Samfund

På vej mod salg: Konkursbo dropper BR-udsalg og lukker butikker

De 26 butikker, der stadig var åbne, er blevet lukket. Medarbejderne er fritstillet.

Konkursboet efter Top-Toy har torsdag aflyst det planlagte udsalg i fem BR- og 21 Toys'R'Us-forretninger i Danmark, der har holdt åben, siden Top-Toy blev erklæret konkurs.

Samtidig lukker alle butikkerne, og medarbejderne bliver fritstillet. Det oplyses i en pressemeddelelse.

De forretninger, der har åbent til klokken 20 torsdag, har dog endnu åbent - men når de lukker torsdag aften er det slut.

Det betyder, at knap 1200 danske ansatte torsdag har mistet deres job.

- Kurators job er at realisere så mange aktiver som muligt, og her er det dyrt at have over 3000 medarbejdere gående. Derfor minimeres udgifterne ved at fritstille dem, og så er det op til nye ejere at beslutte, hvad der skal ske med dem og butikkerne, siger Lars Bo Kirk, pressetalsmand for Top-Toy.

Lars Bo Kirk har ellers tidligere sagt til TV 2, at der ville blive holdt et stort udsalg i januar.

- At vi først meddeler et udsalg og så aflyser bagefter viser, hvor turbulent det er i øjeblikket. Men nu er nogen interesserede i at overtage den danske forretning, og det er rigtig, rigtig godt. Om det er hele eller dele af forretningen kan jeg hverken be- eller afkræfte, siger Lars Bo Kirk torsdag til TV 2.

Den danske del af Top Toy-koncernen er ved at blive solgt, og det betyder at kurator har aflyst udsalg.

Forhandlinger om salg

Ifølge pressemeddelelsen er beslutningen om at aflyse udsalget truffet af kuratorerne i konkursboet, der i øjeblikket arbejder på at sælge værdierne i boet helt eller delvist.

Desuden fremgår det af pressemeddelelsen, at der i øjeblikket foregår realitetsforhandlinger om dette, men kuratorerne kan endnu ikke oplyse detaljer.

- Det er glædeligt med realitetsforhandlinger – for alle andre end dem, der havde glædet sig til et stort udsalg. Der har været flere aktører, der har bedt om at kigge på tallene, og her har nogle været mere interesserede end andre, siger Lars Bo Kirk.

TV 2 erfarer, at kuratorerne forhandler med Salling Group om et salg af hele eller dele af den danske del af Top-Toy.

Salling Group vil ikke kommentere rygter

Hos Salling Group afviser man at kommentere, om det er Salling Group, der er interesseret i at overtage den danske del.

- Når en stor spiller som Top-Toy forlader det danske marked, er det helt forståeligt, at der er spekulation vedrørende detailkæder med butikker i hele Danmark. Vi er i Salling Group optaget af, at legetøj fortsat skal være en vigtig del af kundernes indkøbsmuligheder i de fysiske butikker, men vi kommenterer aldrig på rygter eller spekulationer om konkrete forretningsmuligheder, siger Mads Hvitved Grand, kommunikationsdirektør i Salling Group.

Ifølge kurators liste over værdierne er der aktiver i form af 16 millioner produkter. Der er blandt andet for to millioner kroner printerpapir og for tre millioner kroner lysstofrør.

Top-Toy gik 30. november i betalingsstandsning efter et katastrofalt regnskab, der blandt andet afslørede en milliardnedskrivning.

Minus på over to milliarder

I den forbindelse oplyste Top-Toy, at 450 fuldtidsstillinger på tværs af koncernen skulle nedlægges, heraf 180 i Danmark.

Her afslørede virksomhedens regnskab også et negativt driftsresultat på 149 millioner kroner og en bundlinje med et minus på mere end to milliarder kroner.

Flere end 3000 medarbejdere i de to legetøjskæder blev i sidste uge sagt op i forbindelse med konkursen.

Konkursen skyldes øget digitalisering, et større antal konkurrenter og skiftende spilvaner blandt børn, skrev Top-Toy i en pressemeddelelse.

En række børn og forældre kunne for nylig ånde lettet op, da kuratorerne meddelte, at gavekort købt 30. november eller senere, ville blive refunderet ved henvendelse til kuratorerne. Og overfor TV 2 understreger Top-Toy, at "gavekort og tilgodebeviser følger de nuværende retningslinjer på top-toy.com".

Hvis man har et tilgodebevis eller et gavekort, skal man efter torsdag maile det til kurator.

Fra BR til Top-Toy og konkurs

    1. Edith og Børge Rasmussen køber en kiosk, der sælger papir og festartikler, i Roskilde. Til jul sælger butikken også legetøj.

    2. Sønnerne Bjarne og Henrik Gjørup går ind i forretningen, efter at Henrik Gjørup har været i USA for at hente inspiration.

      De to brødre beslutter, at det skal være en specialbutik for legetøj. Den første butik hedder BR Legetøj. BR står for Børge Rasmussen, deres far.

    3. BR Legetøj kommer til København, hvor der åbner en butik i Købmagergade.

    4. Året efter udkommer det første julekatalog fra BR Legetøj.

    5. BR Legetøj begynder at lave sit eget legetøj.

    6. BR-maskotten med den karakteristiske hat, der ligner en garders hat, kommer til verden. I den forbindelse afholder selskabet en konkurrence om, hvad navnet på maskotten skal være. Vinderen bliver Fætter BR.

    7. Det første legetøjsvarehus med navnet Superleg åbner. Der åbner ni flere frem mod 1996.

    8. Forretningen skifter navn, så selskabet nu hedder Top-Toy.

    9. Den første BR-Leksaker (BR Legetøj på svensk, red.) åbner i byen Malmø.

    10. Top-Toy køber et hovedkvarter i Hong Kong, der skal håndtere de asiatiske legetøjsproducenter.

    11. BR-klubben opstår. Her kan børn op til 14 år melde sig ind og samle mærker i en BR-bog. Børnene får mærkerne, når de køber noget i BR Legetøj. Når bogen er fyldt ud, kan børnene få rabat på næste køb.

    12. Kæden Toys "R" Us i Norden slutter sig til Top-Toy.

    13. BR Legetøj åbner for handel på internettet. Der er dog næsten ingen handel på siden, og hjemmesiden lukker efter få år.

    14. For første gang åbner Top-Toy butikker uden for Norden, da BR-kæden rykker til Tyskland. Det sker ved opkøbet af Salzmann Spielwaren, hvor butikkerne skifter navn.

    15. Brødrene Henrik og Bjarne Gjørup giver stafetten og den fælles direktør videre til Bjarnes sønner, Lars og Peter Gjørup.

    16. For anden gang forsøger Fætter BR sig med nethandel.

    17. Toys "R" Us åbner også en netbutik.

    18. Peter Gjørup tager direktørposten alene.

    19. For første gang bliver selskabet ikke ledet af et medlem af Gjørup-familien, da Søren Torp Lauridsen overtager direktørposten.

    20. Selskabet konstaterer et dundrende underskud og laver en redningsplan, som kreditorerne accepterer. Julesalget skuffer dog og fjerner forudsætningerne for redningsplanen.

    21. Top-Toy erklæres konkurs tre dage før årets udgang.

Kilder: Top-Toy, Ritzau.