Samfund

Polsk pige blev angrebet af ulv - søskende trak hende fri af dens bid

Når forskere vurderer ulvens farlighed, er det på baggrund af angreb med dødelig udgang. Pengene rækker ikke til at forske i andre angreb, lyder det.

Otteårige Marysia Galucha sad på hug og forsøgte at fange frøer med sine hænder.

Hun var på legepladsen lige i nærheden af det hus, hun holdt sommerferie i sammen med sin familie i Bieszczady i det sydlige Polen.

De havde været på legepladsen flere gange i løbet af ferien, men 26. juni endte det dramatisk. 

Det var hendes storebror, Antoni Galucha, der først fik øje på ulven. Den nærmede sig Marysia Galucha, som var den mindste af de fem børn på legepladsen.

- Jeg så det, jeg troede var en stor hund og begyndte at råbe. Det viste sig, at det ikke var en hund, men en ulv, siger Antoni Galucha. 

Søskende trak otteårig fri af ulvens bid

Ulvens tilbagekomst i Danmarks natur har skabt stor debat  - især om hvorvidt rovdyret er farligt.

Tirsdag aften sætter TV 2 fokus på blandt andet dette i dokumentaren 'Ulveland', hvor Marysia Galucha og hendes familie fortæller om deres oplevelse med en vild ulv.

I dokumentaren kommer det samtidig frem, at der i Danmark ikke er penge nok til at forske i, hvor stor risikoen for ikke-dødelige ulveangreb er.

Tilbage på legepladsen i det sydlige Polen i sommers fik Antoni Galuchas råb hans lillesøster til at rejse sig og løbe.

Men hun nåede ikke at undslippe. Ulven angreb hende. Hendes storesøster, Amelia Galucha, løb til og forsøgte at redde hende.

- Det første, jeg tænkte, var, at vi skulle dø. Den bed sig fast og trak i hende fra den ene side, mens jeg havde fat i hendes hænder og forsøgte at trække hende fri fra den anden side, fortæller Amelia Galucha.

Først da Antoni Galucha kom til undsætning, lykkedes det de to at få trukket deres lillesøster fri af ulvens bid. 

- Jeg tog fat i hende og trak til. Ulven bed hende endnu en gang, men jeg fik hende fri og op til huset og vores forældre, siger han. 

Fire dokumenterede angreb 

Ulven, der angreb den otteårige pige, havde 14 dage tidligere angrebet en kvinde på en campingplads. Den nåede også at bide en tiårig dreng, inden den blev skudt og dræbt.

Det blev efterfølgende slået fast, at der var tale om en rask, voksen ulv.

Da ulven angreb Marysia Galucha på legepladsen, var det de polske ulveforskere Sabina Peruzek-Nowak og Robert W. Myslajek, som rådgav myndighederne til at skyde den.

- Dyrets opførsel var usædvanlig. Den var ikke bange for mennesker, siger Robert W. Myslajek. 

- Ulven befandt sig tæt på stedet, hvor den angreb menneskene, og den ledte efter føde, supplerer Sabina Peruzek-Nowak. 

Pengene rækker ikke til farlighedsvurdering 

Ulveangreb

Den hyppigste form for ulveangreb har været rabiesangreb, men rabies (hundegalskab) er næsten udryddet i vores del af Europa

Fra 1900-tallet er der fundet beviser for ni dødelige angreb på mennesker af ulve uden rabies i Europa. Der var tilsyneladende tale om enkelte ulve, der var begyndt at angribe mennesker

Rumænien har ca. 5000 ulve og kender ikke til nylige ulveangreb

Italien har 600-800 ulve og har ikke haft et angreb de seneste 150-200 år

Siden 1974 har ulve - uden rabies - ikke angrebet mennesker i Europa

Sidste angreb på et menneske i Skandinavien af en vild ulv var i 1882.

Kilde: KU

Peter Sunde er seniorforsker ved Aarhus Universitet og rådgiver den danske stat i spørgsmål om ulvens farlighed. I dokumentaren 'Ulveland' fortæller han, at hans beregninger viser, at sandsynligheden for at blive slået ihjel af en ulv er en til fire millioner. 

Men hvor stor risikoen er for, at man kan blive angrebet af en ulv, ligesom Marysia Galucha blev det, kan Peter Sunde ikke svare på.

Hans beregninger er nemlig kun baseret på angreb med dødelig udgang, som der ifølge ham er registreret tre af i Nordamerika og Europa de seneste 50 år. 

Kunne du ikke begynde at kigge på ikke-dødelige angreb?

- Det kan godt være, man kan sige, at man skulle have bedre beredskab på dem, men så skulle vi også have en helt anden gearing ressourcemæssigt. 

Der er simpelthen ikke penge til at lave farlighedsvurderinger?

- Det er der ikke. Der er ikke nogen penge nogen steder. Staten har ikke givet forskningsmidler til at forske på ulv i Danmark, siger Peter Sunde. 

Derfor kender han kun til angrebet på Marysia Galucha, fordi hans polske kollegaer Sabina Peruzek-Nowak og Robert W. Myslajek sendte ham en mail og orienterede ham om det. De polske forskere er af den opfattelse, at angrebene efterlod Marysia Galucha med overfladiske skrammer.

Syet med 30 sting

Men den version af angrebet genkender familien Galucha fra Twardorzeczka i Polen ikke. De oplevede angrebet som meget alvorligt.

- Vi takker Gud for, at hun stadig er i live, siger hendes far Dominik Galucha. 

- Alle de steder, man læser om ulven, står der, at den ikke kommer tæt på mennesker, fordi den er sky. Men den her ulv var ikke bange, siger storebror Antoni Galucha, som måtte løbe sin søster til undsætning den eftermiddag i juni. 

Familien fik Marysia Galucha på hospitalet, hvor hun blev syet med 30 sting. Det viste sig, at et af biddene var få centimeter fra at ramme en pulsåre i hendes lår. 

Se dokumentaren 'Ulveland' tirsdag klokken 21.05 på TV 2 eller nu på TV 2 Play

Opdatering 11.1.2019:

Efter denne artikel er blevet publiceret, er TV 2 blevet gjort opmærksom på, at der hersker flere teorier om den polske ulv. En polsk dyreværnsorganisation vurderer ud fra fotos, videooptagelser og skader på ulvens klør, at dens adfærd tyder på, at den enten kan have været holdt i fangenskab, eller at den er blevet fodret af mennesker. Men der er ikke yderligere dokumentation for dette. TV 2 har i dokumentaren Ulveland valgt at lægge vægt på, at de polske myndigheder i obduktionsrapporten via DNA har fastslået, at der er tale om en 3 år gammel rabiesfri hun-ulv, der stammer fra den vilde, polske ulvebestand.