Trailer røg af godstog og ramte lyntog, siger havariundersøger

Seks personer er omkommet, mens 16 er såret.

Meget tyder på, at det er en tom trailer, der er blæst af et godstog og var skyld i den alvorlige togulykke på Storebæltsbroen onsdag morgen. Det vurderer Bo Haaning, der er havariundersøger hos Havarikommission:

- Der er en trailer involveret, der har ramt InterCity-lyntoget, fortæller Bo Haaning til TV 2.

Han tilføjer, at man lige nu er igang med at sikre så mange spor som muligt, så man kan finde ud af hvad der har forårsaget ulykken:

- Vi kigger på, hvad der er sket og processen, der har ledt op til det her. Hvad der er årsagen til, at den her ulykke er sket. Det er et stort puslespil vi samler med det formål at komme med anbefalinger til at sikre, at det ikke kan ske igen.

Seks personer har mistet livet i togulykken. Det bekræfter Fyns Politi.

Der var 131 passagerer ombord på toget på vej mod København, da ulykken skete.

16 tilskadekomne

Udover de seks omkomne er der ifølge politiet 16 tilskadekomne. Desuden er der blevet oprettet et krisecenter i Nyborg til de passagerer, der ikke er kommet til skade.

Jim Nelson fra Irland var passager i togvognen lige bag den forulykkede vogn. Han siger til CNN.

- Der kom et godstog fra Sjælland. Det rystede på grund af de voldsomme vindstød. En af containerne var blæst af godstoget, og lokoføreren i vores tog bremsede hårdt for at stoppe toget. Men toget fortsatte et stykke og kolliderede med containeren.

- Jeg så gnister fra hjulene og dukkede mit hoved. Ti sekunder efter hørte jeg et brag, og så stoppede vores tog. Der var forvirring og total mørke. Passagererne i den forreste vogn blev hårdest ramt. Jeg tror, at det er der, der er flest omkomne, siger Jim Nelson, der var på vej i lufthavnen for at flyve hjem til Irland.

Politiet fik besked om ulykken klokken 07.35 onsdag. Siden har politi, redningsfolk og andre myndigheder - heriblandt Havarikommissionen - arbejdet på stedet.

Der kan gå både uger og måneder, før Havarikommissionen har fået det fulde overblik over ulykken.

- Noget tyder på, at godstraileren har været tom. Men det er vi ikke helt sikre på. Vi er stadig i gang med at indsamle data om ulykken. Så hvorfor det er sket, kan jeg desværre ikke sige noget om endnu, siger Bo Haaning.

Ingen tog resten af døgnet

På trailerne bliver gods fra lastbiler hægtet på togene ved hjælp af anhængere. Det er tilsyneladende en trailer uden gods, der altså er væltet eller blæst af.

Hos firmaet DB Cargo Scandinavia, der stod for det godstog, der var involveret i ulykken, har man endnu ikke overblik over hændelsen. Det fortæller kommunikationsdirektør Jan Wildau fra DB Cargo, der er ejet af Deutsche Bahn AG.

Men sikkert er det, at toget var på vej fra Høje Taastrup til Carlsbergs bryggeri i Fredericia. 

- Toget kører med tom emballage til tapperiet, siger Jan Wildau.

Der kører ingen tog over Storebælt resten af døgnet onsdag som en konsekvens af togulykken. Det oplyser Banedanmark på Twitter.