Togulykke Storebælt

Otte personer omkommet - lyntog ramt af gods fra godstog på Storebæltsbroen

Banedanmark oplyste i første omgang, at dele af tag fra lastbiltrailere placeret på godstog havde ramt lyntoget.

Otte togpassagerer omkom ved en ulykke med et lyntog på lavbroen over Storebælt onsdag. Der var 131 passagerer og tre medarbejdere ombord på toget, oplyste DSB til TV 2.

Fyns Politi oplyste videre, at yderligere 16 personer kom til skade ved ulykken. De er dog alle uden for livsfare, og 14 af dem blev udskrevet i dag torsdag.

I første omgang blev det oplyst, at seks personer omkom, og 16 personer blev kvæstet, men det blev opjusteret torsdag, efter at politiet havde arbejdet på det havarerede tog natten igennem.

Lyntog 210 afgik onsdag 2. januar klokken 05.19 fra Aarhus Hovedbanegård, og forlod Nyborg Station 07.26. Efterfølgende blev det, ifølge Banedanmarks første oplysninger til TV 2, ramt af dele af taget fra nogle lastvogntrailere, der stod på et godstog, da toget befandt sig på lavbroen over Storebælt.

Fyns Politi oplyste, at de modtog meldingen om en togulykke klokken 07.35.

Senere oplyste Havarikommissionen, at en lastbiltrailer fra Carlsberg menes at have været årsag til ulykken, da den på en endnu ukendt måde faldt af et godstog, der krydsede Storebælt fra Sjælland, og ramte lyntoget.

Politi ved ikke, hvor vogn kom fra

Godstoget var på vej mod Fyn, da det på lavbroen passerede toget, der kørte mod København. Lyntoget foretog efterfølgende en meget hård opbremsning. DSB's pressevagt oplyste i første omgang til TV 2, at otte personer var kommet lettere til skade.

TV 2s optagelser på stedet viser, at et godstog med tydelige skader holdt stille på Fyn lige efter lavbroen.

Banedanmark bekræfter overfor TV 2, at dele af et godstog har ramt et lyntog på vej over lavbroen ved Storebælt. Video: Kasper B. Andreasen

Fyns Politi oplyste efterfølgende, at de ikke vidste præcis, hvad årsagen til ulykken var.

Redningsmandskabet oprettede en kommandocentral på Fyn, og i Nyborg Idrætscenter blev der oprettet et krisecenter.

- Der vil ikke være adgang for pårørende. Der vil være et psyko-socialt beredskab til stede til at modtage og hjælpe passagererne, oplyste Fyns Politi om krisecentret i en pressemeddelelse.

Alle, der var med i toget, blev af politiet på et pressemøde opfordret til at kontakte deres pårørende.

- Hvis man ikke har en telefon, må man låne af eller til hinanden. Der er vigtigt at få vished i den anden ende, sagde politidirektør Arne Gram.

Der blev ligeledes oprettet et telefonnummer, hvor passagerer på toget blev opfordret til at ringe til, så politiet kunne få et overblik og registreret alle. Det blev lukket ned torsdag.

Arne Gram sagde videre på pressemødet:

- Vi kan godt forstå, hvis der lige nu sidder pårørende, som er nervøse for deres kære – vi vil løbende melde ud på Twitter og i pressemeddelelser. Vi regner med at kunne lave et nyt pressemøde klokken 12.

DSB oplyste, at man er "dybt berørte af, at der både er omkomne og flere tilskadekomne".

- Vores tanker går til de pårørende, og vi gør alt, hvad der er praktisk muligt for at bistå kunderne og deres pårørende, sagde administrerende direktør i DSB, Flemming Jensen.

Alle tog holder stille på Storebælt

Storebæltsforbindelsen var til kort før klokken 11 lukket for al trafik - også biltrafik, der siden natten til onsdag var indstillet på grund af stormen Alfrida. Biltrafikken begyndte langsomt at køre over Storebæltsbroen i østgående retning, men der var en hastighedsbegrænsning på 50 kilometer i timen, hvorfor at der kom lange køer.

I den forbindelse opfordrede Fyns Politi bilisterne til at respektere den alvorlige ulykke.

- Og til at lade være med at tage billeder eller at køre langsomt forbi ulykkesstedet, skriver politiet i en pressemeddelelse.

DSB oplyste, at alle tog holdt stille på Storebæltsbroen mellem Korsør og Nyborg.

Lyden fortsætter og bliver højere, og pludselig smadrer tre vinduer

Li Peng

Fyns Politi måtte tidligt onsdag umiddelbart efter ulykken opfordre til, at man gav plads til udrykningskøretøjer, og at man ikke kørte mod Nyborg ad motorvejen.

- Hold nødsporet fri. Vores indsatsleder kan ikke komme frem til ulykken på Storebælt, oplyste Fyns Politi på Twitter.

Samtidig opfordrede politiet til, at man kun kontaktede alarmcentralen, hvis det var livsvigtigt.

- Som at være med i en film

TV 2 har talt med Li Peng, der sad i toget på vej mod Sjælland. Hun fortæller, at hun pludselig hørte en usædvanlig lyd i kupéen.

- Lyden fortsætter og bliver højere, og pludselig smadrer tre vinduer. Jeg ved ikke, hvad der forårsagede det, men toget fortsatte med at køre. Det er svært for mig at vurdere i hvor lang tid, måske to minutter. Jeg var i chok, og jeg kravlede under mit sæde, siger Li Peng til TV 2.

- Jeg var meget nervøs, og folk var rystede. Lige nu sidder vi og venter i vognen. Vi ved ikke, hvor lang tid vi skal sidde her. Det er som at være med i en film, fortsætter hun.

- Tog fra Sjælland stoppede

TV 2-journalist Stefan Schmidt Jørgensen befandt sig i et tog, der på grund af ulykken på lavbroen over Storebælt blev nødt til at stoppe ud for Sprogø.

- Vi stoppede uden nogen forklaring – vi fik at vide, at et forankørende tog har ramt en presenning fra et godstog, hvorfor det er stoppet op. Vi fik også at vide, at der foregår en evakuering af passagerer på det pågældende tog, siger han.

Hans tog kørte tilbage til Korsør, og passagererne fik at vide, at der ikke ville køre tog over Storebælt før tidligst klokken 11.