Danskeres kolesteroltal er 20 procent højere efter jul
Ni af ti skulle i behandling, hvis de fik målt kolesteroltal i første uge af januar, viser ny forskning.
De omfangsrige julemiddage med fed og sukkerrig mad sætter et tydeligt spor i kroppen, har danske forskere nu vist.
Efter juleferien er danskeres kolesteroltal steget med hele 20 procent.
Det skriver Politiken fredag på baggrund af en ny undersøgelse.
- Det er helt vildt. Men også foruroligende, at så mange mennesker spiser sig til et så højt kolesteroltal, siger læge Anne Langsted til Politiken.
Hun står bag undersøgelsen sammen med forskerne Signe Vedel-Krogh, Camilla J. Kobylecki og Børge G. Nordestgaard.
Skyldes den fede kost
Studiet er netop udgivet i det internationale tidsskrift Atherosclerosis.
Forskerne fra afdeling for klinisk biokemi på Herlev og Gentofte Hospital har undersøgt 25.764 personer mellem 20 og 100 år fra København og omegn.
Det er sket som led i en stor befolkningsundersøgelse, Herlev-Østerbro-undersøgelsen, som blev påbegyndt i 2003.
- Folk er mødt op til undersøgelsen gennem hele året, og vi har målt kolesteroltal på alle. Her kunne vi se, at kolesteroltallet var hele 20 procent højere lige efter julen i forhold til om sommeren, siger Anne Langsted.
Hun er ikke i tvivl om, at det skyldes kosten:
- Spiser man fed mad og særligt fedt fra dyr: smør, fløde og fedt kød, så stiger kolesteroltallet betragteligt, siger hun til Politiken.