Danmark tilbageholdt iransk fysiker ved en fejl – undskyldte midt i diplomatisk krise

Midt i historisk krise mellem Danmark og Iran måtte Udenrigsministeriet beklage. Iransk fysiker vil nu sagsøge den danske stat.

I to døgn blev en iransk fysiker i begyndelsen af november tilbageholdt af de danske myndigheder, da han forsøgte at gå igennem paskontrollen i Københavns Lufthavn.

Tilbageholdelsen var en fejl fra de danske myndigheders side, viser dokumenter, som TV 2 er kommet i besiddelse af.

Episoden landede midt i en periode, hvor forholdet mellem Danmark og Iran var anspændt.  

Fysikeren Javad Rahighi fortæller selv, at han er meget mærket af oplevelsen:

- Det forvoldte en masse psykiske og professionelle skader på mig, siger han til TV 2.

Midt i en diplomatisk strid

Én dag efter løsladelsen af den iranske fysiker blev der sendt et brev til Danmarks Udenrigsministerium fra den iranske ambassade. 

I brevet, som TV 2 er i besiddelse af, ytrer ambassaden en "stærk protest mod den ulovlige tilbageholdelse af en iransk fysiker". Iran kræver også en officiel undskyldning fra de danske myndigheder.

Det hører med til historien, at der i de dage i forvejen var meget støj på de diplomatiske kanaler mellem Danmark og Iran.

Få dage inden tilbageholdelsen af fysikeren kunne Politiets Efterretningstjeneste (PET) på et pressemøde fortælle, at den iranske efterretningstjeneste havde planlagt et attentat mod eksiliranere på dansk grund. 

Det var et attentatforsøg, som fik stor mediebevågenhed, da store dele af Danmark var lukket ned under en enorm politiaktion i september måned. Få dage inden tilbageholdelsen af den iranske fysiker trak Danmark også ambassadøren til Iran hjem

Iran bekymret for Danmarks motiver

Javad Rahighi fortæller selv, at han den første nat overnattede i en lille celle i Københavns Lufthavn.

Han blev tilbageholdt med sit gyldige Schengen-visa, da han forsøgte at gå igennem paskontrollen til sin gate. Uden at få at vide hvorfor han blev holdt tilbage.

Dagen efter blev han stillet foran en dommer, hvorefter han blev forflyttet til en ukendt celle et andet sted. Til sidst blev han løsladt, da fejlen blev opdaget. Her var der gået omtrent 48 timer.

I brevet fra den iranske ambassade til de danske myndigheder lyder det også, at man ”udtrykker bekymring over de mulige motiver bag tilbageholdelsen” af Javad Rahighi.

Hele sagen viste sig dog at være en fejltagelse, fordi Rigspolitiet ikke havde opdateret dets liste over sanktionerede personer. Sådan lyder det fra Københavns Politi til TV 2 i en skriftlig udtalelse:

- Den pågældende person bliver løsladt efter to dage, da det viser sig, at listen ved en fejl ikke er blevet opdateret hos Rigspolitiet. Den tilbageholdte person bør rettelig ikke længere stå på listen, hvilket nu er korrigeret.

Jeg tilbragte 48 timer i total rædsel, hvor jeg ikke vidste, hvad der ville ske med mig, og hvorfor jeg blev behandlet så dårligt

Javad Rahighi, iransk fysiker

Javad Rahighi optrådte nemlig i 2010 på internationale sanktionslister over iranske forskere. Dengang lød begrundelsen, at han var en del af det iranske atomvåbenprogram. En beskyldning, han selv har afvist.

I 2016 blev han så fjernet fra flere internationale sanktionslister. Men den information stod først klar for de danske myndigheder, efter Javad Rahighi havde været i de danske myndigheders varetægt i to døgn.

Undskyldning fra Danmark

I begyndelsen af december kom der svar fra Udenrigsministeriet til Irans ambassade i Danmark i form af en såkaldt note verbale, som TV 2 er i besiddelse af. Det er et skriftligt formelt svar, hvor Danmark beklager hændelsen.

- Danmarks Udenrigsministerium vil gerne understrege, at tilbageholdelsen af den iranske statsborger i Københavns Lufthavn 3. november 2018 var resultatet af en beklagelig misforståelse, lyder det i brevet.

Ifølge Martin Marcussen, som er professor i statskundskab ved Københavns Universitet, er der tale om en formel undskyldning fra Danmark til Iran.

I brevet fra Udenrigsministeriet nævnes også et møde mellem Irans ambassadør i Danmark, Morteza Moradian, og Udenrigsministeriets centerchef for Global Politik, Lisbeth Zilmer-Johns. Det understreges også i kommunikationen fra Udenrigsministeriet, at der ikke lå "skjulte motiver" bag tilbageholdelsen af fysikeren.

Professor: "Better safe than sorry"

Når der er tale om en centerchef, er man højt oppe i Udenrigsministeriets hierarki, siger Martin Marcussen:

- Der er tale om en undskyldning fra et af de højeste niveauer. Man indrømmer, at det var en fejl, der skete, men i det her tilfælde var det better safe than sorry (for at være på den sikre side, red.).

Professoren vurderer, at tilbageholdelsen af fysikeren hænger sammen med attentatforsøget, som ifølge ham udgør den største diplomatiske krise mellem Iran og Danmark i nyere tid:

- Det var en helt særlig situation, hvor Danmark var under angreb. Det er netop derfor, at man valgte at holde ham tilbage. Man var opmærksom på alt, hvad der var iransk, vurderer Martin Marcussen.

Det har ikke været muligt for TV 2 at interviewe Københavns Politi om sagen.

Københavns Politi fortæller dog i en skriftlig udtalelse, at man efterfølgende har beklaget episoden over for Javad Rahighi og vejledt ham i mulighederne for at klage og indgive krav om erstatning.

Vil nu sagsøge Danmark

Fysikeren er nu tilbage i Irans hovedstad, Teheran, hvorfra han siger til TV 2, at han er meget mærket af sagen:

- Jeg tilbragte 48 timer i total rædsel, hvor jeg ikke vidste, hvad der ville ske med mig, og hvorfor jeg blev behandlet så dårligt, siger Javad Rahighi.

Han vil nu sagsøge den danske stat:

- Mine kollegaer fra hele verden kan ikke forstå, at sådan noget kunne ske for en videnskabsmand i et civiliseret, europæisk land. Derudover gik jeg glip af et vigtigt møde og gik derved glip af en mulighed, som økonomisk set var meget vigtig for mig, fortsætter han.

Han fortæller også, at han er parat til at gå til EU-Kommissionen, hvis hans ønske om erstatning ikke imødekommes af de danske myndigheder.

Kompensation bliver svært

Ifølge Martin Marcussen skal han dog ikke regne med kompensation fra dansk side.

- Det er sket med en eller anden form for ordentlighed. Det er ikke noget med, at man har holdt ham længere tid tilbage, end loven tillader, siger han.

Og derudover kan han ikke se, at de iranske myndigheder har en stor interesse i at forfølge en opfølgende sag.

- Den iranske ambassade kæmper for at få oprejsning her i København. De har et meget, meget uheldigt renomme af flere forskellige årsager.

Det startede med, at Irans ambassadør nægtede at give hånd til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), ved nytårskuren sidste år.

Dertil kommer attentatsagen, hvor den iranske ambassade ifølge Martin Marcussen ikke har været særligt samarbejdsvillig med de danske myndigheder.

Den iranske ambassade i Danmark bekræfter over for TV 2, at man har ydet såkaldt konsulær bistand til Javad Rahighi i forbindelse med sagen. I det skriftlige svar afviser ambassaden dog at være bekendt med en erstatningssag.

Udenrigsministeriet har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.