Blachman om omdiskuteret højskolesang: - Skal vi blive til Sverige? Det ender vi jo med

Ungdommen har mistet sin selvtillid, mener musikproducer Thomas Blachman. Derfor er den også alt for nem at krænke - og det er forældrenes skyld.

- Det er en klassiker, og derfor er det uklædeligt. Skal vi blive til Sverige? Det ender vi jo med. 

Musikproducer Thomas Blachman mener, at krænkelseskulturen har taget overhĂĄnd. 

Thomas Blachman

  • 55 ĂĄr
  • Jazzmusiker, komponist og producer
  • Uddannet pĂĄ Berklee College of Music i Boston
  • Dommer i 'X Factor' siden 2008
  • Har lavet tv-programmerne 'Blachman' (2013), 'Mentor' (2013), 'Luk mig ind – det er Blachman' (2015) og 'Blachman pĂĄ skemaet' (2018)
  • Har udgivet bøgerne ’Længe leve den kreative masse' om folkeskolen og den sĂĄkaldte oprørsbiografi ’Det kolossale menneske’ sammen med Torben Steno
  • Har senest designet 'I øjenhøjde-stolen' til børn og unge
  • Far til Henry pĂĄ 17 og Ramona pĂĄ 12 ĂĄr

Senest er en kvindelig forsker pĂĄ Copenhagen Business School (CBS) blevet krænket over, at højskolesangen 'Den danske sang er en ung blond pige' blev sunget pĂĄ universitetet. Selv om sangen er fra 1924, mener hun, at den er ekskluderende for hende som mørklødet kvinde, skriver Kristeligt Dagblad.

Men Thomas Blachman begræder, at krænkelseskulturen nu fĂĄr lov at gøre indhug i musikken. Det fortæller han i talshowet 'Lippert' pĂĄ TV 2 News.

- Det er en fin lille sang skrevet i mellemkrigstiden, siger han om den omdiskuterede højskolesang.

- Vi har jo en historie. Skulle vi sĂĄ ogsĂĄ holde op med at synge 'Tre smĂĄ kinesere pĂĄ Højbroplads'? Eller skulle man holde op med at læse Jørgen Clevins børnebøger? Vi er for store til at være sĂĄ smĂĄ, siger Thomas Blachman, der selv er kendt for at gĂĄ til grænsen som dommer i underholdningsprogrammet 'X Factor'. 

- Men jeg har selvfølgelig heller aldrig krænket nogen. Aldrig nogensinde. Jeg er fuldstændig ren, pĂĄstĂĄr han. 

Unge mangler selvtillid

Til januar vil han igen tone frem pĂĄ de danske tv-skærme, nĂĄr han sætter sig i dommerstolen i 'X Factor'. Denne gang foregĂĄr det pĂĄ TV 2. Han har været med i mere end et ĂĄrti og bedyrer, at han netop har holdt fast i programmet sĂĄ længe, fordi han har et ønske om at hjælpe og ikke mindst opdrage pĂĄ den danske ungdom. 

Jeg er skaldet og har halvjødisk baggrund. Men netop derfor skal der grines af mig. Og jeg skal have lov til at grine tilbage.

Thomas Blachman

Men ungdommen har ændret sig, siger han. Og netop forandringen har gjort det lettere at krænke dem. Derfor er hans job ogsĂĄ mere aktuelt end nogensinde før, mener Thomas Blachman. 

- Den 15-ĂĄrige, der kommer ind til 'X Factor' i dag, er mere bange for at tage et selvstændigt valg. Og det er jo i virkeligheden det, det handler om: At man tager selvbestemmelse over sit eget liv. De har brug for en tillid, for fanden, og selvtillid. Og det hjælper jeg dem med. 

Men skylden ligger ikke hos børnene. Han peger i stedet mod forældrene - hans egen generation - som har mistet format: 

- Min generation er ikke trĂĄdt i karakter. De har privatiseret lykken og raget til sig. Vi har det i virkeligheden ikke sĂĄ godt med os selv, og vi er bange for at miste vores børn. Jeg er en følsom mand i overgangsalderen. Jeg er skaldet og har halvjødisk baggrund. Men netop derfor skal der grines af mig. Og jeg skal have lov til at grine tilbage. Det format bliver vi nødt til at have. Ellers bliver vi smĂĄ tosser, siger han og konkluderer: 

- Vi mangler at give vores børn den form for tillid og fortælle dem, at det hele nok skal gĂĄ. 

Sammen med sangeren Oh Land og produceren Lars Ankerstjerne er Thomas Blachman dommer i 12. sæson af 'X Factor', der vises på TV 2 fra 4. januar.