Samfund

Julen en god forretning for forlystelsesparker

Ifølge Dansk Erhverv viser tal fra Danmarks Statistik, at salget i december måned steg med 46 procent i årene fra 2013 til 2017.

Åbent i juledagene er en god forretning for attraktioner som Tivoli, Den Blå Planet, Zoologisk Have og den Gamle By i Aarhus.

Salgstallene i december er steget kraftigt i de senere år hos de danske forlystelsesparker og lignende attraktioner, som blandt andet julemarkeder. Det viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Dansk Erhverv. Alene i årene 2013 til 2017 er decembersalget steget med 88 millioner kroner, hvilket svarer til en stigning på hele 46 procent.

Ifølge Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi hos Dansk Erhverv, er det primært danskerne, der aflægger besøg i for eksempel Tivoli og Zoologisk Have i dag, juleaftensdag.

- En dag som i dag, den 24. december, er det nok i væsentlig grad danskerne, der er på besøg i Tivoli og i Zoologisk Have. Men i resten af december måned som helhed er det turisterne, der trækker, siger Lars Ramme Nielsen.

- December er blevet en meget populær turisme-måned i Danmark. Måneder som oktober og december er rigtig vigtige og rigtig store og en af grundene til, at Danmark er et ret stort turisme-land - også internationalt, siger han.

Nu holder Bakken også juleåbent

Tivoli har holdt juleåbent de seneste 25 år, og i år er Bakken nord for København også kommet med. For første gang holdes der i år åbent i juleweekenderne på Bakken, dog ikke den 23. og 24. december.

Juleaftensdag er det danskerne, der går i Tivoli og i Zoologisk Have. Men resten af december er det turisterne, der trækker.

- Vi har været defineret som en sommerpark altid. Nu har vi fået mulighed for at have åbent uden for sommerhalvåret, og der er det jo oplagt at have juleåbent, siger Niels-Erik Winther, der er direktør på Bakken, til TV 2.

Det er en miljøgodkendelse for halvandet år siden og en lokalplan, der gør, at Bakken nu kan kalde sig selv for en sæsonpark i stedet for en sommerpark.

En succes

Og det har været en succes for Bakken.

- Jeg hører ikke nogen, som ikke har fået indfriet deres forventninger. Nu er vi jo et åben park, så vi har ikke et konkret tal. Men vi snakker om over 150.000 gæster, vil jeg mene. Men det er første år, så det er en rejse, vi tager på, siger Niels-Erik Winther.

Det har også krævet en større millioninvestering af gøre Bakken juleklar.

- Vores struktur er lidt sjov. Det er jo 48 selvstændige teltholdere, og jeg er direktør for A/S Dyrehavsbakken, som er driftsselskabet, og vi har jo brugt nogle millioner på at skabe hygge, så har de enkelte teltholdere også brugt penge på det, så et eksakt beløb har jeg ikke, men det er et tocifret millionbeløb, siger Niels-Erik Winther.

For første gang holder Den Gamle By i Aarhus åbent juleaftensdag.

Den Gamle By holder åbent

I Aarhus holder Den Gamle By for første gang åbent juleaftensdag - i dag er der åbent til klokken 15.

- Der er mange, der har prikket os på skulderen, og vi har gerne villet gør det. Nu er der opbakning fra personalet, og nu prøver vi for første gang i år, siger Thomas Bloch Ravn, museumsdirektør i Den Gamle By i Aarhus.

- Den Gamle By er et sted, hvor man se julens historie. Vi tror på, vi kan skabe en tradition, siger Thomas Bloch Ravn, der håber på, der kommer 1000 mennesker på premieredagen.