Yderligere to personer omkommet ved togulykke på Storebælt

Politiet arbejder fortsat på at få identificeret fire personer.

Yderligere to personer er omkommet ved togulykken på Storebælt.

Det oplyser Fyns Politi på et pressemøde torsdag morgen. Der er tale om fem kvinder og tre mænd. Ingen børn er blandt de omkomne.

- Første del af undersøgelsen foregik under svære vilkår på grund af vind og vejr samt et tog med meget svære skader. Det var vanskeligere end som så at komme ind i alle afkroge. Desværre har vores undersøgelser vist, at der er yderligere to døde, siger chefpolitiinspektør ved Fyns Politi Lars Bræmhøj.

- Vi arbejder så hurtigt, vi kan, for at få dem identificeret. Vi gør det under svære vilkår. Vi benytter tandkort og DNA, da nogle af dem er meget svært tilskadekomne. Vi er der nu, hvor vi er ret sikre på fire af dem.

Lars Bræmhøj oplyser, at politiet arbejder så hurtigt som muligt for at give de pårørende vished. Han uddyber, at politiet har kontakt til pårørende til otte personer, der har været savnet siden ulykken.

To af de tilskadekomne efter gårsdagens togulykke på Storebæltsbroen er fortsat indlagt. Resten er udskrevet, meddeler Odense Universitetshospital til TV 2. Onsdag meldte Fyns Politi, at 16 personer var blevet sendt på hospitalet.

Ikke flere omkomne

Ulykken skete, da lyntog 210 kørte op på Storebæltsbroen cirka klokken 07.35 og forulykkede.

I første omgang blev det oplyst, at seks personer omkom, og 16 personer blev kvæstet.

En lastbiltrailer fra Carlsberg menes at have været årsag til ulykken, da den på en endnu ukendt måde faldt af et godstog, der krydsede Storebælt fra Sjælland, og ramte lyntoget.

Begge tog fra ulykken blev bugseret væk onsdag aften, og politiet har natten igennem arbejdet med dem på et aflukket område ved Nyborg. De kan derfor med sikkerhed sige, at der ikke er flere omkomne, oplyste de på pressemødet.

Politidirektør ved Fyns Politi Arne Gram benyttede pressemødet til at udtrykke medfølelse med de efterladte og ofrene. Han gjorde det klart, at det også for politiet har været et hårdt døgn:

- Fyns Politi vil gerne udtrykke vores dybeste sympati, kondolence og medfølelse til de, der har været involveret, og deres pårørende. Vi vil gøre opmærksomme på, at vi i den kommende tid vil stå til rådighed for folk, der har været involveret og måtte have spørgsmål, siger Arne Gram.

Fyns Politi oplyste, at det ikke gav mening at melde små delkonklusioner ud endnu. De havde derfor ikke anden information om selve ulykken for nuværende. Det krisenummer, der blev oprettet som følge af ulykken onsdag, er nu lukket ned.

Begge tog var flyttet 21.30

Siden onsdag har Havarikommissionen været i gang med at undersøge, hvad der skete i forbindelse med ulykken. Både for at bistå opklaringsarbejdet og for at komme med anbefalinger til at sikre, at lignende ulykker ikke sker i fremtiden.

Desuden havde politiet dykkere i vandet for at lede efter vragdele.

Kort før klokken 19.30 gik Banedanmark og politiet i gang med at bugsere godstoget væk fra stoppestedet kort efter broen. Og lige efter 21.30 flyttede de lyntoget. Begge togsæt blev kørt til et afspærret og afskærmet område ved Nyborg, hvor de vil blive yderligere undersøgt, oplyste Fyns Politi.

Der kan gå både uger og måneder, før Havarikommissionen har det fulde overblik over ulykken.

Politiet har arbejdet på skinnerne hele onsdag aften og natten til torsdag med at rydde op, og Banedanmark har arbejdet med at genetablere ødelagte køreledninger. Der har derfor ikke kørt nogen tog over Storebælt.

DSB oplyste onsdag, at man tidligst forventede at have normalt drift klokken 10.00 torsdag. Indtil da skal passagerer med togbus mellem Nyborg og Korsør.

Vindhastigheder

Det helt store spørgsmål er fortsat, hvordan lastbiltraileren kunne falde af. Her kan stormen Alfrida, der krydsede landet 1. til 2. januar, have haft en afgørende betydning.

Det er dog for tidligt at sige:

- Når vi laver sådan en undersøgelse, er der en lang række elementer, som kan indgå i årsagen til en ulykke. Og det er helt klart, at vindstødene også vil indgå i vores undersøgelse, siger havariundersøger Bo Haaning.

På Storebæltsbroen arbejder man med en grænse for vindhastigheden. Til det formål måles gennemsnitlige vindhastigheder over intervaller på ti minutter. Ved middelvind på 21 meter i sekundet skal godstog sænke farten til 80 kilometer i timen.

Ifølge Banedanmarks tal nåede middelvinden ikke op over 21 meter i sekundet. Vinden ramte maksimalt 20,9 på de mest voldsomme stød, fortæller områdechef hos Banedanmark Martin Harrow.

Ulykken blev den værste togulykke i Danmark i mere end 30 år.

Det blev derudover oplyst, at 40 bilister havde modtaget bøder for at have taget billeder af ulykkesstedet.