Der mangler bilafgifter for 1,3 milliarder kroner i statskassen

Politiet har ikke kunnet håndhæve den gældende lovgivning, siger Rigsrevisionen.

Bilister har i årevis kunnet undlade at betale afgifter, uden at det har fået konsekvenser.

Det fastslår Rigsrevisionen i en beretning, der beskriver, hvordan Skat siden 2012 ikke automatisk har sendt ubetalte regninger for vægtafgift eller grøn ejerafgift videre til inddrivelse.

Det skriver Jyllands-Posten.

Konsekvensen er ifølge Rigsrevisionen, at »politiet ikke har kunnet håndhæve den gældende lovgivning« og derfor er »stoppet med at inddrage nummerplader«.

Manglende indbetaling uden konsekvenser

Det er »kritisabelt«, fordi borgerne kan få den opfattelse, at manglende betaling »ikke har nogen konsekvenser«. Sagen er problematisk, mener bilisternes forening FDM. 

- Det er træls at se på for dem, der betaler det, de skal, siger afdelingschef Torben Kudsk til Jyllands-Posten. 

Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter oplyser, at politiet »i princippet« aldrig er stoppet med at klippe nummerplader. 

- Men hvis ikke informationerne tilgår os, har vi jo svært ved at finde ud af, om der mangler at blive betalt afgift, siger han til Jyllands-Posten.

Problemet er, at skattevæsenet ikke har haft et it-system, der automatisk kan sende en ubetalt vægtafgift videre til inddrivelse.

Derudover har Skat ikke kunnet beregne og opkræve de strafrenter på mindst 8 procent, som skal lægges oven i den ubetalte afgift. 

En del af renterne er allerede forældet. En anden del svarende til 75-90 millioner kroner er nu blevet opgivet, fordi det ifølge Skatteministeriet ville koste lige så meget at sætte skattemedarbejdere til at kradse pengene ind.

Statsrevisor: - Fuldstændig håbløs sag

I alt skyldes der nu 1,3 mia. kr. i ubetalte vægtafgifter, viser et notat fra Gældsstyrelsen, og det er en stigning på 84 pct. fra sidste år.

Det skyldes, at Gældsstyrelsen manuelt har foretaget »en ekstraordinær oprydning« og sendt en sagspukkel af ubetalte afgifter til inddrivelse. 

Formanden for Folketingets statsrevisorer, Henrik Thorup (DF), kalder sagen »fuldstændig håbløs«. Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) er kritikken »helt på sin plads«. Han forventer, at Skattestyrelsen vil få styr på området i første halvdel af 2019.

- Det vil jeg følge helt tæt, for det her er noget, vi skal have løst hurtigst muligt, siger han i et skriftligt svar til Jyllands-Posten