Samfund

Stormflod erklæret i store dele af det sydlige Danmark

Stormrådet har afgjort, at der var stormflod i flere sydlige dele af landet, da vandstanden i de danske farvande steg til et meget højt niveau onsdag.

Det var stormflod, da vandmasser trængte sig på i flere dele af det sydlige Danmark onsdag.

Det har Stormrådet erklæret torsdag.

Allerede onsdag afgjorde rådet, at der havde været stormflod på den fynske nordkyst samt Odense Fjord.

Torsdag har Stormrådet kigget på udviklingen onsdag eftermiddag og aften, hvor store vandmasser strømmede ud af Østersøen og ind gennem de sydlige danske farvande.

Rådet har herefter føjet Jyllands østkyst fra syd for Lillebæltsbroen, Langeland, Ærø og nærtliggende øer samt Lolland, Falster, Møn og Sydsjælland mellem Karrebæksminde og Rødvig til listen.

Se denne grafik over de områder, hvor Stormrådet har fastslået, at der har været stormflod.

Steder_ramt_af_stormflod

- Stormrådets afgørelse betyder, at skaderamte i de udpegede områder har mulighed for at søge om erstatning for skader på bygninger eller løsøre, der er opstået som følge af de oversvømmelser, som stormfloden har medført, skriver Stormrådet i en pressemeddelelse.

Sekretariatschef Mogens Hansen uddyber over for TV 2: 

- Du har mulighed for at få erstatning for de skader, du måtte få, hvis du har brandforsikring. En almindelig indboforsikring er ikke i sig selv nok. 

Højeste vandstande målt i forbindelse med stormfloden den 2. januar 2019.

Næsthøjeste vandstand i 43 år på Langeland

Generelt blev vandstanden højest i den sydvestlige del af Østersøen, hvor vandstanden flere steder nåede op mellem 1,5 og 1,7 meter over normal vandstand.

Højest blev vandstanden i Bagenkop på Langeland, hvor vandet nåede 1,72 meter over normal vandstand. I Bagenkop har man målt vandstand siden 1976 og til trods for perioder med måleudfald, er der kun én gang før målt en højere vandstand end i går. 

Det skete under sidste store Østersø-stormflod den 4. januar 2017, hvor vandstanden i Bagenkop nåede 1,77 meter.

Den højeste vandstand som blev målt i Østersøen onsdag, var hele 1,91 meter i den tyske havneby, Wismar, i Mecklenburg-Vorpommern. Det er den højeste vandstand målt i vores del af Østersøen siden 2002.

Kunne være gået endnu værre

Selvom stormfloden var slem flere steder, og medførte oversvømmelser ved mange havneområder og andre lavtliggende områder, så kunne situationen være blevet langt mere alvorlig, hvis vinden var drejet mere om i nordøst og øst.

Hvis det havde været tilfældet, havde vandet fra Østersøen fået et ekstra 'skub' i retningen mod Danmark, og vandet kunne være steget til endnu større højder.

En af de mest ekstreme Østersøstormfloder ramte Danmarks kyster den 13. november 1872 . Dengang nåede vandstanden over tre meter ved de hårdest ramte områder.