Samfund

Den falske rugemor: Ekspertens svar på alle dine spørgsmål om lovgivningen

Lovgivningen på området er kompliceret og præget af gråzoner. Her forsøger vi at gøre dig klogere.

Historien om rugemoderen, der snød flere par, giver anledning til en række spørgsmål. For hvorfor kan rugemoderen beholde børnene? Og er det ikke ulovligt det, de har gjort?

Frank Høgholm Pedersen, postdoc ved juridisk fakultet på Københavns Universitet, er en af de førende eksperter på området herhjemme og han guider os igennem lovgivningen. 

Er det ulovligt at være rugemor i Danmark?

Det er ikke ulovligt at være rugemor. Men det er ulovligt for læger og andre sundhedspersoner at udføre behandlingen herhjemme. Derfor må par, der ønsker at bruge en rugemor, få foretaget behandlingen i udlandet. Kun hjemme-insemination kan ske i Danmark.

Hvordan har Rikke, rugemoderen, overtrådt loven?

Det er op til domstolene at vurdere, om hun har gjort noget ulovligt. Det, at hun har beholdt børnene er ikke ulovligt, men politiet har sigtet hende for bedrageri.

Har de to barnløse par gjort noget ulovligt?

Reglerne på området er komplekse og fyldt med gråzoner. Loven er ikke lavet for at kriminalisere, men man har forsøgt at gøre det så besværligt som muligt, for at få folk til at lade være.

Rugemoderskab er lovligt efter dansk ret. Men det er ulovligt at få hjælp til at finde en rugemor, altså at bruge en mellemmand. Det er også ulovligt at annoncere efter en rugemor. Da parrene fandt Rikke via internettet må det betragtes som en gråzone. For det er uklart, hvorvidt Facebook og Regnbuebarn.dk, hvor de fik kontakt til hinanden, kan betragtes som en mellemmand. 

Er det ikke ulovligt at betale en rugemor?

Det er ikke ulovligt at yde økonomisk kompensation til en kvinde for at bære et barn. Men med de regler, vi har herhjemme, vil man få afslag på såkaldt stedbarnsadoption, hvis rugemoderen er blevet betalt for at bære barnet. Det betyder, at den ene af de tiltænkte forældre - den sociale moder eller en ”medfar”, ikke kan adoptere barnet.  Hvis man alene har dækket udgifterne til at lave barnet, så kan der godt ske en stedbarnsadoption. Reglerne er indført for at forhindre, at folk betaler penge.

Hvordan kan rugemoderen bare beholde børnene, uden at de bliver taget fra hende?

Sådan er loven i Danmark. Den fødende kvinde betragtes som mor. Uanset om hun har en biologisk tilknytning til børnene.

Hvad hvis det havde været kvindens eget æg og ikke et donoræg, var det så kvinden der havde fået børnene?

Nej. Loven om, at den fødende kvinde er mor, gælder uanset hvilket æg der er brugt. Havde det været kvindens eget æg havde udfaldet altså været det samme juridisk.

Hvordan rent juridisk står parrene, der bliver snydt?

Man er ikke beskyttet, hvis man bliver snydt af en rugemor. En aftale om rugemoderskab, som de her par har indgået med Rikke, betragtes som ugyldig i Danmark. Derfor er det kun den biologiske far, der har mulighed for at søge om samvær og forældremyndighed. Den tiltænkte mor har ingen rettigheder.

Hvem betragtes som de retlige forældre til børn i Danmark?

Den kvinde, der føder barnet er mor. Hvis der er brugt en rugemor er det den biologiske far, der anerkendes som far.