Samfund

2018 blev året, hvor store personligheder døde: Her mindes vi 46 navne

Hele to gange i år myldrede tusindvis af danskere ud på gaden for at mindes store danske personligheder, der gik bort.

En farverig prins. En tidligere præsident. En helt ung DJ. En nationalskjald. En folkekær skuespiller. Og en højtelsket tv-personlighed. Det var blot nogle af de personer, vi mistede i år.

For 2018 var året, hvor mange store både danske og internationale stjerner gik bort. Her kan du læse om 46 personer, vi mistede i 2018.

Prins Henrik

13. februar mistede kongehuset sit mest farverige medlem. Prins Henrik sov stille ind efter noget tids sygdom i en alder af 83 år.

Han var kendt som en lattermild, kunstnerisk og temperamentsfuld mand, der ikke var bange for at gå sine helt egne veje. 

Gennem sine 51 år i Danmark nåede han både at være populær og udskældt, men da han døde, strømmede tusindvis af danskere til Amalienborg og Christiansborg Slot for at hylde og ære dronningens mand.

Interessen og sympatien fra danskerne var så overvældende, at dronning Margrethe efterfølgende takkede folket for den "rørende støtte".

Prins Henrik fik efter eget ønske spredt en del af sin aske over de danske farvande, mens den anden del blev begravet i den private have på Fredensborg Slot.

Prins Henrik efterlod sig sin hustru, dronning Margrethe, sønnerne kronprins Frederik og prins Joachim samt otte børnebørn.

Kim Larsen

Politiet kom på hårdt arbejde, da mere end 25.000 danskere myldrede frem i de københavnske gader for at mindes Kim Larsen. Danmarks nationalskjald sov stille ind 30. september efter et kræftforløb, og det udløste en lang række mindehøjtideligheder rundt om i landet. Han blev 72 år.

Folk skiftevis skrålede, dansede og nynnede stille med på Kim Larsens mange hits, som blandt andet talte 'Midt om natten', 'Kvinde min', 'This is my life', 'Jutlandia' og 'Om lidt'.

I ugerne efter hans død streamede danskerne Larsen-sange på livet løs, og det var 'Papirsklip' og 'Midt om natten', der blev de to favoritter.

Familien, der tæller Kim Larsens hustru Liselotte Kløvborg og hans seks børn, takkede for den enorme opmærksomhed, selvom den, ifølge familien, ikke helt var i Kim Larsens uprætentiøse ånd. Men danskerne er slet ikke færdige med at hylde sangeren. Politikerne i Københavns Kommune har nemlig forslået, at cykel- og gangbroen, der er placeret i Københavns Havn skal døbes Kim Larsens Bro - i stedet for Lille Langebro.

Benny Andersen

En af Danmarks største lyrikere, forfattere, digtere og komponister Benny Andersen gik bort 16. august 2018. Video: Rikke Museth Janniche

En af Danmarks største lyrikere, forfattere, digtere og komponister Benny Andersen gik bort 16. august.

Han var kendt for sin sprogekvilibrisme, humor og små stikpiller til danskerne, og blandt han mest berømte værker var børnebogen 'Snøvsen' og digtsamlingen 'Svantes viser' fra 1972.

Han havde et længere samarbejde med Poul Dissing, der indsang albummet 'Svantes viser' og sangen 'Svantes lykkelige dag'. Sidstnævnte er blevet ikonisk for Benny Andersen, hvor særligt én sætning hænger fast i folks hukommelse:

- Livet er ikke det værste, man har, og om lidt er kaffen klar.

En sætning, Benny Andersen med sin vanlige humor fastslog, at han helst så sig frabedt i én særlig sammenhæng.

- Det er den mest ligegyldige linje, jeg har skrevet i hele mit liv, men det er den, der er mest kendt. Jeg håber ikke, den kommer til at stå på min gravsten, sagde han til Euroman i 2017.

Benny Andersen blev 88 år og efterlod sig hustruen Elisabeth Ehmer samt to børn, bonusbørn og en række børne- og oldebørn.

Morten Jensen

Morten Jensen døde efter længere tids sygdom 8. maj.

Han var bare 14 år, da han i 1991 charmerede sig ind i danskernes hjerter med vennen Peter Palland i TV 2-programmerne 'Er jeg da helt gak, mor?'.

Fra første sekund blev de to fyre, der er født med Downs Syndrom, landskendte. Seerne var vilde med venneparret, der helt uden forbehold lukkede os ind i deres hverdag, som indeholdt alt fra jubelscener og vredesudbrud til gode, gedigne krammere.

Morten Jensen var kendt for at levere nogle morsomme citater. De fleste danskere vil trække på smilebåndet, når de for eksempel hører sætningen:

- Det er det falske sted, det her.

En sætning, Morten Jensen frustreret råbte, da venneparret var på telttur, og han forgæves kæmpede med de kortinstruktioner, han havde fået hjemmefra af sin mor.

Morten Jensen blev 41 år. 

Morten Grunwald

15. november gik manden bag et af dansk filmhistories største citater bort. "Skide godt, Egon" blev en sætning, der fulgte skuespilleren Morten Grunwald, hvorend han gik. Han blev 83 år. 

Han var først og fremmest teatrets mand. Han elskede at arbejde både foran og bagved scenen og var blandt andet med til at grundlægge Østre Gasværk, som han var direktør for i en række år.

Alligevel kendte danskerne ham bedst som den øldrikkende, dameglade Benny fra Olsen-banden, der iført knaldgule sokker og ternet jakke altid fulgte lige i hælene på Egon Olsen med sine genkendelige chassé-spring. Men Grunwald blev aldrig træt af, at danskerne først og fremmest genkendte ham som Benny.

- Det er meget værre med dem, der ikke gør det, sagde han spøgende i ‘Go’aften Danmark’ for nogle år siden.

Morten Grunwald døde efter et længere forløb med lungekræft. Han efterlod sig sin hustru igennem mere end 50 år Lily Weiding og datteren Tanja Grunwald.

Troels Kløvedal

Lige før juleaften den 23. december døde søfareren og forfatteren Troels Kløvedal på sin gård i Gravlev på Djursland efter flere års sygdom.

Siden 2016 havde han været uhelbredeligt syg af den aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen, og lungesygdommen bronkiektasi.

Sygdommens indtog betød, at Troels Kløvedal til sidst ikke kunne spise, trække vejret selv eller tale. Han kommunikerede ved at skrive på blandt andet sin ipad.

Han var især kendt for sine mange sørejser med skibet Nordkaperen, der er veldokumenteret i flere tv-udsendelser og film. Skibet blev købt i 1967 sammen med tre venner, og tre gange har han sejlet jorden rundt.

I 2015 fik Kløvedal en gammel drøm opfyldt, da han sejlede Nordkaperen til Grækenland og fulgte Odysseues' rejse, hvilket man kunne følge i TV 2-programmet 'Nordkaperen i Grækenland'.

Selvom Troels kløvedal var afkræftet de sidste måneder, havde han stadig masser appetit på livet, fortalte sønnen Mikkel Beha Erichsen til TV 2 to måneder før sin fars død.

- Mikkel, du skal huske, at det ikke er en tragedie at dø, når man er 75 år og har haft et liv, som jeg har haft, sagde Troels Kløvedal.

De døde også i 2018

Nini Theilade

Nini Theilade, balletdanser

Et af Danmarks balletikoner, Nini Theilade, døde 13. februar. Hun blev 102 år.

Hun debuterede i 1929 som 14-årig solist. Efterfølgende indtog hun nogle af de største balletscener over hele Europa og USA, og med en blanding af uskyld og erotisk udstråling betog hun en hel verden.

- Jeg var så seksuel, sagde de alle sammen. Jeg havde en udstråling, som jeg slet ikke selv var klar over. Men mor var klar over det, så hun holdt alle mænd og drenge langt væk fra mig, sagde hun som 98-årig til P1.

Nini Theilade underviste danseelever, indtil hun var 98 år.

Foto: Ukendt / Scanpix Danmark

Avicii

Avicii, dj

Den verdensberømte svenske dj og producer Avicii døde 20. april. Han blev 28 år.

Han fik sit helt store gennembrud som 22-årig, da han udgav singlen 'Levels', der sammen med numrene 'Wake Me Up' og 'Hey Brother' var blandt hans mest berømte hits.

Eksperter tøvede ikke med at kalde Avicii, som bar det borgerlige navn Tim Berling, en af tidens største dj's. Men den unge svensker kæmpede med angst og stress og havde det svært med den massive opmærksomhed i spotlyset, som han inderst inde hadede og frygtede. Det fortalte han Netflix-dokumentaren 'True Stories'.

Derfor valgte han i 2016 at pensionere sig i en alder af bare 26 år. Efter hans død sendte familien en pressemeddelelse ud, hvor de forklarede, at han "kæmpede med tanker om meningen, livet og lykken", og at "han ville have fred".

Foto: Social Media / Ritzau Scanpix

Stephen Hawking

Stephen Hawking, professor og astrofysiker

Den britiske fysiker Stephen Hawking døde 14. marts. Han blev 76 år.

Han var især kendt for sit banebrydende arbejde med sorte huller og relativitet og var forfatter til flere populære videnskabsbøger.

Som 21-årig fik han konstateret den dødelige diagnose ALS, og lægerne gav ham dengang to år at leve i.

Sygdommen gjorde, at han ikke kunne bruge kroppen, og fra 1980'erne og frem til sin død sad Stephen Hawking i kørestol. Sygdommen tog til i styrke gennem årene, men han trodsede lægernes dystre forudsigelser og blev 76 år.

Han efterlod sig tre børn.

Foto: Andrew Cowie / Ritzau Scanpix

Torben Jensen

Torben Jensen, skuespiller

Skuespilleren Torben Jensen døde 2. november. Han blev 74 år.

Han kunne få hårene til at rejse sig i nakken på både børn og voksne, når han med sin hæse stemme og sammenknebne øjne hvislede ondskabsfuldheder ud mellem tænderne.

Torben Jensen var kendt som dansk filmhistories helt store superskurk.

Han skræmte livet af børnene Nanna, Lasse, Jørn og Karen som røver i filmen ’Guldregn’. Han var den voldelige og besidderiske Doktor Løwe i ’Flamberede hjerter’ – en rolle, han vandt en Robert for. Men han var måske mest kendt som den ondskabsfulde taxa-konkurrent Herman i tv-serien ’Taxa’.

Torben Jensen efterlader sig en datter.

Foto: Steen Jacobsen / Scanpix Denmark

Sille Lundquist

Sille Lundquist, topmodel

Den tidligere topmodel Sille Lundquist døde den 21. januar. Hun blev 47 år.

Hun begyndte sin modelkarriere som 18-årig i 1998 og arbejdede i nogle af verdens største modebyer, blandt andet Milano, New York og Paris.

Hun var model for brands som Triumph og Nivea og nåede også at optræde som dansepige i James Bond-filmen ’Tomorrow never dies’, før hun droppede modelkarrieren og begyndte at beskæftige sig med coaching og senere mindfulness.

Foto: Bent Midstrup / Scanpix Danmark

Mort Walker

Mort Walker, tegneserieforfatter

Tegneserieforfatteren Mort Walker døde 27. januar. Han blev 94 år.

Han stod bag den populære tegneseriestribe ’Basserne’, der handler om den dovne soldat Jens Fup og hans ejendommelige soldaterkammerater, der alle er udstationeret i Pløresødallejren.

Mort Walker brugte sit eget liv som inspiration til serien. Han måtte selv afbryde sine universitetsstudier for at gøre tjeneste i militæret i Italien under Anden Verdenskrig i 1943.

Foto: JØRGEN JESSEN / Scanpix Danmark

Prinsesse Elisabeth

Prinsesse Elisabeth

Prinsesse Elisabeth døde 19. juni. Hun blev 83 år.

Hun var kusine til dronning Margrethe og indgik i arvefølgen til den danske trone, hvor hun var den 12. og dermed sidste i rækken.

Prinsesse Elisabeth var ældste barn af arveprins Knud, barnebarn til kong Christian 10. og dronning Alexandrine og storesøster til grev Ingolf og grev Christian af Rosenborg.

Fra 1956 til 2001 arbejdede hun i Udenrigsministeriet, blandt andet på den danske ambassade i Washington D.C. og ved den danske FN-mission i Genève.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Miloš Forman

Miloš Forman, instruktør

Den tjekkiske instruktør Miloš Forman døde 13. april. Han blev 86 år.

Han fik sit store gennembrud i 1975 med klassikeren ’Gøgereden’, der havde Jack Nicholson i hovedrollen og vandt fem Oscar-statuetter.

Hans mest prisbelønnede film var dog ’Amadeus’ fra 1984, der fik hele otte Oscar-statuetter.

Han flygtede fra Tjekkiet i 1968, da et nyt styre gjorde Miloš Formans værker forbudt, og flyttede til USA i 1969, hvor han boede siden.

Foto: Martin Bureau / Scanpix Denmark

Nedim Yasar

Nedim Yasar, radiovært

Radioværten Nedim Yasar døde 19. november. Han blev 31 år.

Nedim Yasar blev skudt og dræbt i sin bil i Københavns nordvestkvarter.

Den 31-årige radiovært tilbragte en del af sin ungdom som kriminel og leder af banden Los Guerreros. Men som 25-årig forlod han banden, hvilket betød, at han levede under konstante trusler fra sine tidligere kriminelle kontakter.

Han blev efterfølgende vært på Radio24syv-programmet ’Politiradio’, hvor han brugte sin store viden om det kriminelle bandemiljø.

19. november afholdt han og kollegaen Marie Louise Toksvig en bogreception i forbindelse med Nedim Yasars selvbiografi ’Rødder – en gangsters udvej'. På vej hjem fra receptionen blev han skudt og dræbt. Tre mænd blev den 7. december sigtet for drabet og planlægningen af det.

Foto: Tobias Nicolai / Ritzau Scanpix

Teddy Edelmann

Teddy Edelmann, musiker

Musikeren Teddy Edelmann døde 1. januar. Han blev 76 år.

Hans største succes var 'Himmelhunden', som han hittede med i 1984. En sang, der var oversat fra det svenske nummer 'Änglahunden' af Hasse Andersson.

'Himmelhunden' toppede radioprogrammet 'Giro 413' i flere måneder.

Teddy Edelmann begyndte karrieren i 1950’erne med kunstnernavnet Rock Teddy, og senere spillede han i bandet The Ready Rock Boys.

Han deltog i melodigrandprix i 1993 med 'Går det ikke, så går det nok'.

Foto: Morten Winther / Ritzau Scanpix

Burt Reynolds

Burt Reynolds, skuespiller

Burt Reynolds døde 6. september. Han blev 82 år.

Han var et af 70’erne og 80’ernes helt store filmikoner og var blandt andet kendt for filmene ’Ud at køre med de skøre’ og ’Det vilde ræs’.

Han var på en og samme tid en sexet kvindebedårer og en slå-på-tæven-actionhelt og appellerede derfor både til det mandlige og kvindelige publikum. Gennem sin karriere måtte Burt Reynolds kæmpe for at få nogle mere seriøse roller.

Det lykkedes skuespilleren enkelte gange i film som ’Boogie nights’ og ’Udflugt med døden’.

Foto: Scanpix Denmark

Stan Lee

Stan Lee, tegneserieskaber

Tegneserieskaber Stan Lee døde 12. november. Han blev 95 år.

Han var manden bag Marvel Comics, hvor han var redaktør og hovedforfatter.

Her var han med til at skabe tegneserien om De Fantastiske Fire i 1961 sammen med tegneren Jack Kirby. Siden fulgte et hav af kendte og elskede tegneseriefigurer som Spider-Man, Hulk, Iron Man og X-Men.

Stan Lee har sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 2008 modtog han National Medals of Arts, som han fik overrakt i Det Hvide Hus af daværende præsident George W. Bush.

Foto: Valerie Macon / Ritzau Scanpix

Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad, erhvervsmand

En af de største svenske erhvervsfolk, Ingvar Kamprad, døde 27. januar. Han blev 91 år.

Han grundlagde Ikea i 1943, da han var 17 år.

Det første varehus åbnede i 1958 i Småland i byen Älmhult. Siden har Ikea bredt sig over hele verden og findes i dag i 29 lande fordelt på 355 varehuse.

I 2016 kunne Ingvar Kamprad fejre sin 90-årsfødselsdag med en formue på over 140 milliarder kroner. Han var dermed en af verdens rigeste personer.
I december 2017 modtog Ingvar Kamprad Nordens Sprogpris på vegne af Ikea. Møbelkæden fik prisen for at øge kendskabet til nordisk sprog, fordi virksomheden ikke oversætter de skandinaviske møbelnavne til engelsk.

Foto: Fabrice Coffrini / Ritzau Scanpix

Jeppe Bisgaard

Jeppe Bisgaard, dj og rapper

Dj, rapper, sangskriver og producer Jeppe Bisgaard døde 13. juli. Han blev 47 år.

Han var kendt i det danske hiphop-miljø som en engageret ildsjæl.

Jeppe Bisgaard var autodidakt, og ifølge musikmagasinet Gaffa begyndte han allerede at skrive om hiphop i det nu lukkede musikmagasin Mix i slutningen af 80’erne. I 1991 startede han pladeselskabet Soulpower Productions med Soulschock og Cutfather, og de udgav plader af blandt andre Cut’n’Move og Yasmin.

Jeppe Bisgaard var søn af den kendte radio- og tv-vært Hans Otto Bisgaard.

Foto: Anders Kristensen / Scanpix

John McCain

John McCain, tidligere senator

Tidligere senator og præsidentkandidat John McCain døde 25. august. Han blev 81 år gammel.

Han repræsenterede Arizona i både Senatet og Repræsentanternes Hus i 35 år.

Han forsøgte at blive USA's præsident to gange. Første gang han gik efter embedet, var i 2000, hvor Det Republikanske Parti endte med at vælge George W. Bush som dets præsidentkandidat.

Otte år senere, i 2008, stillede han op igen, men tabte præsidentvalget til Demokraternes kandidat, Barack Obama.

Under Vietnamkrigen blev han holdt som krigsfange i fem år, hvor han også blev udsat for tortur. Siden har han kritiseret amerikansk brug af tortur under George W. Bushs embedsperiode.

Foto: Brian Snyder / Ritzau Scanpix

George H.W. Bush

George H.W. Bush, amerikansk præsident

Den tidligere amerikanske præsident republikanske George H.W. Bush døde 30. november. Han blev 94 år.

Amerikanerne sagde ikke blot farvel til en tidligere præsident, men til en mand, der havde tjent USA i mere end 70 år.

For selvom Bush først og fremmest var kendt for sit præsidentembede, som han bestred 1989-1993, havde han et kilometerlangt og meget imponerede cv i nationens tjeneste.

Han nåede blandt andet at være CIA-direktør, FN-ambassadør og pilot i den amerikanske flåde under Anden Verdenskrig.

17. april i år mistede George H. W. Bush sin hustru Barbara. Parret efterlader sig fem børn, heriblandt George W. Bush, der ligesom sin far blev præsident i USA.

Foto: Scanpix Denmark

Anthony Bourdain

Anthony Bourdain, kok

Den verdenskendte kok og tv-mand døde 8. juni. Han blev 61 år.

Han var blandt andet kendt for sine prisvindende tv-serier ’Parts unknown’ og ’No reservations’ – sidstnævnte blev sendt på dansk tv under navnet ’Smag på…’.

Her rejste han rundt i hele verden og smagte på eksperimenterende og eksotisk mad. Han svingede sågar forbi den danske restaurant Noma og dedikerede næsten et helt afsnit af sin serie til den danske restaurant, som han var vildt begejstret for.

Foto: Angela Weiss / Scanpix Denmark

Montserrat Caballé

Montserrat Caballé, operasanger

Montserrat Caballé døde 6. oktober 2018. Hun blev 85 år.

Den spanske operasangerinde begyndte sin karriere i 1956 og er blevet kaldt en af sin generations dygtigste sopraner. Hun blev blandt andet kendt for sine optrædener i operetterne ’Faust’ og ’Lucrezia Borgia’.

Det helt store internationale gennembrud kom dog, da hun lavede popoperahittet ’Barcelona’ med Queen-forsangeren Freddie Mercury. Sangen blev også brugt ved sommer-OL i 1992 i Barcelona. Senere udgav Montserrat Caballé sange med både Johnny Logan og Helmut Lotti.

Foto: Stringer . / Ritzau Scanpix

Lys Assia

Lys Assia, sangerinde

Verdens første Eurovision-vinder, schweiziske Lys Assia, døde 24. marts. Hun blev 94 år.

Hun sang sig hele vejen til en førsteplads med nummeret ’Refrain’ i det europæiske melodigrandprix i 1956.

Det blev startskuddet på en lang karriere med omkring 20 millioner solgte plader.

I 1963 giftede hun sig med den danske hoteldirektør Oscar Petersen og besøgte Danmark imellem koncerter og cd-udgivelser.

Lys Assia fortsatte sin sangkarriere til trods for sin høje alder og deltog i det schweiziske melodigrandprix i 2012.

Foto: Ukendt / Scanpix Denmark

Rasmus Berg

Rasmus Berg, producer

Musikeren Rasmus Berg døde efter alvorlig sygdom 6. november. Han blev 45 år.

Han var en del af den succesfulde rapgruppe Den Gale Pose, der havde sin storhedstid i 90’erne med festhittet ’Spændt op til lir’, der stadigvæk bliver brugt til at sætte gang i dansegulvet til fester den dag i dag.

Efterfølgende producerede han musik for både internationale og danske stjerner som for eksempel Ice Cube, Eazy-E, Clemens og L.O.C.

Rasmus Berg efterlod sig sin hustru og to små døtre.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark

Louise Hart

Louise Hart, radiovært

Radiovært, sangerinde og blogger Louise Hart døde 8. november. Hun blev 39 år.

Hun begyndte karrieren som sangerinde og udgav flere album. Hun blev for alvor kendt, da hun sammen med Sebastian Klein blev tv-vært for børneprogrammet ’Hulter til bulter’ på DR-kanalen Ramasjang.

Senere blev hun radiovært på programmet ’Nattevagten’ på Radio24syv.

I 2016 blev hun ramt af brystkræft og besluttede sig efterfølgende for at blogge om sit sygdomsforløb. I foråret udgav hun desuden en ep med titlen 'Med mig overalt'.

Foto: Nordisk Film / TV 2

Jens Christian Skou

Jens Christian Skou, nobelprismodtager

Nobelprismodtageren Jens Christian Skou døde 28. maj. Han blev 99 år.

Han blev lektor på Fysiologisk Institut ved Aarhus Universitet 1947, som han var tilknyttet lige siden.

Her opdagede han den såkaldte natrium-kaliumpumpe, der er nødvendig for at få nerveceller til at fungere.

Den opdagelse vandt han nobelprisen i kemi for i 1997.

Foto: PALLE HEDEMANN / Scanpix Danmark

Bernardo Bertolucci

Bernardo Bertolucci, instruktør

Den italienske instruktør Bernardo Bertolucci døde 26. november. Han blev 77 år.

Han begyndte karrieren i 1962, men blev for alvor kendt med filmen ’Sidste tango i Paris’ fra 1972, som havde Marlon Brando i hovedrollen. Fire år senere kom filmen ’1990’ med endnu en ikonisk skuespiller, Robert De Niro, i hovedrollen.

Bertolucci kom flere gange under verbal beskydning på grund af de eksplicitte og til tider grænseoverskridende sexscener i filmene ’Sidste tango i Paris’ og ’The Dreamers’.

I 1987 instruerede Bertolucci filmen 'Den sidste kejser', som vandt hele ni Oscar-statuetter.

Foto: - / Ritzau Scanpix

Aretha Franklin

Aretha Franklin, sangerinde

Den amerikanske soulsangerinde Aretha Franklin døde 16. august. Hun blev 77 år.

Hun var kendt for sin stærke vokal og blev kaldt for ’Dronningen af soul’.

Allerede som 14-årig udgav hun sin første single, og herfra tog karrieren fart.

I slutningen af 60’erne udgav hun nogle af sine største hits, som tæller ’(You make me feel like) a natural woman’, ’I say a little prayer’ og ’Think’.

Aretha Franklins karriere endte med at strække sig over næsten seks årtier. Hun vandt 18 grammyer, solgte mere end 75 millioner albums og blev i 1987 indviet i 'Rock and Roll Hall of Fame' som den første kvinde.

Franklin efterlod sig fire sønner.

Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Paul Bocuse

Paul Bocuse

Den franske stjernekok Paul Bocuse døde 20. januar. Han blev 91 år.

I Frankrig kaldtes han for 'Gastronomiens Pave', og han har lagt navn til det uofficielle kokke-VM, den prestigefulde pris Bocuse d'Or.

Paul Bocuse anses for at være en af grundlæggerne af det nye franske køkken.

Han blev oplært af berømte kokke, men det var på familiens restaurant i Lyon midt i 1950'erne, at han blev kendt. En restaurant, han overtog som 22-årig.

I en selvbiografi afslørede han, at det ikke kun var i køkkenet, han tog for sig af retterne. Her fortalte han nemlig, at han en overgang havde haft tre koner på samme tid.

Foto: Rick Nederstigt / Scanpix

Jørgen ”Gamle” Hansen

Jørgen 'Gamle' Hansen, bokser

Jørgen 'Gamle' Hansen døde 15. marts. Han blev 74 år.

Han smadrede sig vej ind i boksehistorien, da han som 36-årig slog den regerende europamester, Dave Boy Green.

Han debuterede i 1969, og karrieren bød på i alt 92 kampe, hvoraf de 78 endte med en sejr til den danske bokselegende.

Karrieren sluttede i 1982 med en sejr over Perico Fernandez, da Jørgen 'Gamle' Hansen var 39 år.

I 2018 blev der lavet en film om ham med titlen 'Den bedste mand'. Rollen som Jørgen 'Gamle' Hansen blev spillet af skuespiller Mikkel Boe Følsgaard.

Foto: Bent K. Rasmussen / Scanpix

Merethe Stagetorn

Merethe Stagetorn, advokat

Forsvarsadvokat Merethe Stagetorn døde 29. juli. Hun blev 75 år gammel.

Merethe Stagetorn var en kendt, samfundsengageret advokat, der blandt andet forsvarede politikerne Mogens Glistrup og Peter Brixtofte, cykelrytteren Bo Hamburger og stifter af Tvind-imperiet Mogens Amdi Petersen.

Hun forsvarede også kunstmuseet Trapholt i Kolding, der udstillede guldfisk i en blender sat i en stikkontakt.

Ligeledes tog hun gerne voldtægtsforbrydere, drabsmænd og bandefolk som klienter.

- Alle har ret til et forsvar. Som advokat vinder jeg ikke en sag, det handler det ikke om. Det handler om at bruge juraen til at sikre en så retfærdig straf som muligt, sagde Merethe Stagetorn.

Foto: Brian Rasmussen / Scanpix Danmark

Davide Astori

Davide Astori, fodboldspiller

Den italienske landsholdsspiller Davide Astori døde 4. marts. Han blev 31 år.

Fodboldspilleren blev fundet død på sit hotelværelse forud for en kamp for sin klub Fiorentina.

Han nåede at spille 14 landskampe og score et mål for Italien.

På topplan repræsenterede han klubberne Cagliari, Roma og Fiorentina, hvor han også var anfører.

I alt nåede han at spille 379 kampe i den bedste italienske række, hvor han scorede otte mål.

Davide Astori efterlod sig en datter på to år.

Foto: Andrej Isakovic / Scanpix Denmark

Nils Wilhjelm

Nils Wilhjelm, tidligere minister

Tidligere industriminister Nils Wilhjelm døde 5. marts. Han blev 81 år.

Han var minister fra 1986 til 1989 under Schlüter-regeringerne. Han sad i Folketinget for Det Konservative Folkeparti fra 1987 til 1989.

Han blev desuden formand for det såkaldte 'Wilhjelmudvalget' i 2000 nedsat af Nyrup-regeringen. Et udvalg, der skulle lave en rapport, der kunne være grundlaget for regeringens handlingsplan for biologisk mangfoldighed og naturbeskyttelse.

Niels Wilhjelm var i mange år godsejer, da han i årene 1966 til 1995 ejede godset Orenæs på Falster.

I 1998 fik han titlen kommandør af 1. grad af Dannebrog.

Foto: Christian Als / Scanpix Danmark

Winnie Mandela

Winnie Mandela, hustru

Winnie Madikizela-Mandela, som var anti-apartheid-aktivisten Nelson Mandelas tidligere kone, døde 2. april. Hun blev 81 år.

Hun mødte Nelson Mandela i 1956. To år efter blev de gift og fik hurtigt to døtre. Ægteskabet varede indtil 1996.

Mens de fortsat var et par, levede de i ghettoområdet Soweto, hvor Winnie blev aktiv i partiet African National Congress' kvindeafdeling og i Føderationen af Sydafrikanske Kvinder.

Ligesom sin tidligere ægtemand har hun været en af Sydafrikas mest fremtrædende figurer i kampen mod apartheid. Ikke mindst i de 27 år, Nelson Mandela sad fængslet.

Foto: Scanpix Denmark

Lill-Babs

Lill-Babs, svensk sangerinde og skuespiller

En af Sveriges folkekære sangere og skuespillere Lill-Babs døde 3. april. Hun blev 80 år.

Hun havde sit store gennembrud i 1959 med sangen 'Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?'.

Hendes borgerlige navn var Barbro Svensson, og hendes kæle- og kunstnernavn blev til, fordi hun som lille blev kaldt 'Lillian' og 'Babsan'.

Hun deltog i det svenske melodigrandprix tre gange, og i 1961 vandt hun med sangen 'April, april'.

Foto: Poul Petersen / Scanpix Denmark

Per Kirkeby

Per Kirkeby, kunstner

Kunstneren Per Kirkeby døde 9. maj. Han blev 79 år.

Per Kirkeby var en anerkendt billedkunstner, digter, filmmager, billedhugger og geolog.

Selvom de fleste vil huske Per Kirkeby som kunstmaler og skulptør, var han først og fremmest uddannet som geolog fra Københavns Universitet i 1964. Noget, han senere har fortalt har gavnet ham i hans arbejde.

Han blev især kendt for store abstrakte malerier og store skulpturer.

Tidligere i år donerede Per Kirkeby sit righoldige arkiv til Museum Jorn i Silkeborg.

Foto: Bjarne Lüthcke / Scanpix Denmark

Niels Anker Kofoed

Niels Anker Kofoed, tidligere MF og minister

Den tidligere minister Niels Anker Kofoed døde 6. maj. Han blev 89 år.

I 1968 blev han første gang valgt ind i Folketinget for Venstre.

Fra 1973 til 1975 var han landbrugs- og fiskeriminister i Poul Hartlings regering. Senere blev han i årene '78-'79 og i '82 landbrugsminister igen af to omgange i henholdsvis Poul Schlüters og Anker Jørgensens regeringer.

Han sad desuden i Europa-Parlamentet fra 1989 til 1999.

Foto: Jan Jørgensen / Scanpix Denmark

Ole Thestrup

Ole Thestrup, skuespiller

Skuespilleren Ole Thestrup døde 2. februar. Han blev 69 år.

Han var en velbevandret skuespiller inden for både film, tv og teater. Han havde glansroller som den alkoholiserede Jeppe i 'Jeppe på bjerget', den gale jæger i 'Blinkende lygter' og den hidsige og upædagogiske gymnastiklærer i 'Busters verden'.

I 2017 modtog han den prestigefyldte skuespillerpris Lauritzen-prisen.

Han var åben om sit privatliv og fortalte blandt andet, hvordan i en årrække kæmpede med et alkoholmisbrug. Da han i 2017 blev ramt af lungekræft, stod han frem med et budskab til danske unge om at kvitte smøgerne, så de ikke skulle rammes af samme sygdom. Han efterlod sig to børn og flere børnebørn.

Foto: Johan Gadegaard / Scanpix Denmark (arkiv)

Kofi Annan

Kofi Annan, tidligere generalsekretær i FN

Tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan døde 18. august. Han blev 80 år.

Kofi Annan arbejdede næsten hele sit voksne liv i FN. Fra 1997 til 2006 var han generalsekretær i organisationen, som han også blev den første sorte leder af.

I 2001 fik han sammen med FN Nobels Fredspris for ”sit arbejde for en bedre organiseret og fredelig verden”.

Som leder af FN satte han fokus på menneskerettigheder, ligesom han opstillede såkaldte millenium-mål for at gøre fremskridt i kampen mod eksempelvis aids og malaria.

Han er senere blevet kritiseret for passivitet under folkemordet i Rwanda i 1994 med 800.000 myrdede og Srebrenica-massakren året efter, hvor han var vicegeneralsekretær.

Foto: Toby Melville / Scanpix Denmark

Jens Okking

Jens Okking, skuespiller og politiker

Skuespilleren Jens Okking døde 21. januar. Han blev 78 år.

Gennem sin karriere var Jens Okking på rollelisten i mere end 65 film og tv-serier.

Med 'Strømer' fik Jens Okking sit gennembrud. Her spillede han politibetjenten Karl Jørgensen. Rollen gav ham en Bodil for bedste mandlige hovedrolle i 1977. 

Han vandt i alt tre Bodil-statuetter for sine præstationer, senest som 62-årig i 2002 for sin hovedrolle i 'At klappe med een hånd'.

Jens Okking var også politiker. Indtil 1994 var han socialdemokrat, og i 1999 blev han valgt ind i Europa-Parlamentet for Junibevægelsen og senere Folkebevægelsen mod EU.

 

Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix Denmark

Piet van Deurs

Piet van Deurs, tv-vært

Journalist Piet van Deurs døde 22. februar. Han blev 87 år.

Han blev kendt som vært på tv-programmet 'Hvad er det'. Et program, hvor to hold af arkæologer skulle gætte på, hvad det var, de blev præsenteret for, og hvornår det var fra.

Han arbejdede på Danmarks Radio fra 1958 til 2001.

Piet Van Deurs modtog dronningens Arkæologiske Fonds Medalje i 1991. Året efter blev han ridder af Dannebrogordenen.

I 1994 blev han valgt som Årets Arkæolog.

Foto: Jørgen Jessen / Scanpix Danmark

Peter Hjørne

Peter Hjørne, advokat

Advokat Peter Hjørne døde 26. april. Han blev 74 år.

Han var kendt for at have især rockere som klienter, men også drabsmænd, narkohandlere, pædofile og andre ”kontroversielle” personer.

Han forsvarede blandt andre den forhenværende nazileder Jonni Hansen og drabsmand Peter Lundin. Den svenske gangster Clark Olofsson og faderen i Tøndersagen forsvarede han også.

I 2006 blev fik han 60 dages ubetinget fængsel for at give fortrolige oplysninger videre fra et grundlovsforhør. I den forbindelse fik han ligeledes frakendt retten til at være advokat i to år. I 2008 genoptog han sin karriere som advokat.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix Danmark

Nils Foss

Nils Foss, erhvervsmand og grundlægger

Erhvervsmand Nils Foss døde 16. maj. Han blev 90 år.

I 1956 grundlagde han Foss A/S sammen med sin far. Nils Foss var direktør i virksomheden fra starten og indtil 1968. En post, han bestred igen fra 1981 til 1990.

Virksomheden udviklede metoder til at teste fugt i korn, ligesom man lavede andre metoder til at automatisere analysemetoder i landbruget.

Imellem de to perioder, hvor han ledede familiekoncernen, var han direktør i FLSmidth i syv år.

På Berlingske Tidendes liste over de rigeste danskere i 2017 lå familien Foss nummer otte med en samlet formue på 12,3 milliarder kroner.

Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

Charles Aznavour

Charles Aznavour, sanger

Charles Aznavour døde den 1. oktober. Han blev 94 år. 

Den fransk armenske sanger blev kaldt 'Frankrigs Frank Sinatra'. Han blev opdaget af et andet fransk ikon, sangerinden Édith Piaf og udgav sit første album i 1946. 

Han har solgt over 100 millioner album med sange som "La Bohème", "Hier Encore", "La Mama". 

I udlandet var det dog det engelske nummer 'She' fra 1974, der var mest kendt. 

 

Foto: Mario Anzuoni / Ritzau Scanpix

Du kan se Susse Wold, Alex Vargas og Tim Christensen hylde de mange kendte vi mistede i år, i showet 'TV 2018: De største øjeblikke', der sendes den 30. december på TV 2. 

Opdatering: I en tidligere version af artiklen var skuespiller Jens Okking ikke nævnt. Han er nu blevet tilføjet.