Nyt forsøg: Demente skal videoovervåges, mens de sover

Med et videokamera over sengen kan plejepersonalet holde øje med de sovende demente uden at skulle ind på værelset. Patientforening kritiserer ideen.

Ib Svendsen er dement og bor på Lyngvejs Ældrecenter i Esbjerg.

Han er en af de demente beboere på ældrecentret, som skal deltage i et forsøg, hvor han skal overvåges om natten med et videokamera, der sender billeder af hans ansigt til nattevagten.

På den måde undgår plejepersonalet at vække Ib Svendsen, når de går ind til ham om natten for at se til ham.

Han er selv for dement til at sige, hvad han mener om at blive kameraovervåget, mens han sover. Men Ib Svendsens kone gennem 53 år er glad for nyskabelsen.

- Jeg synes, det er meget betryggende. Der kan jo ske så meget om natten. Og så synes jeg også, det er meget rart, at de ikke behøver at skulle ind og forstyrre, siger hustruen, pensionist Solveij Svendsen.

Forstyrrer søvnen

Esbjerg kommune har sat forsøget i gang, fordi man frygter, at man ligefrem kan forværre patienternes tilstand, hvis man kommer til at vække dem den ene nat efter den anden.

- Man banker jo på og går ind flere gange om natten. Så er der store chancer for, at beboeren ikke bare vågner, men måske også har svært ved at falde i søvn igen. Så er vi måske med til at forringe tilstanden, og det duer jo ikke, siger formanden for Esbjerg kommunes Sundhed og Omsorgsudvalg Olfert Krog (DF).

Krænker privatlivet

I Alzheimerforeningen er de imidlertid meget skeptiske over for forsøget:

- Du skal have lov til at have dit privatliv i fred, uden at andre uden dit vidende blander sig i det. Når man laver videoovervågning, uden at du kan give dit samtykke, så trænger du ind på andre menneskers privatliv. Fordi du har en demenssygdom, er du altså ikke et mindre menneske end andre. Du har de samme rettigheder som alle andre, siger formanden for Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen.

Foreningen vil nu bede den ansvarlige minister se på forsøget og sikre, at alle regler bliver overholdt.

'Ude ved en grænse'

Esbjerg Kommune er kun en af flere frikommuner på dette område, der vil lave forsøg med natovervågning med video. Både i Aarhus og Randers arbejder man med lignende tanker. 

Men man gør det bestemt ikke uden at tænke sig grundigt om, forsikrer den ansvarlige udvalgsformand fra Esbjerg:

- Jeg kan sagtens forstå bekymringen. Den har vi også selv haft. Vi er ganske klar over, at vi er ude ved en grænse, som måske ikke skal overtrædes. Men vi synes ikke, vi kan lave noget, der ligner omsorgssvigt, ved at banke på og forstyrre søvnen, siger Olfert Krog.