Samfund

Advokat forstår ikke udlevering af Mansour: - Han frygter for sit liv og sit helbred

Mansours forsvarsadvokat er også bange for, hvad der sker med den terrordømte 'Boghandler fra Brønshøj' i et marokkansk fængsel.

Den terrordømte Said Mansour - også kendt som 'Boghandleren fra Brønshøj' - blev fredag sendt ud af Danmark og til Marokko, hvor han er fra.

Men Said Mansours forsvarsadvokat, Eigil Strand, er ikke tilfreds med forløbet op til udleveringen til Marokko.

- Said Mansour har gennem hele forløbet ikke ønsket at medvirke til en udsendelse, understreger han over for TV 2. 

Mansour er bange for tortur

Eigil Strand blev først informeret om udsendelsen af Mansour, efter at det var sket, og forsvarsadvokaten ved ikke, hvad der venter Mansour i Marokko.

- Han har den overbevisning, at han nu risikerer at blive slået ihjel eller i hvert fald udsat for tortur eller anden umenneskelig behandling, siger Eigil Strand.

- Han frygter for sit liv og sit helbred. Han tror ikke på de marokkanske myndigheders garanti om, at de ikke vil torturere ham. 

- Jeg er bange for, hvad der sker med ham

Netop derfor mener advokaten, at Mansours udsendelse er dybt problematisk.

- Jeg er naturligvis også bange for, hvad der sker med ham. Om han faktisk bliver slået ihjel eller udsat for tortur, siger Eigil Strand.

- Han har jo hele sin familie og sin tilknytning her i Danmark. Dermed er han jo - i hvert fald i en periode - frataget muligheden for at se sin familie og være sammen med dem. 

Advokat blev ikke advaret om udsendelse

Eigil Strand blev aldrig varslet om, at Mansour var på vej ud af landet.

Derfor ved han som forsvarsadvokat ikke, om han kunne have forhindret udsendelsen, da han aldrig fik chancen.

- Jeg kunne have forsøgt at få byretten i tale og sagt, at der er nye, konkrete oplysninger, der peger på, at han nu risikerer at lide overlast.

- Det er jeg blevet frataget muligheden for, og det er selvfølgelig dybt problematisk ud fra et retssikkerhedsmæssigt synspunkt.

Said Mansour blev i 2015 af Østre Landsret idømt fire års fængsel for at opfordre til terror. Hans danske statsborgerskab blev annulleret, og han blev udvist for bestandig. Dommen blev året efter stadfæstet i Højesteret.