Kun ni kommuner har indført anonym tip-ordning

16x9
Tidligere efterretningsofficer og næstformand i Veron, Anders Kærgaard, håber, at flere kommuner vil indføre en whistleblowerordning i fremtiden. Foto: Svante Lyngsie / TV 2

Tidligere whistleblower Anders Kærgaard frygter, at manglende whistleblowerordninger i landets kommuner vil få medarbejdere til at tie.

En whistleblowerordning skal sikre, at medarbejdere kan fortælle om det, hvis de oplever mobning, økonomisk kriminalitet eller andre kritisable forhold på deres arbejdsplads, uden at blive straffet for det. 

Men det er kun et fåtal af de danske kommuner, som har indført en sådan ordning. Det viser en opgørelse fra Politiken

Ud af landets 98 kommuner har ni af dem indført en whistleblowerordning. Flere kommuner afviser at indføre muligheden for at tippe anonymt, fordi de ikke ønsker at ødelægge tilliden blandt medarbejderne i kommunen. 

Whistleblower frygter, at folk tier

I 2015 modtog den tidligere efterretningsofficer Anders Kjærgaard Menneskerettighedprisen for at være stået offentligt frem og afsløret, at danske officerer havde filmet og overværet irakeres mishandling af civile under en omstridt militæraktion i Irak i 2004. 

Efterfølgende blev han idømt bøder, truet med fængselsstraf og afskediget fra sit job i Forsvaret efter 25 års tjeneste. Han mistede også venner og familie. 

- Det har haft enorme omkostninger. Jeg har stort set ikke noget tilbage af det liv, jeg havde før, siger han. 

Anders Kjærgaard er i dag næstformand i Veron, som er en frivillig organisation, der hjælper whistleblowere. Og han mener, at det er en fejl, at der ikke findes whistleblowerordninger i alle landets kommuner. Han frygter, at manglen på en whistleblowerordning vil få kommunale medarbejdere til at lade være med at fortælle, hvis de opdager kritisable forhold på deres arbejdsplads. 

- Det kan jo blandt andet betyde, at de ulovligheder, der allerede foregår, vil blive ved med at foregå. Der bliver ikke mulighed for at rydde op, siger Anders Kjærgaard til TV 2.

Det samme gør Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der organiserer 450.000 offentligt og privat ansatte. 

- Jeg synes, vi skal beskytte medarbejderne ved at give dem en mulighed for at kunne henvende sig anonymt, siger hun. 

Ni kommuner har anonym linje

Seks kommuner har valgt at indføre en anonym whistleblowerordning, mens tre kommuner har indført en ordning i en prøveperiode. 

Whistleblowerordning i landets kommuner

En af de kommuner, der har en whistleblowerordning, er Københavns Kommune. Og det har de gode erfaringer med. De seneste syv år har det resulteret i 141 indberetninger. 

- Vi har fået afsløret bedragerisager, og vi har fået afsløret, at medarbejdere i nogle tilfælde har købt ind på kommunens kreditkort til privat forbrug, siger Lars Weiss, gruppeformand for Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation. 

Den tidligere whistleblower Anders Kærgaard håber, at flere af landets kommuner vil indføre en whistleblowerordning i fremtiden. For det mener han, der er behov for.

- I de her sager er det desværre næsten altid sådan, at den eneste, der ender med at betale en pris, når sagen og støvet har lagt sig, er whistlebloweren. De fleste andre glider af på den, siger han. 

Ingen ny lov på vej

Det er kun finansielle virksomheder, der er forpligtede til at indføre en whistleblowerordning. I det offentlige er det op til de enkelte myndigheder selv at beslutte, om der skal indføres en ordning eller ej.  Og det er der ikke udsigt til, at politikerne på Christiansborg vil lave om på. 

Venstres retsordfører, Preben Bang-Henriksen, afviser, at en kommunal whistleblowerlinje skal gøre lovpligtig. 

- Når vi har nedsat en kommission med repræsentanter fra FTF, højesteretsdommere, professorer og fagforeninger, der enslydende siger, at man ikke skal lovgive omkring whistleblowerordninger, så vil jeg gerne se meget håndfaste beviser for det modsatte.Jeg synes, whistleblowerordninger er en ganske udmærket idé, men vi skal ikke trække noget ned over de enkelte kommuner. Jeg synes, de selv skal komme i gang de steder, de mener, det er relevant, siger han. 

Gentofte tror på åbenhed og ærlighed

I Gentofte mener borgmester Hans Toft ikke, at der er et behov for en linje til anonyme tips. Og det kan hverken Anders Kærgaards ønske eller Københavns Kommunes gode erfaringer ændre på.

- Vi har en ordning, der bygger på åbenhed og tillid i hele vores organisation, og så længe, vi har det, så synes vi, det fungerer, siger han. 

Ifølge ham handler det om, at jo mere åben og ærlig en virksomhedsultur, man har, jo mindre er risikoen for, at der sker snyd eller andre hændelser, som skaber behovet for en whistleblowerordning.

- Vi har ikke haft dårlig erfaring med det, men den dag, vi måtte få det - ingen kan give garantier - så har vi også en aftale om, at vi tager det op igen, siger Hans Toft.