Butikker over hele landet siger nej til kontanter fra klokken 20
Regel har gjort ansatte i supermarked mere trygge.
Siden en ny lov om reglerne for, hvornår butikker skal tage imod dine hundredkronesedler og tyvere, trådte i kraft 1. januar 2018, har omkring 250 butikker over hele landet meddelt Finanstilsynet, at de gerne vil benytte sig af muligheden for at sige nej til kontanter mellem klokken 20 og 6.
Det er primært Rema1000s butikker i hele landet samt Spar og 7/11-butikker, der kun tager imod kort uden for dag- og de tidligere aftentimer.
- Vores medarbejdere er blevet væsentligt mere trygge, og kunderne har taget rigtig godt imod det, siger sikkerhedschefen for Rema1000-butikkerne, Peter Bruun, til DR P4 København.
I Rema1000 i Farum mødes kunderne af nogle store skilte, hvor der står, at butikken ikke tager imod kontanter efter klokken 20. Købmand Kenneth Rasmussen er glad for, at butikken har fået muligheden for at benytte de nye regler.
- Det har betydet, at vi har været i stand til at øge vores sikkerhed, siger Kenneth Rasmussen til DR P4 København.
Selvom røverier ikke har været et stort problem i butikken i Farum, så handler det om at også at sikre sig fremover:
-Tankstationer og banker er blevet kontantløse, så vi butikker er nogle af de eneste steder, hvor det er muligt at finde kontanter, forklarer Kenneth Rasmussen.
Vil gerne have frit valg
Selvom Dansk Erhverv er glad for, at alle butikker kan sige nej til kontanter mellem klokken 22 og 6 - og butikker i udvalgte postnumre kan sige nej allerede fra klokken 20 - så de gerne, at butikkerne frit kan vælge, hvornår de putter mønter og sedler i kasseapparatet.
- Vi ønsker, at man ændrer lovgivningen, så butikkerne selv kan vælge, hvornår de vil tage imod kontanter hele døgnet, siger chefkonsulent hos Dansk Erhverv Henrik Sedenmark.
For det vil have stor betydning, hvis butikkerne kan sige nej til kontant flere timer i døgnet, er holdningen hos Dansk Erhverv.
- For butikkerne vil det betyde en større sikkerhed for medarbejderne, for røvere går efter kontanter, så hvis vi får kontanterne ud, er risikoen mindre, forklarer Henrik Sedenmark.
Og det synspunkt bakker også sikkerhedschef for Rema1000 Peter Bruun og købmand Kenneth Rasmussen op om:
- Hos mig kunne det godt give mening, at det for eksempel var fra klokken 18, hvorimod det ikke giver mening andre steder, så jeg synes, det burde være op til den enkelte butik at afklare det her, siger Kenneth Rasmussen.