Samfund

Forældre skal give skolen karakterer

Karaktererne skal blandt andet gives for støjniveau i klassen og antallet af vikartimer.

Karaktergennemsnit, resultater i nationale tests og statistikker over, hvor meget computerudstyr skolen råder over.

Forældre har i dag flere muligheder for at teste kvaliteten af undervisningen, når der skal vælges skole. Men fremover skal det også være muligt at se, hvordan andre forældre har vurderet skolen.

Det foreslår regeringen, der i begyndelsen af det nye år vil fremlægge en ledelsesreform, som gør det muligt for forældre til at give karakterer til børnenes skoler.

Forældrene skal blandt andet vurdere støjniveauet i klasserne og antallet af vikartimer, lyder det i udspillet. Resultaterne skal offentliggøres på nettet, så alle kan se dem.

- Så man kan se, hvad forældrene henne på min lokale folkeskole mener, hvis jeg står og skal vælge folkeskole til mit barn. Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal putte med den slags eller gemme det væk, siger innovationsminister Sophie Løhde (V), der står bag forslaget.

Vi vil egentlig meget hellere bruge vores krudt og energi på børnene og på at lave en god skole for børnene

Dorte Andreas, næstformand i skolelederforeningen

Fokus på børnene

Skoleledernes næstformand, Dorte Andreas, har svært ved at få øje på behovet for det nye karaktersystem.

- Det oplever jeg faktisk ikke, at skolerne putter med. Vi har nogle skoleledere, som er meget opmærksomme på at lave gode skoler. Vi oplever virkelig, at skolerne er ambitiøse.

Hun opfordrer forældrene til at tage dialogen direkte med lærere og skoleledere, hvis der er noget, som forældrene er utilfredse med. Målinger risikerer derimod at koste på kvaliteten, siger hun.

- Vi vil egentlig meget hellere bruge vores krudt og energi på børnene og på at lave en god skole for børnene. Det vigtige for os er, at fokus ligger på børnene, siger hun.

Forældre tilfredse

Omvendt er der blandt de forældre, TV 2 har talt med, begejstring for muligheden for at sætte tal på lærernes arbejde.

Salgschef Roelof Venhoften er far til to sønner, som begge går i folkeskole.

- Vi bliver allesammen målt på vores præstationer, så det synes jeg absolut er vigtigt, siger han og fremhæver, at ordningen også vil gøre det muligt at for forældrene at give udtryk for tilfredshed med skolen.

Regeringen har ambitioner om at udvikle ordningen, så det i fremtiden bliver muligt at se tilfredshedsmålinger for hele den offentlige sektor på nettet.