Brandvæsnet har haft mere end normalt travlt nytårsaften

1800 brandfolk har været i gang nytårsaften og -nat - og de står alle fortsat beredte på grund af den varslede storm.

Mens danskerne har fejret nytår, har de kommunale beredskaber haft mere end normalt travlt nytårsaften og -nat med at slukke brande og rydde op efter mindre og større færdselsuheld.

Det oplyser interesseorganisationen for de danske beredskaber og brandvæsener, Danske Beredskaber, i en pressemeddelelse.

Normalt har beredskabet cirka 400 udrykninger nytårsaften, men i år er tallet 505.

- Nytårsaften er for mange mennesker en festlig aften, men for vores brandfolk er det en succes, hvis vi kun skal rykke minimalt ud. Sådan har det desværre heller ikke været i år, oplyser Jacob Mouritsen, der er kommunikationsmedarbejder hos Danske Beredskaber.

Ifølge den vagthavende ved Hovedstadens beredskab skyldes de flere udrykninger formentlig det milde vejr først på aftenen.

- Det har fået rigtig mange til at gå på gaden, og det betyder, at det indkøbte nytårskrudt også bliver brændt af nytårsaften, oplyser Tim Ole Simonsen.   

Fyrværkeri skyld i mange brande

Fyrværkeri er som alle andre nytårsaftener igen i år den helt store synder, når det gælder brande i skraldespande og containere – eller som i Næstved, hvor fyrværkeri ifølge Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi antændte en garage i et boligområde.

- Faktisk har hele 1800 brandfolk været i gang henover aftenen og natten, hvor der har været nok at se til. Alt fra containerbrande til lejlighedsbrande har gjort natten lang for beredskabet, oplyser Danske Beredskaber.

Derudover har der været en del påsatte brande - eller hærværksbrande, som Tim Ole Simonsen kalder det. 

Færre skyderier med raketter

Der har været flere angreb med fyrværkeri mod brandvæsenet, der er kørt ud til meldinger om brande. Det er blandt andet sket i Albertslund og ifølge Hovedstadens Beredskab er deres brandfolk  blevet beskudt i mindst tre tilfælde. Det samme er tilfældet for Østjyllands Brandvæsen.

Alligevel er der i år en markant nedgang i antallet af skyderier med raketter mod brandfolk i forhold til sidste år.

- Der har heldigvis været en halvering på landsplan – sidste år var der cirka 20 registrerede tilfælde, og i år har vi registreret 11. Formentlig er det den forebyggende indsats, der har båret frugt, siger Tim Ole Simonsen til TV 2.

Den forebyggende indsats dækker blandt andet over tæt dialog med SSP-samarbejder og politiet.

Alle 1800 brandfolk står fortsat klar, selv om nytårsaften går på hæld. Det skyldes den varslede storm og forhøjede vandstande.

- Beredskaberne har allerede været ude og lave forberedende arbejde, blandt andet har man omkring Roskilde Fjord lavet nogle forebyggende tiltag. Så beredskaberne er klar og følge situationen nøje, siger Tim Ole Simonsen.

Færre ambulanceudrykninger til fyrværkeriskader

 Det samlede antal ambulanceudrykninger i forbindelse med fyrværkeriskader er tirsdag morgen opgjort til 67, hvilket er færre end sidste år.

Det oplyser Region Syddanmark, der har indsamlet tallene på landsplan. 

I alt blev der foretaget 1329 opkald til 112 fra klokken 18.00 nytårsaften og frem til 06.00 nytårsmorgen. I alt rykkede akutberedskabet ud 993 gange. 

- Det har været en travl nytårsnat som sædvanligt. Vi har haft lidt flere opkald, men lidt færre udrykninger end sidste år. Vi har altid travlt nytårsnat, fordi så mange fester på samme tid, drikker alkohol og fyrer fyrværkeri af lige over midnat. Det er typisk fyrværkeriskader, der fylder meget, på hænder, i øjnene og andre steder på kroppen, siger Kim Ahlers, vagtcentralchef på AMK Vagtcentral i Region Syddanmark.