Guds bedste børn

Danske frikirker kalder dæmonuddrivelser for 'voldsomt manipulerende'

Dæmonuddrivelser sker i mange danske frikirker og også i folkekirken. Begge kritiserer dog den måde det foregår på i The Last Reformation.

Fastholdt af to mænd bliver en kvinde hevet op af vandet. Mens øjnene endnu er knebet sammen, åbner munden sig i et højlydt brøl.

Det går ikke stille for sig, når den radikale kristne bevægelse The Last Reformation uddriver dæmoner, og det får nu netværket af danske frikirker, FrikirkeNet, til at reagere.

- Vi tager kraftigt afstand fra det, vi ser. Det er voldsomt og manipulerende. Det er uansvarligt, siger Tonny Jacobsen, der er formand for netværket. 

Kritikken kommer, i TV 2 i forbindelse med dokumentarserien 'Guds bedste børn' har vist, hvordan bevægelsen The Last Reformation foretager dæmonuddrivelser på teenagere ned til 15 år.

Samtidig viser det sig, at uddrivelserne foregår, mens der er små børn blandt tilskuerne.

- Det vidner om magtmisbrug

Både Børns Vilkår og Red Barnet advarer om, at dæmonuddrivelserne kan traumatisere børn, og optagelserne ryster også Tonny Jacobsen.

Han har været præst i 30 år og har aldrig set noget lignende. 

- De her børn bliver udsat for noget, der er alt for voldsomt. Hele rammen er forkert, og det vidner om magtmisbrug. Det er svært at se på, siger han.

The Last Reformation er ikke en del af FrikirkeNet, men dæmonuddrivelser er normal praksis i netværkets kirker. 

Her foregår det dog ifølge Tonny Jacobsen ved, at præsten beder en bøn for det menneske, der menes at være besat af dæmoner.

Almindeligt i folkekirken

I folkekirken er dæmonuddrivelser heller ikke ualmindelige. Det fortæller den pensionerede folkekirkepræst Mogens Svendsen fra Kølkær Kirke.

Han har foretaget mange dæmonuddrivelser på både børn og voksne. Men også han tager afstand fra The Last Reformations måde at foretage uddrivelserne på. 

- Det kan foregå helt stille og roligt uden de store armbevægelser, siger han og viser, hvordan han normalt vil lægge en hånd på hovedet af personen, dæmonen skal uddrives af, og befale dæmonen at forlade kroppen gentagne gange, indtil personen føler sig frigjort.

Grundlægger afviser kritikken

Bag The Last Reformation står Torben Søndergaard. Han har grundlagt bevægelsen i Thy, men han rejser rundt i hele verden og underviser i blandt andet dæmonuddrivelse. 

Han forstår ikke FrikirkeNets eller Mogens Svendsens kritik. 

Børns Vilkår og Red Barnets advarsler om, at børn kan blive traumatiseret af uddrivelserne, afviser han også.

- Det har jeg ikke set, konstaterer han kort og gør opmærksom på, at børn kun kan deltage i uddrivelserne sammen med en forælder. 

Ifølge Bente Boserup fra Børns Vilkår er det en voldsom oplevelse for drengen - også selvom han ifølge Torben Søndergaard er 15 år. Video: Karen Munk Ebbesen

Torben Søndergaard mener ikke, man kan forbyde dæmonuddrivelserne, da biblen siger, det er en del af at være kristen, argumenterer han. 

Men hvorfor løbe en risiko?

- Hvorfor forbyder vi ikke børn at komme? Det er fordi Guds rige tilhører børnene, siger han.  

Minister opfordrer til at melde forældrene

Børne- og socialminister Mai Mercado fra de konservative er dog overbevist om, at dæmonuddrivelser på ingen måde er for børn.

Hun opfordrer derfor alle, der oplever, at børn er en del af uddrivelserne, til at lave en underretning til de sociale myndigheder. 

- Fordi det vil være en situation, hvor barnet risikerer at lide overlast og lide skade, siger ministeren til TV 2.  

Se dæmonuddrivelserne og bliv klogere på de radikale kristne miljøer i Danmark i andet afsnit af ’Guds bedste børn’ 9. januar klokken 21.05 på TV 2, eller når det passer dig på TV 2 PLAY.