Radikale kalder Lindholm-plan for vanvid - vil erstatte meldepligt med fodlænker

God opf√łrsel skal fritage udl√¶ndinge p√• K√¶rshovedg√•rd fra at melde sig p√• centret hver dag.

Det Radikale Venstre foresl√•r nu at lempe vilk√•rene for en del af de udl√¶ndinge, der er anbragt p√• Udrejsecenter K√¶rshovedg√•rd.

Partiet foreslår, at en del af de anbragte kan slippe for den daglige meldepligt på centeret, hvis de til gengæld frivilligt går med til at bære fodlænke.

- Vi √łnsker at finde en praktisk l√łsning p√• det her problem, s√• det hverken bliver det ene eller det andet lokalsamfund, der skal b√¶re hele den her byrde for os, siger de radikales politiske leder, Morten √ėstergaard, til TV 2.

Man kan ikke permanent bede dem opholde sig p√• et center. Derfor sp√łrger vi, hvorfor vi bruger al den energi p√• at sp√¶rre dem inde

Morten √ėstergaard, politisk leder, De Radikale

Vil motivere med fodlænke

Torsdag kom det frem, at en stor del af de personer, der har melde- eller opholdspligt p√• K√¶rshovedg√•rd, er forsvundet for de danske myndigheder. En aktuel opg√łrelse viser, at myndighederne ikke ved, hvor 328 af de indregistrerede personer befinder sig. Nogle af dem er rejst til udlandet p√• egen h√•nd, mens andre overtr√¶der reglerne og opholder sig et andet sted i Danmark.

Udlændingene på Kærshovedgård:

Afviste asyls√łgere er udl√¶ndinge, der ikke har overtr√•dt nogen love, men har f√•et afslag p√• deres asylans√łgning, og som ikke kan eller vil rejse hjem.

Kriminelle udviste er udl√¶ndinge, der er d√łmt for kriminalitet i Danmark og har udst√•et deres straf og nu skal udvises.

Personer p√• t√•lt ophold kan ikke f√• asyl i Danmark, fordi de har beg√•et alvorlig kriminalitet i Danmark eller i udlandet. Men de kan ikke udvises, fordi de risikerer tortur eller d√łdsstraf i deres hjemland.

De to sidste grupper skal efter regeringens plan placeres på Lindholm.

Det Radikale Venstre vil give en del af de indregistrerede personer mulighed for at erstatte den daglige meldepligt med en fodl√¶nke, hvis en konkret vurdering ‚Äď for eksempel baseret p√• god opf√łrsel ‚Äď taler for det.

- Hvis man kan motivere folk til at opf√łre sig ordentligt og sige til dem, at hvis de g√łr det i en periode, s√• er der mulighed for at tage ophold ved sl√¶gtninge eller andre, der kan fors√łrge dem, hvis bare vi ved, hvor de er. Det kan man bruge den her frivillige fodl√¶nke til.

Men, Morten √ėstergaard, det er vel ogs√• en slags f√¶ngsel?

- Uanset hvem, der sidder i regningen, er situationen, at der er nogle mennesker, der ikke har lov til at v√¶re her i landet. Sp√łrgsm√•let er, hvad vi skal g√łre. Man kan ikke permanent bede dem opholde sig p√• et center. Derfor sp√łrger vi, hvorfor vi bruger al den energi p√• at sp√¶rre dem inde. Vi ved, at det g√•r mentalt ned ad bakke for dem, at det kommer til at koste sundhedsv√¶senet, og at det g√•r ud over lokalsamfundene. 

Fodlænke skal erstattet Lindholm

Samtidigt foresl√•r de radikale, at klientellet p√• Udrejsecenter K√¶rshovedg√•rd deles op, s√• man ikke l√¶ngere blander b√•de udvisningsd√łmte, folk p√• t√•lt ophold og afviste asyls√łgere (se faktaboks, red.) p√• centret.

Det er det samme, som regeringen √łnsker at opn√• med det nye udrejsecenter p√• √łen Lindholm ud for Sj√¶lland, men det vil f√łrst st√• klar i 2021. Morten √ėstergaard √łnsker allerede nu, at man f√•r skilt de kriminelle fra de ikke-kriminelle personer p√• K√¶rshovedg√•rd. Det kan g√łres b√•de bedre og billigere med en fodl√¶nke end en √ł, mener de radikales politiske leder:

- Lindholm kommer til at koste trekvart milliard kroner og tage mindst et √•r at gennemf√łre. Det er vanvid. Vi skal finde en praktisk l√łsning, der virker. En fodl√¶nke kunne v√¶re en bedre mulighed end den model, man har i dag, hvor vi ikke ved hvor tre ud af fire er.