Samfund

Falsk rugemor var i kontakt med flere barnløse par

Selv om hun var i fuld gang med graviditetsforberedelser, fortsatte rugemor med at henvende sig til barnløse i nød.

Foråret 2016 var en travl tid for den falske rugemor Rikke.

Mens hun allerede havde kontakt til to barnløse par, der var stærkt interesserede i hendes hjælp for at forfølge drømmen om at blive forældre, var der flere endnu, som blev lokket med løfter om at have muligheden for en rugemor.

I magasinprogrammet 'Lippert' på TV 2 NEWS fortæller advokat Louise Traberg Smidt, at i hvert fald fem par og en kvinde har været i kontakt med Rikke.

De kan fortælle en historie som den, der tirsdag blev foldet ud i TV 2's dokumentar om 'Den falske rugemor'.

Skrev ud af det blå

Michelle og hendes mand var et af de par, der fik kontakt til Rikke.

- Hun skrev til os ud af det blå på Messenger, fortæller Michelle, der ikke har ønsket at stå frem med sit fulde navn, til TV 2.

Michelle og hendes mand skulle giftes samme år. Et barn ville fuldbyrde drømmen, og Michelle var klar til at rykke hurtigt.

- Allerede to dage efter talte vi sammen om at tage kontakt til en fertilitetsklinik. Det lyder naivt, men vi var desperate, erkender Michelle i dag.

Processen med at blive gravid begyndte at tage form. I hvert fald mundtligt. Michelle og hendes mand ville dog gerne mødes med Rikke.

Den falske rugemor indvilgede i at mødes med parret. Men som i andre tilfælde skulle der overføres penge. Rikke havde ikke råd til bropenge og brændstof og fik overført 5-600 kroner.

Alarmklokkerne ringede

For Michelle blev mødet med den falske rugemor dog det, der fik alarmklokkerne til at ringe.

- Der var noget med hendes fremtoning, og jeg sagde til min mand, at det tror jeg ikke går, det her, fortæller hun.

Fravalget af Rikke viste sig at være heldigt. I maj måned 2016 meldte hun sig som rugemor for to andre barnløse par, der hver især indgik aftale om at bruge Rikke som rugemor via en side på Facebook.

Undervejs fik den falske rugemor overført store pengebeløb til dækning af udgifter, både hvad angår medicin og rejser.

Siden fik hun sat æg op på en cypriotisk klinik, men fortalte begge de involverede par, at graviditeten mislykkedes. Først i august 2017 opdagede det ene af parrene, at Rikke var blevet mor til tvillinger. Siden har en faderskabstest afsløret, at manden hos et af de barnløse par er far til børnene.

Lovgivning beskytter rugemor uanset biologisk tilknytning

I dag er det Rikke, der har den fulde forældremyndighed over tvillingerne, fordi dansk lovgivning tilsiger, at den kvinde, der føder barnet, betragtes som mor - også hvis hun er uden biologisk tilknytning til barnet.

- Det kunne have været mig, og når man ved, hvor meget det betyder, er det altså direkte ondskabsfuldt, siger Michelle.

Michelle og hendes mand er stadig uden børn. I dag overvejer de at gå videre til dansk adoption.

Rikke, den falske rugemor, er sigtet for bedrageri på grund af de pengebeløb, hun har lokket fra de godtroende. Hun har ikke villet medvirke i et interview.

Sagen om den falske rugemor har vakt debat, og det forstår advokat Louise Traberg Smidt, der repræsenterer det par, som blev ført bag lyset af Rikke, udmærket.

- Det her er et emne, der optager folk, siger advokaten i 'Lippert'.

Som rugemor har Rikke loven på sin side, når hun i dag har fået nærmest fuld forældremyndighed, og den biologiske far til hendes tvillinger kun er tilkendt mulighed for at se børnene en halv time hver anden uge.

Den lovgivning, mener Louise Traberg Smidt, er forældet. De forældre, der tager kontakt til en rugemor, skal sikres bedre rent juridisk.

- Man må have en lov, der tager sigte på, hvad intentionen var, og så må man også se på barnets tarv, siger advokaten, der får 1-2 henvendelser om ugen om lovligheden af rugemorskab.