Samfund

"Chokeret" Løkke forsvarer højskolesang, der krænkede forsker

Kulturminister Mette Bock mener, at episoden viser et samfund, der er ved at falde fra hinanden.

En forsker på Copenhagen Business School(CBS) har følt sig krænket over, at der på uddannelsesinstitutionen blev sunget sangen 'Den danske sang er en ung blond pige', der er skrevet af Kai Hoffman i 1924.

Hun mener, at sangen er ekskluderende for hende som mørklødet kvinde, skriver Kristeligt Dagblad.

Episoden fik hende til at tage sagen op, og hun fik efterfølgende en undskyldning af den lokale leder på CBS.

Men det var ikke nødvendigt. Det mener flere politikere, blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Han skriver på Facebook, at han går ind for rummelighed og ikke vil dømme mennesker på hudfarve eller religion, men at man må kunne rumme den danske sangskat.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, hvis der fremover ikke kan synges efter højskolesangbogen (herunder nr. 162) på CBS, skriver han.

Han erklærer sig "chokeret" over, at den lokale leder på CBS siger, at han ikke kan forestille sig, at sangen vil blive sunget igen.

Under fødselsdagsfejringen på Københavns Rådhus blev 'Den danske sang' sunget for dronningen af flere kor. Video: Carina Buus

CBS dropper ikke sangbogen

I et skriftligt svar sendt til TV 2 udtaler handelshøjskolens rektor, Per Holten-Andersen.

- CBS dropper ikke Højskolesangbogen. CBS er et mangfoldigt universitet med plads til forskellige meninger, højt til loftet og fri debat, slår han fast.

Højskoleklassiker

'Den danske sang er en ung blond pige' beskrives på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside som værende "blandt de populæreste danske sange".

Den er lavet på et digt af samme navn af Kai Hoffmann og fik sin melodi af den danske komponist Carl Nielsen i 1926.

Første vers af "Den danske sang er en ung blond pige"

- Den danske sang er en ung blond pige 

hun går og nynner i Danmarks hus,

hun er et barn af det havblå rige

hvor bøge lytter til bølgers brus. 

Den danske sang når den dybest klinger,

har klang af klokke, af sværd og skjold.

I mod os bruser på brede vinger

en saga tone fra hedenold.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) måtte kigge på historien om, at den kunne være krænkende, to gange for at gennemskue, om der var tale om satire. Det var det ikke.

- Stop det. Bare stop. Hvis vi ikke længere må synge vores sange, så stopper festen. SYNG, skriver ministeren på Facebook.

Kulturminister Mette Bock(LA) kalder episoden for "fuldstændig latterlig".

- Det er helt ude af proportioner. Vi er kommet så langt ud i identitetsdiskussionen og krænkelseskulturen, at vores samfund er ved at falde fra hinanden.

- Jeg er blevet voldsomt vinklet

Det var viceinstitutleder Mads Mordhorst, der undskyldte for sangvalget.

Han afviser, at man har indført nye regler på universitetet som følge af hændelsen med 'Den danske sang er en ung blond pige', skriver han på Facebook.

- Der var ikke nogen, hverken blandt de ansatte eller i ledelsen, som var af den opfattelse, at den skulle føre til ændringer i forhold til regler eller andet. Modsat af hvad Kristelig Dagblad skriver, førte den netop ikke til en ’æreskrænkelsessag’, skriver han og tilføjer, at han mener, Kristelig Dagblad har strammet hans udtalelser.

Slutteligt slår Mads Mordhorst fast, at han går ind for så få begrænsninger af ytringsfriheden som muligt.

- Det er min opfattelse, at et universitet er et sted, hvor der skal være højt til loftet, frie meningsudvekslinger og så få regler som mulig, skriver han på Facebook.