Aldrig før har så mange været i arbejde, men der er store geografiske forskelle

Mange flere kommer i arbejde i og omkring København end på Bornholm og resten af Sjælland.

2.764.800.

Så mange personer var i oktober i beskæftigelse på det danske arbejdsmarked, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er flere, end der nogensinde har været før.

Tallene går kun tilbage til 2008, men i marts 2018 skrev Danmarks Statistik, at antallet af lønmodtagere i Danmark var på sit højeste niveau nogensinde.

Siden er antallet af personer i beskæftigelse kun gået én vej: op ad.

Offentlig administration, undervisning- og sundhedssektoren udgør med knap 880.000 ansatte en stor del af beskæftigelsen, men også handel og transport med næsten 700.000 beskæftigede spiller en anseelig rolle i statistikken.

Udenlandsk arbejdskraft forhindrer overophedning

Rekordtallet er en foreløbig kulmination på et opsving, der har stået på i snart seks år. Siden 2013 har der ikke været betydelige fald i antallet af beskæftigede. Ifølge Nykredits cheføkonom, Tore Stramer, er årsagen til det fortsatte opsving i høj grad udenlandsk arbejdskraft.

- Dansk økonomi er i meget bedre balance, end vi ellers ville have været. Hvis vi ikke havde set den her store stigning i andelen af den udenlandske arbejdskraft, så havde dansk økonomi været tættere på det, vi økonomer kalder for overophedning, siger Tore Stramer til TV 2.

Overophedning er i økonomisk sammenhæng et udtryk for, at der er så meget gang i økonomien, at der til sidst ikke er nok ledige til at besætte de jobåbninger, der findes. Dermed bliver virksomhederne nødt til at konkurrere på lønnen, hvilket vil betyde, at produkterne stiger i pris. Dermed kommer de danske virksomheder til at stå dårligere end deres udenlandske konkurrenter, der ikke har været nødt til at hæve prisen på deres varer.

Store lokale forskelle

Andre tal fra Danmarks Statistik viser desuden, at opsvinget i antallet af beskæftigede er meget ulige geografisk fordelt.

Mens København og Københavns Vestegn har oplevet en fremgang i antallet af beskæftigede på mere end 12,5 procent mellem 1. kvartal 2013 og 3. kvartal 2018, har beskæftigelsesvæksten på Bornholm blot været på 1,8 procent. Næstdårligst har Vest- og Sydsjælland klaret sig i perioden, hvor antallet af beskæftigede er steget med 3,5 procent. Alle tallene er udtryk for, hvor arbejdspladsen har hjemme - ikke hvor lønmodtageren bor.

Omvendt viser tal fra Danmarks Statistik dog også, at vi pendler mere og længere for at komme på arbejde. Det kan bære en del af skylden for den ulige vækst i antallet af beskæftigede.