GO'

Anne Dorte Michelsen forstår krænket forsker: - Lige den linje er heller ikke min yndlings

Sangerinden Anne Dorte Michelsen mener ikke, at den danske sangskat tager skade af at blive diskuteret - faktisk synes hun, det er fantastisk.

En forsker på Copenhagen Business School (CBS) blev krænket, da sangen 'Den danske sang er en ung blond pige' blev sunget på uddannelsesinstitutionen.

Hun mener, at teksten er ekskluderende for hende som mørklødet kvinde. En kritik, der indtil videre ikke har mødt megen forståelse fra politikere.

Men nu får forskeren opbakning af sangerinden Anne Dorte Michelsen.

- Jeg ved godt, at det er poesi og ikke er ment sådan, men jeg kan godt følge tankegangen om det ekskluderende. Lige den linje er heller ikke min yndlings, siger hun i 'Go' aften Danmark'.

- Det er i det hele taget en sang, der hele tiden svinger mellem at være fuldstændig fantastisk og så være en lille smule for bombastisk moraliserende.

Man må gerne diskutere sangen

Sangen er skrevet af Kai Hoffman i 1924 og senere genindspillet af blandt andre Anne Dorte Michelsen.

Det er fantastisk, at der overhovedet er nogen, der gider diskutere

Anne Dorte Michelsen, sangerinde

Og selvom sangerinden holder meget af den, så mener hun stadig, det er okay, at stille spørgsmålstegn ved den gamle højskolesang.

Ifølge Anne Dorte Michelsen går der ikke noget tabt på den bekostning.

- Jeg synes faktisk, at det er fantastisk, at der overhovedet er nogen, der gider diskutere de her sange, siger hun.

- Det er noget pjat

Sådan ser man dog ikke på det hos flere af Folketingets medlemmer. Justitsministeren, Søren Pape Poulsen (K), mener rent ud sagt, at "det er noget pjat".

- Jeg bliver så træt. Troede virkelig, det var satire - men nej. Hvad bliver det næste? skriver han blandt andet i et opslag på Twitter.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) går ind for rummelighed og vil ikke dømme mennesker på hudfarve eller religion, men man skal kunne rumme den danske sangskat, skriver han på Facebook.

Første vers af "Den danske sang er en ung blond pige"

- Den danske sang er en ung blond pige 

hun går og nynner i Danmarks hus,

hun er et barn af det havblå rige

hvor bøge lytter til bølgers brus. 

Den danske sang når den dybest klinger,

har klang af klokke, af sværd og skjold.

I mod os bruser på brede vinger

en saga tone fra hedenold.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, hvis der fremover ikke kan synges efter højskolesangbogen (herunder nr. 162) på CBS, står der videre.

Statsministeren er samtidig chokeret over uddannelsesinstitutionens håndtering af sagen.

Leder undskylder

Efter forskeren var blevet krænket af sangen, valgte CBS's viceinstitutleder, Mads Mordhorstat, at undskylde. Beskeden til Kristeligt Dagblad lød, at sangen "næppe ville blive sunget igen".

Efterfølgende afviste han dog i et opslag på Facebook, at man har indført nye regler på universitetet som følge af hændelsen med 'Den danske sang er en ung blond pige'.

- Der var ikke nogen, hverken blandt de ansatte eller i ledelsen, som var af den opfattelse, at den skulle føre til ændringer i forhold til regler eller andet. Modsat af hvad Kristelig Dagblad skriver, førte den netop ikke til en ’æreskrænkelsessag’, skriver han og tilføjer, at han mener, Kristelig Dagblad har strammet hans udtalelser.

Rektor Per Holten-Andersen forsikrer da også, at højskolesangbogen fortsat vil blive brugt.

- Det er en del af vores kulturarv, så det ville være fuldstændig naturligt – også som udlænding - at være med til at opleve danskere synge sange fra højskolesangbogen, siger han til TV 2.