Samfund

Sådan bliver du overvåget i fremtiden

Kvaliteten af overvågningsbilleder er ikke altid i top, men udviklingen på området går stærkt.

Boligforeningen AAB ønsker at kunne opsætte videoovervågning på fællesarealer uden at skulle søge tilladelse hos politiet.

Det sker, efter at boligområdet Vejleåparken i Ishøj den seneste tid har været plaget af en række bilafbrændinger.

I dag er reglerne sådan, at politiet kan sætte overvågning op på gader og stræder, hvis de mener, at der er en politifaglig grund til det. Blandt andet hvis der er mange tilfælde af vold eller hærværk i et område.

Kvaliteten af de overvågningsbilleder, man ser i dag, er ikke altid lige overbevisende. Ofte er billederne slørede og kornede, og det kan være svært at genkende personer eller bestemme, hvad der foregår på billederne.

Udviklingen går stærkt

Men udviklingen på området går stærkt, og der kommer hele tiden nye teknologier, der på sigt vil gøre det svært for dem, der ikke ønsker at blive genkendt på overvågningsbillederne.

Det fortæller Andrew O’Brien, der er vicedirektør i firmaet Camvision, der har specialiseret sig i videoovervågning, alarm og varesikring.

- Inden for de seneste par år er billedkvaliteten blevet meget bedre. Nogle kameraer tager billeder i op til 12 megapixel, og samtidig er kameraerne blevet mere lysfølsomme, så også nattebillederne er markant bedre, siger Andrew O’Brien til TV 2.

Varmefølsomme kameraer

Såkaldte termiske kameraer, der er varmefølsomme, er også ved at være nede i et prisleje, hvor flere købere kan være med. De kan ikke bruges til ansigtsgenkendelse, men kan afsløre, hvis folk for eksempel skjuler sig på et større område – for eksempel en genbrugsstation.

- På den måde kan en enkelt operatør sidde og overvåge en hel række områder og eventuelt anråbe uønskede personer på de termiske optagelser, fortæller Andrew O’Brien og tilføjer:

- Det nye sort på overvågningsområdet bliver decideret ansigtsgenkendelse. Det er en teknologi, der bliver forsket rigtig meget i. Teknologien er meget langt fremme, men det er også et område, der kræver en grundig lovgivning med hensyn til etik og deling af personfølsomme oplysninger.

Dronerne kommer

Teknologien kræver, at man har en masse ansigter lagret i en database, og derfor er det heller ikke en løsning, man skal forvente at se til almindelige erhvervsdrivende eller privatpersoner, vurderer Andrew O'Brien:

- Netop den strenge persondatalovgivning betyder, at ansigtsgenkendelse primært vil være en løsning for lufthavne og offentlige myndigheder.

Endelig vil droner i fremtiden blive brugt langt oftere til overvågningsopgaver, spår vicedirektøren i Camvision.

- G4S er allerede blevet godkendt til at bruge droner til overvågning. Man kan for eksempel forestille sig et større festivalområde, hvor droner flyver rundt langt oppe over folks hoveder og giver sikkerhedsfolkene et overblik over situationen, siger Andrew O’Brien.

Nyt lovforslag i høring

Regeringen har i disse dage et nyt lovforslag om videoovervågning i høring.

Ifølge lovforslaget skal politiet fremover kunne overtage tv-kameraer hos private erhvervsdrivende. Desuden skal private i højere grad kunne søge om at sætte overvågning op.

Dansk Folkeparti mener dog ikke, at lovforslaget er vidtgående nok. Partiet ønsker, at det også skal være op til kommunerne selv at opsætte videoovervågning.