Umbrella-sag for Højesteret: Nu føles det ikke bare forkert - men også ulovligt

Den store Umbrella-sag har sat fokus på ulovlige delinger på nettet. TAG QUIZZEN HER - og se, om du ved hvad der er ulovlig opførsel på nettet.

- Jeg synes, jeg kan mærke en ændring i min egen adfærd. Internettet er så stort, at der kan være pædofile alle vegne, der kigger på det. Det kan lige pludselig være alle mulige andre, der får det, og så kan det komme til at se klammere eller mere perverst ud, end det egentligt var tænkt som. Det synes jeg klart den her sag, og andre sager, har fået mig til at tænke mere over.

Sagen, som gymnasieelev Laura Kragh fra Falkonergårdens Gymnasium taler om, er den såkaldte ’Umbrella-sag’, hvor flere end 1000 danskere er dømt, tiltalt eller sigtet for at dele en sexvideo med to 15-årige.

Sagen startede for et år siden, og i dag nåede en af sagerne helt til Højesteret. En nu 20-årig mand har ved de lavere retsinstanser fået 40 dages betinget fængsel for børneporno, fordi han delte videoen flere gange.

Nu skal Højesteret afgøre, hvilken straf den 20-årige skal have – en afgørelse, der vil smitte af på de øvrige domme i sagskomplekset.

Uanset hvilken domme Umbrella-sagen ender med, så har sagen allerede haft stor betydning for, hvordan unge som Laura Kragh lægger billeder op og deler dem på de sociale medier.

- Vi har helt sikkert fået flere henvendelser fra unge inden for det sidste år. De unge har godt vist, at de befandt sig i et grænseland, men Umbrella-sagen med 1000 sigtelser har gjort det tydeligt, at det også er noget, der involverer politiet. Nu er det ikke bare noget, der er tarveligt og forkert, men også ulovligt. Det har rykket noget, siger Per Frederiksen, der er psykolog hos Red Barnet.

Det samme siger Jacob Brøndum, der er medstifter af Center for Digital Dannelse. Han kalder Umbrella-sagen for ’en forfærdelig sag’, men glæder sig samtidigt over det store fokus på de digitale krænkelser, som sagen har ført med sig:

- Det officielle Danmark fik øjnene op for, hvad der sker online. Det har haft en stor effekt for forældre, børn og unge. Efter Umbrella-sagen er der meget større opmærksomhed omkring de sociale medier. Alle kan snakke med om det nu. Det der sker online har også en effekt offline. Det er sat på skoleskemaet, at det har en konsekvens på offline verdenen. At det i yderste konsekvens kan betyde, at man aldrig vil kunne arbejde som lærer eller pædagog, fordi man får noget på sin børneattest, siger han.

Forældre og lærere blander sig

Ifølge Per Frederiksen fra Red Barnet har Umbrella-sagen fået flere af samfundets aktører på banen i forhold til de unge:

- Delingerne og krænkelserne finder stadig sted, men der er kommet en øget opmærksomhed omkring det. Der er flere, der har taget det ansvar på sig. Både skoler, forældre og også politiet, der med denne sag markerer, at nu har de sat flere ressourcer af og tager det alvorligt. Det er en milepæl, siger Per Frederiksen.

(artiklen fortsætter under quiz'en)

Hvilke billeder må du dele – hvilke må du ikke?

  1. Hvilke billeder af seksuel karakter er det tilladt at dele på nettet?

    Du har 0 rigtige

  2. Hvilke billeder af seksuel karakter af personer under 18 år er det tilladt at opbevare eller dele på nettet?

  3. Hvilke billeder kan betragtes som krænkende, hvis de bliver offentliggjort og delt uden tilladelse?

  4. Hvilke straffe risikerer man ved at dele billeder på sociale medier?

Alle 'Grønne' svar er korrekte.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd og Red Barnet.

 

Normer er en lang proces

Jacob Brøndum fra Center for Digital Dannelse kalder det en lang proces, der nu er sat i gang:

- På samme måde, som vi har normer i vores offline liv. Normer, som det har taget lang tid at finde ud af: At man rejser sig op for den gamle dame i bussen og holder døren for andre. På samme måde er vi ved at finde ud af de rette normer online. Det er ikke noget, der er let. Vi snakker kultur og normdannelse.  Vi snakker om at tage hensyn, at se hinanden i øjnene online og vise respekt. Det er noget, man skal udvikle som et samfund. Det tager lidt tid, men vi er på vej i rigtig retning, siger han.

Center for Digital Dannelse: Det der sker online, har også en betydning offline

På Falkonergårdens Gymnasium har sagen i hvert fald allerede haft betydning:

- Jeg synes den viser, hvordan handlinger på sociale medier kan have så store konsekvenser ved et enkelt klik. Både konsekvenser for en selv, men især konsekvenser for dem, der bliver krænket, siger gymnasieelev Torbjørn Knudsen.