Samfund

Ny operation kan hjælpe danskere, der lider af søvnbesvær

Næsten halvdelen af alle voksne danskere har problemer med søvnen.

Der er godt nyt til danskere, som har problemer med at sove. Danmark har nemlig fået sin første enhed med speciale i søvnkirurgi.

Den nye enhed skal mere målrettet hjælpe patienter med søvnlidelser og behandlingen, den kommer de til sovende.

Med hjælp fra sovemedicin kan lægerne i en ny kikkertoperation gennem næsehulen kigge med indenfor under søvnen.

- Det, som er vores fordel ved undersøgelsen her, er, at vi får set, hvad der egentlig sker, når patienten sover, eller er i en simuleret søvn, som det reelt er, siger Eva Kirkegaard Kiær, som er speciallæge i Dansk Enhed for Søvnkirurgi på Rigshospitalet.

Indtil nu har man diagnosticeret søvnlidelser ved at observere sovende patienter eller undersøgt dem med kikket, mens de var vågne.

Med den nye teknik kan lægerne give en mere præcis diagnosticering.

Udbredt problem

I den seneste udgave af Den Nationale Sundhedsprofil, der er fra marts 2018, skriver Sundhedsstyrelsen, at 45 procent af de voksne danskere lider af søvnbesvær.

Ifølge Rigshospitalet anslås 50.000 af dem at lide af søvnapnø, der er en tilstand, hvor musklerne i svælget slapper af under søvnen og lukker af for luftvejene.

Det giver kraftig snorken og dårlig søvn, fordi kroppen hele tiden vågner, når luftvejene bliver blokeret.

Thomas Porsmose er en af de danskere, der har det sådan. Han føler, at han ikke har sovet i 30 år og er derfor blevet undersøgt på den nye enhed med henblik på behandling.

- Jeg har tænkt, at jeg bare har måttet tage mig sammen, når jeg har været træt. Der var vel ikke nogen forskel på mig og alle andre. Men det var der jo så, siger Thomas Porsmose.

Hans hovedproblem er mandlerne, der kommer fra siden og den bløde gane, hvor drøblen sidder, som lukker af.

Mere individuel behandling

En af dem, der allerede har fået behandling for sin søvnapnø, er Thomas Schoelzer, hvis kæreste krævede, at han gjorde noget ved sin kraftige snorken.

- Det, at jeg ikke snorker mere, er jo ret succesfuldt. Det har jo gjort, at hverdagen herhjemme er blevet bedre, fordi min kæreste ikke er generet af, at hun vågner om natten, siger han.

Et af de vigtigste symptomer på søvnapnø er stop i vejrtrækningen. Det er altså ikke sikkert, at man lider af en diagnose - og kan blive helbredt - hvis blot man snorker.

Den fremtidige plan med den nye enhed er, at den skal indsamle viden og forske i søvnkirurgi. Eva Kirkegaard Kiær stræber efter, at man fremover vil kunne få det til at ligne normal søvn, når man sender kikkerten ind og kan få nogle undersøgelser i den tilstand.

Men samtidig er det den målrettede behandling, man drømmer om.

- Jeg håber, at de behandlingstilbud, vi har, bliver bedre og mere nuanceret, så vi rigtig kan behandle vores patienter som individer, siger speciallægen.

Sovemedicinen, som Thomas fik under operationen, gav ham ti minutters sammenhængende søvn, men han håber på mere fremover.

- Hvis man kan have det sådan og være udhvilet altid, så ville det være dejligt, siger han.