Samfund

Falsk rugemor beholdt børn, hun lovede at føde for par: Sådan står sagen i dag

Sagen om et dansk par, der blev snydt af en rugemor, kører fortsat i Statsforvaltningen.

Annika måtte vente uden for rugemoderens hus den septemberdag sidste år, hvor hendes mand mødte børnene for allerførste gang.

- Det var helt ubeskriveligt forfærdeligt. Jeg havde måske mest lyst til at løbe væk - det var en grotesk situation, siger Annika, der medvirker i TV 2-dokumentaren 'Den falske rugemor', der blev sendt på TV 2 tirsdag aften.

Annika er et opdigtet navn. Kvinden vil være anonym, fordi brugen af rugemødre er kontroversielt i Danmark. 

Inde i huset kunne hun høre lyden af de tvillinger på halvandet år, Annika efter planen skulle have været mor til. De bor i dag hos den kvinde, der agerede rugemor for Annika og hendes mand. 

Samvær hos rugemoderen

Det er kun Annikas mand, der er biologisk far, der har ret til at se børnene.

Han fik i august en aftale om samvær med børnene i en halv time hver anden uge. 

- Han var glad for at se børnene, men min mand havde det rigtig skidt med, at samværet foregik inde hos den kvinde, som har bedraget os. Vi ville ønske, at vi kunne have fortsat det, men under de betingelser, der var, så er det et alt for stort pres på os som mennesker og os som par, fortæller Annika. 

Parret har nu efter eget valg sat samværet i bero, mens de venter på en ny afgørelse fra Statsforvaltningen. 

Forældrene har en meget kompliceret historie omkring børnene ift. at Rikke skulle have været rugemor for faren og hans kone

Dokument fra Statsforvaltningen 

Rugemor beholdt børnene

Sagen er, som det beskrives i akterne fra Statsforvaltningen, kompleks: "Forældrene har en meget kompliceret historie omkring børnene i forhold til, at Rikke skulle have været rugemor for faren og hans kone"

Rikke, en dansk kvinde, tilbød i foråret 2016 at være rugemor for Annika og hendes mand.

Parret betalte efterfølgende for en fertilitetsbehandling på Cypern, hvor Rikke fik lagt to donoræg befrugtet med Annikas mands sæd op i livmoderen.

Derfra gik aftalen langt fra som planlagt. Rikke blev godt nok gravid, men det fortalte hun aldrig Annika og hendes mand, og efterfølgende beholdt hun de tvillingepiger, hun fødte i december for to år siden.

I dag er det Rikke, der har den fulde forældremyndighed.

Aftalen er ugyldig

Aftalen om, at Rikke skulle være rugemor for Annika og hendes mand, betragtes nemlig som ugyldig i det danske retssystem. 

Det betyder, at det i dag er Rikke, der betragtes som tvillingernes mor, fordi hun har født dem - uagtet at hun ikke har en biologisk relation til børnene.   

Den kvinde, som føder et barn, der er blevet til ved assisteret reproduktion, anses for mor til barnet.

§30 i Børneloven

Vil have mere samvær 

Annika og hendes mand har dog ikke opgivet at se børnene. De venter på, at Statsforvaltningen behandler deres klagesag. 

- Vi håber, at vi kan få lov at se dem et andet sted end hjemme hos Rikke, og så håber vi på, at de måske kan komme hjem til os og bo i en 7-7-ordning. Det er vores største håb, siger Annika.

Men det tager jo tid at opbygge en relation, er I ikke nødt til at finde jer i det?

- Jo, men en halv time er så lidt, så hvis man ved en lille smule om børns hukommelse, så er det for lidt at starte ud med, og der kunne måske gå et år eller mere, før jeg for eksempel kom med i det her samvær. Vi kan ikke se os selv som to separate mennesker, der skal ind i børnenes liv. Vi er gift, og vi skulle have de her børn sammen, fortæller Annika.

Skylder nu over 20.000 i børnepenge

Fordi Annikas mand nu er anerkendt som far på papiret, skal han også betale børnepenge. Men dem har parret valgt ikke at betale.  

- Vi er ikke imod, at man har pligter over for sine børn, men der skal også følge nogle rettigheder med. Min mand har prøvet at hjælpe mig med at blive mor, og i stedet er det ham, der er kommet til at skylde en masse penge til Rikke, siger Annika. 

Julie har ikke opgivet at blive mor

Rikke var ikke kun rugemor for Annika, men også for en anden kvinde, Julie.

Forløbet foregik på præcis samme tid, og Julie fik også sat befrugtede æg op i Rikkes livmoder på Cypern. 

Selvom hun blev snydt, og det viste sig, at tvillingerne ikke var hendes, så har hun endnu ikke opgivet at blive mor. 

- Jeg vil forsøge at finde en rugemor igen. Men denne gang skal det være under ordnede forhold. Gerne med et bureau, hvor man ikke risikerer at blive snydt, siger Julie. 

Er selv blevet sigtet i sagen

Julie blev for 11 måneder siden sigtet i sagen, fordi politiet mener, at hun har brudt loven.

Selvom Julie ikke direkte har annonceret efter en rugemor eller brugt en mellemmand, som også er ulovligt, er hun kommet i kontakt med Rikke via Facebook. Og når kontakten foregår på nettet, er det ifølge eksperter en juridisk gråzone. 

Hun har dog endnu ikke hørt nyt fra politiet, der heller ikke overfor TV 2 har kunnet uddybe, hvad sigtelsen bygger på. 

- Jeg mener ikke, jeg har gjort noget ulovligt i det forløb, vi har været igennem. Jeg har gjort, hvad jeg kunne, for at få mine egne børn, og det synes jeg ikke er forkert, siger Julie. 

Ahmed forsøger at komme videre

Rikkes eksmand, Ahmed, har en fælles søn med Rikke. Derfor er han, på trods af alt det der er sket, stadig i kontakt med Rikke i dag.  

- Havde jeg og Rikke ikke haft ham, så havde det været en helt anden situation, siger Ahmed.  ​ 

I den forbindelse ser han også indimellem de tvillingepiger, han i et halvt år troede, han var far til. 

- Når Rikke kommer og henter min søn hos mig, jamen så får pigerne et lille kys. Det er ikke deres skyld. Det skal ikke gå udover dem. Det har været min indre kamp at sige, "okay, så tager du dig lige sammen her, ikke?"

Annika, Julie og Ahmed er opdigtede navne. Der er forskellige årsager til, hvorfor de vil være anonyme. Parrene frygter deres offentlige anseelse ved at stille sig frem og fortælle om rugemoderskab og barnløshed, fordi de mener, det er et stort tabu i Danmark. Samtidig har de selv ageret i en juridisk gråzone. Ahmed vil være anonym af hensyn til hans søn. 

TV 2 har flere gange forsøgt at få en kommentar fra Rikke for at spørge hende, hvorfor hun har beholdt børnene, men hun er ikke vendt tilbage på vores forespørgsel. Rikke blev i december sigtet for bedrageri.