Storebæltsbroen åbnet efter ulykke og storm

Broerne var lukket på grund af storm og en ulykke.

Storebæltsbroen har været helt lukket som følge af kraftig blæst og senere dødsulykken på lavbroen, hvor seks personer har mistet livet.

Broen er nu åben igen som følge af ulykken.

Det skriver Sund & Bælt på Twitter.

Højre spor er dog fortsat spærret som følge af ulykken, og hastigheden er nedsat til 50 kilometer i timen.

Fyns Politi oplyser i en pressemeddelelse, at politi og redning arbejder på ulykkesstedet. Politiet opfordrer til, at bilister respekterer ulykken og ikke tager billeder.

TV 2s reporter på stedet mødte tidligere bilister, der havde siddet i ventekø på grund af stormen, og som på daværende tidspunkt valgte at vende om.

Vinden holder Storebæltsbroen lukket frem til tidligst klokken 11.00. Flere trafikanter vælger at køre hjem igen. Video: Kasper B. Andreasen

Øresundsbroen var tidligere også lukket, men åbnede igen 06.45 efter at have været lukket det meste af natten.

Desuden oplyste flere færgeselskaber til TV 2, at de tidligere afgange var aflyst. Her var der tale om afgangene Aarhus-Odden, Odden-Aarhus, Bøjden-Fynshav, Fynshav-Bøjden, Spodsbjerg-Tårs, Tårs-Spodsbjerg samt de tidligere afgange på Langelandslinjen.

Storm medfører også forhøjede vandstande

Desuden er der udsendt et varsel om risiko for stormflod i løbet af onsdagen. Varslet gælder for flere dele af det sydlige Danmark.

Ved Holbæk er vandstanden begyndt at stige, og ifølge TV 2 VEJRET vil det toppe 136 centimeter over dagligt vande, mens vandstanden ved Roskilde Fjord forventes at kulminere ved midnat med 122 centimeter. Også Isefjorden vil blive hårdt ramt.

Hos Østsjællands Beredskab har man forberedt sig på de forhøjede vandstande i flere dage.

- Vi føler, at vi har et godt greb om situationen. Vi har fået lagt alt den sikring, der skal være i området, så vi er sådan set klar til, at vandet kommer, fortæller beredskabsdirektøren hos Østsjællands Beredskab, Lars Robetje, til TV 2.

Her har man både lagt jord, sandsække og mobile dæmninger, som skal fungere som en forstærkning mod bølgerne.

Østsjællands Beredskab har især fokus på området ved Jyllinge og inderfjorden i Roskilde Fjord.

Beredskab arbejder på Fyn

På Fyn har de også forberedt sig på de forhøjede vandstande. Her kulminerede det onsdag morgen.

Klokken otte var vandstanden i Odense Fjord steget med 126 centimeter.

- Vi er nødt til at være på forkant, for højvandet kommer tidligt for vores vedkommende. Vi har derfor særlige indsatser i gang i Kerteminde, Assens og Nyborg, siger viceberedskabsdirektøren hos Beredskab Fyn, René Cording Jensen, til TV 2.

Jyllinge er et af de steder, hvor der sættes såkaldte watertubes ud, der skal modstå vandmasserne. Video: Thomas Lee Christensen

Han oplyser, at de har indkaldt 20 ekstra mand, der - ligesom på Sjælland - skal sørge for at få fyldt to watertubes. Det gør de ved Kerteminde.

Andre steder på øen er det også blevet nødvendigt med mobile dæmninger.

- Vi er i gang med at lægge de mobile vandbarrierer ud i Assens, hvor vi også anbringer sandsække, siger René Cording Jensen.

Det kan sågar blive nødvendigt at lukke veje i Assens Kommune. Her har de varslet, at de muligvis vil lukke for trafikken på dæmningen ud til Helnæs onsdag i tidsrummet 11.30-19.30.

Voldgrave i risikozonen

I Nyborg er beredskabet i gang med at sikre voldgravene ved Nyborg Slot.

- Normalt vil vandet fra indre vold løbe ud i Storebælt, men på grund af forhøjet vandstand i Storebælt er et skot lukket, og vandet vil langsomt stige i voldgraven, forklarer operativ leder hos Beredskab Fyn Frank Praefke til TV 2 Fyn.

I Nyborg forbereder Beredskab Fyn sig på den kommende stormflod med vandpumper i voldgravene omkring Nyborg Slot.

Også i Middelfart Kommune har de fundet sandsækkene frem både i Middelfart og Brenderup - og ved Varbjerg Strand etableres et dige.

Sønderborg kan forvente højeste vandstande

Allerhøjest ser vandstanden ud til at blive i Sønderborg, hvor vandstanden vil ramme sit højeste onsdag eftermiddag mellem 14 og 15. Her vil vandstanden ifølge TV 2 VEJRET ramme 156 centimeter.

Brand og Redning Sønderborg har varslet, at den forhøjede vandstand kan give problemer i form af digebrud og oversvømmelser langs den sønderjyske kystlinje. Til beboere i udsatte områder opfordrer de til, at man tildækker det nederste af døre og andre udvendige åbninger med eksempelvis krydsfinerplader, plastik, presenning og sandsække.

Også i Aabenraa vil vandstanden stige voldsomt til 155 centimeter.