Trafikstyrelsen advarer mod brug af særlige vogne efter togulykke, hvor otte mistede livet

Otte personer omkom, og flere blev såret i ulykken, der skete onsdag 2. januar.

Efter togulykken på Storebæltsbroen advarer Trafikstyrelsen nu mod brug af den type godsvogne, der også kaldes lommevogne.

En lommevogn er en særlig godsvogn, der kan transportere og holde en trailer på plads. På traileren sidder en tap, der kaldes 'kongetappen', og som klikker sig fast på godsvognen. Ligesom traileren klikker sig fast lige bag førerhuset på en lastbil.

Men det er netop denne sikring, der nu giver grobund for en advarsel:

- Efter den tragiske ulykke på Storebæltsbroen har Havarikommissionens foreløbige undersøgelser indikeret, at der kan være en sikkerhedsmæssig risiko forbundet med fastgørelsen af sættevognen til skammel/saddel i forbindelse med transport, siger kontorchef i Trafikstyrelsen Claus René Pedersson.

Ekstra kontrol

Til TV 2 fortæller Havarikommissionen, at man har identificeret låsemekanismen som en mulig risiko.

- I forbindelse med vores undersøgelse har vi vurderet, at selvom vognene er læsset korrekt, er der en risiko for, at de ikke er sikret, lyder det fra undersøger Bo Haaning fra Havarikommissionen.

Det er altså ikke årsagen, som man er kommet frem til, men blot en sikkerhedsmæssig risiko.

Trafikstyrelsen opfordrer godsoperatører til at udføre ekstra kontrol, når man sikrer låsemekanismen i forbindelse med montering af sættevogne på godsvogne.

Operatør: - Vi lever op til alle krav

Hos operatøren DB Cargo, der er et datterselskab til den tyske togoperatør Deutsche Bahn (DB), og som stod for transporten af Carlsbergs trailere fra København til Fredericia 2. januar, lytter man til Trafikstyrelsen:

- Vi har modtaget advarslen fra Trafikstyrelsen, og vi agerer i overensstemmelse med det krav. Jeg vil ikke bidrage med detaljer om, hvordan vi opererer samt udlevere interne arbejdsprocesbeskrivelser. Jeg kan dog garantere, at vi opererer på en sikker måde og lever op til alle krav i Danmark, siger DB Cargos kommunikationsdirektør, Jan Wildau til TV 2.

Side ulykken har DB Cargo valgt at indstille kørslen med de såkaldte øltog fra Carlsberg, der kører med tom emballage fra Høje Taastrup til Fredericia. Men lommevognene er fortsat i brug hos andre kunder.

- Vi har ikke grund til at tro, at lommevogne skulle være farlige, men der er grund til at undersøge, hvad det var, der forårsagede ulykken i sidste uge, siger Jan Wildau.

Det skete der

Lyntog ICL 210 ramte onsdag 2.januar en lastbiltrailer, der af endnu ukendte årsager røg af et godstog på Storebæltsbroen. Otte personer dræbt og 16 såret.

De to lokoførere fra ICL 210 og godstoget er blevet afhørt, men indholdet af deres forklaringer holdes foreløbig hemmeligt hos politiet. Dog har adokaten til lokoføreren af IC4-toget, Torben Koch, været ude i offentligheden og fortælle, hvad hans klient oplevede.

Ifølge advokaten var blæsten mere voldsom, end lokoføreren brød sig om, og han valgte derfor at sænke farten på broen.

Kort efter så lokoføreren det modkørende tog og opdagede, at der var gnister.

- Gnister fra køreledningerne er ikke usædvanligt. Men de her gnister var længere nede, fortæller advokat Torben Koch.

To undersøgelser

Havarikommissionens meget foreløbige undersøgelser viser, at alt tyder på, at det er den løsrevne trailer, som er blevet påkørt af lyntoget og har forvoldt skaderne.

To uafhængige undersøgelser er i gang med at kortlægge, hvad der præcis skete, da ulykken indtraf.

Der kan dog gå op til et år, før konklusionerne er offentligt kendt. Derefter vil politiet tage stilling til, om ulykken kan få strafferetlige konsekvenser for de involverede parter.

I første omgang blev det oplyst, at seks personer omkom, og 16 personer blev kvæstet. Torsdag blev antallet af omkomne imidlertid opjusteret til otte.

Togulykken er den værste i Danmark i mere end 30 år.