Samfund

Hver tredje tjekker mobilen bag rattet

Danskerne har svært ved at lægge mobilen fra sig, når de kører bil, viser ny undersøgelse.

Danskerne har svært ved at holde fingrene fra mobilen i situationer, hvor de slet ikke burde have den fremme. Det gælder blandt andet i trafikken. 

Rådet for Sikker Trafik faktaboks

I en spørgeskemaundersøgelse, som Epinion har foretaget for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring og Pension, blev 1509 danskere blandt andet stillet dette spørgsmål: 

"Hvor ofte gør du følgende, når du kører bil med minimum 40 km/t (dvs. ikke holder stille)? 

Læser sms’er, mail, beskeder m.v.:"

Meget ofte: 5 procent 

Ofte: 11 procent

Sjældent: 20 procent

Aldrig: 61 procent

Ved ikke/ikke relevant: 3 procent 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Faktisk tjekker mere end en tredjedel af danske bilister mail og beskeder på telefonen, når de sidder bag rattet. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

Man kan godt blive forbavset over, hvad folk kan finde på at lave, mens de kører bil.

Nicolai Schacke, pressekonsulent i brancheforeningen Forsikring og Pension

Her svarer 36 procent af de adspurgte bilister, at de hiver mobilen frem, mens de kører. Det sker på trods af, at ni ud af ti af de adspurgte svarer, at de synes, at det er farligt, når andre bruger mobilen under kørslen.

Det undrer Rådet for Sikker Trafik.

- Det er jo bemærkelsesværdigt, at bilisterne godt kan se, at det er farligt at bruge mobilen bag rattet, når det er andre, der gør det, men at de alligevel selv kigger på den en gang imellem, skriver Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse

1500 kroner og et klip i kørekortet

I midten af december skærpede Folketinget ellers straffen for at bruge mobil under kørslen. 

I fremtiden vil det koste 1500 kroner og et klip i kørekortet, hvis du hiver telefonen op af lommen, når du befinder dig i trafikken. Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) udtalte i forbindelse med skærpelsen, at han glædede sig over lovændringen. 

- Det er fuldstændig hensynsløst over for sine medtrafikanter og medpassagerer at lade sig forstyrre af sin telefon eller andre apparater, når man kører bil. Det er bilen, vejen og trafikken, der skal have ens komplette opmærksomhed, når man kører bil, sagde han. 

Tager billeder, mens de kører

Men ifølge Rådet for Sikker Trafiks undersøgelse foretager danskerne sig stadig meget andet end at koncentrere sig om trafikken. Trods risiko for bøde og klip. 

Således svarer 17 procent af de adspurgte, at de blandt andet tager fotos, mens de kører bil. 

Ifølge Nicolai Schacke, pressekonsulent i brancheforeningen Forsikring og Pension, er der komme et stigende antal skader på biler, der er svære at forklare med andet end uopmærksomhed.  

- Man kan godt blive forbavset over, hvad folk kan finde på at lave, mens de kører bil, for der kan næppe være tvivl om, at mobilen ofte tager opmærksomheden fra kørslen, udtaler han i Rådet for Sikker Trafiks pressemeddelelse. 

Rådet har nu lanceret en kampagne, der skal gøre bilister opmærksomme på at pakke telefonen væk.