Samfund

Ventetider til psykolog slår rekorder

Ventetiden kan koste samfundet dyrt, advarer Dansk Psykolog Forening.

Hjertet hamrer derudad, sveden driver og for hvert åndedrag føles det som om, at ilten er ved at slippe op.

Sådan lyder nogle af de mest almindelige symptomer på angst. En folkesygdom der ifølge Sundhedsstyrelsen rammer hver tiende én gang i livet.

For nogle er der tale om en engangsoplevelse, mens angsten for andre bliver så forstyrrende, at den praktiserende læge vurderer, at vejen ud går gennem en psykolog.

Knap 81 dage venter patienter med let eller moderat angst eller depression på, at psykologen har tid til at tage dem ind. Det er en ny rekord. I hvert fald inden for de seneste fem år, hvor Dansk Psykolog Forening har opgjort ventetiden.

Hvor der i 2013 i gennemsnit var 7,2 ugers ventetid på at blive set af en psykolog efter henvisning, var der i november i år 11,5 ugers ventetid i gennemsnit.

Ventetiden koster samfundet

Eva Secher Mathiasen, der er formand i Dansk Psykolog Forening kalder udviklingen "alvorlig":

- Ventetiden er for lang. Den har hele tiden været lang, men den er for lang nu. Når jeg siger sådan, så er det fordi, den ventetid, man bliver udsat for som patient, kan ende med at gøre tilstanden værre, end den var i udgangspunktet, siger hun.

Psykologernes formand mener, at ventetiden koster dyrt - ikke kun for den enkelte men også for samfundet.

- Dels bliver det dyrere at behandle, når vedkommende endelig kommer til psykologen, og dels stiger risikoen for at komme til at stå uden for arbejdsmarkedet, siger hun.

Dårlig selvtillid

Også i psykiatrifonden kender man til ventetiden og dens konsekvenser for den enkelte.

- Det sætter sig fast, siger psykiatrifondens formand, Anne Lindhart:

- Selvtilliden bliver dårligere, og man kommer til at trække sig fra det sociale liv, og det fører til yderligere konsekvenser for den enkelte, siger hun.

Hos regeringspartiet Liberal Alliance er man klar over problemet:

- Det duer bestemt ikke. Det er vigtigt, at man får hurtig hjælp. Det er vi også meget opmærksomme på på Christiansborg, siger May-Britt Kattrup, sundhedsordfører for Liberal Alliance, der dog mener, at det er regionerne, der har ansvaret for at sikre, at der er de psykologer, der skal til.

- Man kunne lade pengene følge borgeren, så man kan vælge mellem de psykologer, der er uddannet til at hjælpe folk og ikke kun de psykologer, som regionerne har valgt, lyder det fra ordføreren.

Det er ikke kun ventetiden for patienter med angst eller depression, som er steget i løbet af de seneste år. Patienter med henvisninger, der blandt andet skyldes seksuelle overgreb, trafikuheld og selvmordsforsøg, er også steget. Den ligger nu på 9,6 uger i gennemsnit. I 2013 lå den på blot 5,4 uger.