemmer ved et folketingsvalg.

Haugaard tror på ham

Det kunststykke er dog kun lykkedes for én person, nemlig Jacob Haugaard, der i 1994 kom i Folketinget med 23.253 personlige stemmer.

- Hvis jeg kan, så kan han også, siger Jacob Haugaard, som har et par gode råd til ”Fiskerlussingen”.

- Først og fremmest skal han være underholdende. Alting er underholdning nu. Og så skal han holde sig så meget fri af de andre som muligt, så han kan manøvrere, som han har lyst til, når han kommer i Folketinget. På den måde kan han gå lige fra Enhedslisten til Pernille Vermund. Som ene mand kan man jo godt støde ind i folk, der siger noget fornuftigt.

Jeg føler en tørst efter, at vi skal have mere menneskelighed ind i den måde, vi driver politik på.

John Jørgensen

Valgforsker spår ham ikke store chancer

Valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet levner dog ikke John Jørgensens kandidatur mange chancer.

- Det bliver meget vanskeligt at samle personlige stemmer nok. Han får jo ikke fuld valuta for alle dem, der har set videoen, kun fra den kreds, han stiller op i, siger valgforskeren, som ser John Jørgensens beslutning som del af tidens krav om ”et friskt pust”.

- Der er i øjeblikket en stærk tendens til vende de etablerede partier ryggen. Som vi også ser det med Trump i USA, er der en anti-elitær bevægelse i gang mange steder. Men det er meget svært at blive valgt til Folketinget som løsgænger. Det har kun Jacob Haugaard magtet.

Medmenneskelighed frem for alt

John Jørgensen har ikke noget større partiprogram klar.

- Jeg kan ikke udtale mig om, hvor højt eller lavt vildsvinehegnet skal være, eller hvor langt der skal være til en vindmølle. Det er ikke der, jeg er. Men jeg føler en tørst efter, at vi skal have mere menneskelighed ind i den måde, vi driver politik på. For vi har store udfordringer. Og når jeg siger store udfordringer, tænker jeg på miljøet og ikke integrationen. Det er meget vanskeligere at udvise en vandstigning, så den slags skal vi til at tage stilling til, siger han og tilføjer, at han plejer at fuldføre, hvad han sætter sig for.

John Jørgensen er gået ud af skolen med niende klasse, han har været sømand, kok, fisker, har arbejdet for Jacob Jensen Design og i Volvos designafdeling i Gøteborg.

Han har været værtshusejer, projektmager i Burundi, arbejder nu som handicaphjælper og sidder måske snart i Folketinget.