Samfund

Venligboer i massiv shitstorm - klagede over flæskesteg i kasser med julehjælp

Skal der være svinekød i julehjælpskasser, som gives til flygtningfamilier med muslimsk baggrund?

Marina Paulsen, der er menigt medlem af SF i Næstved samt medstifter af Venligboerne i samme by, er blevet mødt med usædvanlig mange negative reaktioner på Facebook efter et opslag, hvor hun undrer sig over indholdet af de julehjælpskasser som den lokale forening Svovlstikkerne har uddelt til trængte familier.

Opslaget har i skrivende stund fået flere end 4.600 kommentarer. De fleste negative. Nogle endog meget negative.

Julehjælpskasserne i Næstved, der uddeles af den lokale forening Svovlstikkerne, indeholder både leverpostej, flæskesteg, medisterpølse, hakket svinekød, kartofler, appelsiner, hakket oksekød og en and.

Men flere af modtagerne, blandt andet en syrisk familie Marina Paulsen kender, er muslimske flygtningefamilier, som derfor ikke spiser svinekød, hvorfor det undrer venligboeren, at der bliver brugt midler på "at støtte de danske konventionelle svinekødsproducenter", som hun skriver på Facebook.

- Det giver ikke mening, at man bruger så stor en del af de indsamlede penge til julehjælp på svinekød og bare giver det over en kam til alle. Jeg giver jo heller ikke bevidst en gave til nogen, som jeg ved, de ikke vil tage imod eller ikke vil blive glade for, siger Marina Paulsen til TV 2 og understreger, at hun i denne sag alene udtaler sig som privatperson og ikke som venligboer.

Ifølge hende har Svovlstikkerne og folkekirkerne ellers flere gange udtalt, at de ikke skelner mellem religion og etnicitet, når de uddeler julehjælp.

Hun mener, at sammensætningen af julehjælpskasserne kan gøre bedre.

- Det ville være så simpelt, at når man alligevel ansøger og afleverer CPR-nummer, at man også kunne sætte et kryds på en liste, om man ønsker svinekød, kylling eller vegetar, siger Marina Paulsen.

Afstemning

Bør der ved uddeling af julehjælp tages hensyn til at folk spiser forskellige ting?

Spild af svin

Opslaget som hun skrev tæt på klokken 10 lørdag formiddag, blev hurtigt kommenteret flittigt og mange af brugerne kritiserer Marina Paulsen voldsomt for hendes holdning.

Det fik hende til senere lørdag til at opdatere sit opslag for uddybe, det hun oprindeligt havde skrevet. Overfor TV 2 pointerer hun, at det er hendes synspunkt og ikke flygtningfamilierne, der brokker sig.

- De er meget taknemmelige. Det er mig, der synes, det er forkert, at en masse svin skal lade livet, for at de kan deles ud til nogle mennesker, som ikke spiser det alligevel, siger Marina Paulsen.

Samtidig understreger hun, at det jo ikke kun er flygtningfamilier, som ikke spiser svinekød, men at mange danske familier er vegetarer eller veganer.

Jeg giver jo heller ikke bevidst en gave til nogen, som jeg ved, de ikke vil tage imod

Marina Paulsen, Stifter Venligboerne Næstved

Alligevel fortsatte det med flere hadske kommentarer, så hun lørdag aften var nødsaget til at opdatere sit opslag igen og gav udtryk for, at hun var chokeret over de mange reaktioner hendes opslag havde afstedkommet.

- Jeg har været politisk aktiv i mange år og ytret mange holdninger, og jeg har aldrig oplevet noget, der kommer i nærheden af det her, siger Marina Paulsen til TV 2.

Skyder ikke efter frivillige

Svovlstikkerne er en lille hjælpeorganisation, som udelukkende består af frivillige.

Deres julehjælpskasser beskrives som et komplet måltid mad til en hel familie juleaften samt til en julefrokost i dagene derefter plus legetøj til alle børnene. Foreingen uddeler typisk 500-600 kasser med julehjælp hvert år.

Marina Paulsens opslag er heller ikke en kritik af dem, forklarer hun.

- Jeg synes, det er et fantastisk arbejde folkekirkerne og Svovlstikkerne gør i Næstved, og jeg er også meget engageret i deres arbejde selv. Min hensigt er ikke at provokere, siger hun.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Svovlstikkerne uden held.