Samfund

Mødre donerer brystmælk på Facebook

Diætist forstår godt kvinderne, men opfordrer dem til at tænke på børnenes sundhed.

Nybagte mødte går nye veje for at skaffe modermælk til deres spædbørn. Over de seneste år er flere grupper dukket op på Facebook, hvor kvinder donerer de dyrebare dråber til hinanden.

En af disse grupper er ’milkshare - udveksling af modermælk til babyer og børn’, hvor kvinder, der har en overproduktion af modermælk, kan donere til kvinder, der ikke producerer nok.

20-årige Sandra Sørensen fra Aarhus er en af de kvinder, som bruger gruppen. Hun er mor til Mynthe på et halvt år og producerede ikke selv nok brystmælk til sin nyfødte pige. Hun har modtaget fire portioner modermælk fra en donor.

- Da Mynthes mave ikke kunne klare modermælkserstatningen, blev jeg anbefalet gruppen af en veninde. Jeg har det helt fint med, at mit barn får modermælk fra en anden kvinde. Man skriver altid sammen først, og vi har en stor tillid til hinanden i gruppen. Desuden mødes man jo altid med donoren, når mælken skal afleveres, siger Sandra Sørensen til TV 2.

- Jeg har aldrig haft nogen betænkeligheder eller ubehagelige oplevelser ved at modtage mælk igennem gruppen. Vi bliver jo tjekket og skal udfylde en formular, inden vi bliver optaget i gruppen. Jeg kan trygt anbefale det til andre, der står i samme situation som mig.

Donor: - Hun stod med tårer i øjnene

33-årige Channie Hedeman Andersen fra Hinnerup har doneret modermælk i ’milkshare’-gruppen og er først og fremmest glad for, at hun kan hjælpe andre.

- Jeg har tre børn og har aldrig haft problemer med at producere mælk. Jeg har den grundlæggende indstilling, at man skal hjælpe andre, hvis man kan. Og det kan jeg her. Første gang jeg donerede, stod aftageren med tårer i øjnene. Det er i sig selv rigelig belønning for mig, fortæller hun til TV 2.

- Vi havde snakket lidt først på Messenger, og jeg fortalte, at jeg havde doneret til andre tidligere. Blandt andet til Skejby Sygehus. Så hun vidste, jeg var tjekket og i orden. Gruppens fundament er hjælpsomhed, tillid og forståelse. Modermælkserstatning er et fint produkt, men jeg forstår godt, at kvinder helst vil give deres barn den ægte vare.

Et hjertebarn

Sanne Toudal Simonsen fra København startede selv med at efterspørge modermælk i gruppen for et års tid siden. I dag er hun administrator i gruppen.

- Den er blevet mit hjertebarn. Jeg forsøger at udvikle gruppen, så den kan hjælpe så mange som muligt. Blandt andet ved at opsætte klare regler for, hvordan vi omgås hinanden derinde. Tilliden mellem donorer og modtagere i gruppen er helt afgørende, siger Sanne Toudal Simonsen til TV 2.

Hun har blandt andet lavet en formular, som man skal udfylde for at blive medlem af gruppen. Den omhandler sundhedsforhold, spisevaner, rygning, alkoholvaner og lignende. En anden hovedregel i gruppen er, at der ikke må være et økonomisk incitament. Det er med andre ord strengt forbudt at tage betaling for mælken.

Netop økonomi er en af årsagerne til, at disse grupper er opstået. Det er nemlig en dyr affære, hvis man skal købe brystmælk i det offentlige system. Her går mælken primært til spædbørn og for tidligt fødte.

1000 kroner literen i det offentlige

Kun Hvidovre Hospital sælger modermælk til private, og det til en literpris på cirka 1000 kroner. Anne Bille Olin er klinisk diætist på Kvindemælkcentralen og er primært positiv over for private grupper som ’milkshare’, men opfordrer mødrene i gruppen til at tænke sig om, inden de modtager brystmælk fra fremmede.

- Mors mælk er det bedste for babyen, andre kvinders mælk er det næstbedste. Brystmælk indeholder en masse gode antistoffer og stamceller, som modermælkserstatning ikke gør. Så jeg forstår godt de her kvinder. Men det er meget vigtigt, at de tænker skridtet videre, når det kommer til børnenes sundhed, siger Anne Bille Olin til TV 2.

- Der kan gemme sig rester af medicin, røg, alkohol og kemi i modermælken i disse grupper. Jeg vil ikke fraråde mødrene at benytte sig af muligheden, men må gøre opmærksom på, at der er en reel risiko for, at der kan skjule sig uhensigtsmæssige stoffer i den her mælk.

Det er netop grunden til, at mælken på Hvidovre Hospitals Kvindemælkcentral koster omkring 1000 kroner literen. For donorerne her får taget blodprøver, og mælken bliver testet og renset, inden den sælges til private.