Samfund

Lagde du også mærke til skulpturen? Den har en helt særlig betydning

Ofte står der grønlandske figurer på dronningens skrivebord, når hun holder nytårstale. Men sådan var det ikke denne gang.

Da dronning Margrethe tonede frem på landets tv-skærme og holdt sin 47. nytårstale, var det med en helt særlig udsmykning på skrivebordet.

I den ene side af bordet stod der nemlig en skulptur, som er lavet af Prins Henrik, der gik bort i februar 2018 i en alder af 83 år.

Se Dronningens nytårstale 2020 her

Prinsen lavede skulpturen tilbage i 1996. Den forestiller en hånd, der holder en lille rund kugle mellem fingrene. Skulpturen har fået navnet 'La Main du Createur', som på dansk betyder skaberens hånd.

Udskiftning af de vante tupilakker

Håndens indtog på dronningens skrivebord var samtidig også et farvel til den udsmykning, der ellers oftest omgiver majestæten, når hun holder sin nytårstale.

Normalt har hun en eller to grønlandske figurer stående, de såkaldte tupilakker. Ved sidste års tale var der to figurer til stede på skrivebordet formentlig for at signalere en hilsen til det grønlandske folk.

Tupilak betyder forfaderens sjæl. De er skåret ud af tand fra en narhval og stammer fra den grønlandske inuitkultur. Men i år måtte tupilakkerne altså vige pladsen til fordel for prinsens skulptur.

På Instagram delte Det Danske Kongehus selv et billede af skulpturen.

Takker danskere for sympati

Skulpturen var ikke den eneste måde, hvorpå dronningen hyldede sin nu afdøde ægtefælle. Det blev han også i selve nytårstalen.

I talen sagde hun følgende:

- Jeg kan ikke se tilbage på året, der er gået, uden at nævne Prins Henriks død. 50 år fik vi sammen, to sønner har vi fået, otte børnebørn er kommet til - alt dét og mere er blevet os givet.

Hun fortsatte med at sende en tak til danskerne i forbindelse med prinsens død.

- Den varme sympati, der er vist os, og den forståelse for Prins Henriks indsats, som kom så smukt til udtryk fra alle i Danmark ved hans død, har varmet os alle, også hans familie i Frankrig. Jeg må endnu engang udtrykke min dybtfølte tak.