Julens største rejsedag er i gang - sådan undgår du den værste trafik

Der vil være mange bilister og togrejsende på farten 2. juledag - særligt omkring middag er der pres på.

Julemaden er spist og gaverne pakket op. Derfor er det for mange danskere også blevet tid til en vende næsen hjemad efter nogle dage i familiens lag.

2. juledag tager trafikken for alvor til - især fra vest mod øst. Og omkring middag forventer Vejdirektoratet, at der er trængsel på vejene.

- Fra 10-14 er der mest tryk på. Hvis der ikke sker noget, burde trafikken glide, men så snart, der opstår en prop, vil der komme kø. Det kan for eksempel skyldes et uheld eller nogen, der har tabt noget, siger vagthavende hos Vejdirektoratet Brit Osted Nielsen til TV 2.

Flere knudepunkter

Der er knudepunkter flere steder i landet, hvor man som bilist skal være særligt opmærksom.

Herunder ruten mellem Århus og Vejle, Trekantområdet, henover Fyn mod Storebælt, Vestmotorvejen og Køge Bugt Motorvejen ind mod København og ruten fra færgen ved Sjællands Odde ligeledes ind mod hovedstaden.

For netop at undgå en prop, anbefaler den vagthavende, at bilisterne sørger for at holde god afstand og opdaterer sig på trafikken.dk.

- Men folk kører generelt pænt. Og så er vi heldige, at der ikke er glatte veje. Det vil lette trafikken i år, siger hun.

Det kan også være en fordel først at køre afsted efter klokken 14, hvis man gerne vil undgå den værste trafik. 

DSB lover plads til pakker

Også i togene er det store rejsedag 26. december, og her er det ligeledes fra øst mod vest, turen går for de fleste, oplyser trafikinformationschef hos DSB, Tony Bispeskov.

- Cirka ved 10-11 tiden begynder de fleste at tage af sted fra Jylland henover Fyn. Nogle timer senere bliver det travlt på Sjælland, siger han til TV 2.

Ifølge informationschefen kan årets julegavehøst også sagtens komme med op at køre, selvom der er mange julerejsende. For flere vælger at bestille pladsbillet i juledagene, hvilket har givet DSB en bedre mulighed for at indrette togene efter antallet af rejsende.

- Jo flere, der har valgt en afgang, jo flere vogne har vi selvfølgelig sat på. Så vi er helt klar til dagen i dag, siger han og oplyser samtidig, at der stadig er pladser at få.

Selvom det er 26. december, der er rejsedag for de fleste, bliver den skarpt forfulgt af 27. december, hvor næsten lige så mange forventes at være på farten.