TV 2-undersøgelse: Udlændinge står bag kædesvig for millioner

Personer med udenlandsk baggrund står ofte bag kædesvig, viser undersøgelse. Nu skal fokus rettes mod udlændinge, som begår økonomisk kriminalitet.

En undersøgelse af samtlige domme for kædesvig fra 2016 og 2017 viser med al tydelighed, at der er ét klart fællestræk mellem de dømte.

Ud af otte dømte for kædesvig er de seks med udenlandsk baggrund.

I den undersøgte periode er den danske stat blevet snydt for 150 millioner kroner, ifølge domsudskrifter.

Flere retsordførere vil på baggrund af undersøgelsen, som TV 2 har lavet, have fokuseret politiets efterforskning, så de mere målrettet skal gå efter de befolkningsgrupper, der tilsyneladende har specialiseret sig i kædesvig.

- Vi skal jo ikke være naive. Jeg synes, vi bliver nødt til at sige åbent og ærligt, at der er nogen med en særlig kulturel baggrund, som begår bestemte former for kriminalitet. Derfor bliver danske myndigheder nødt til at være gearet til og have blik for denne type kriminalitet, siger retsordfører Trine Bramsen fra Socialdemokratiet.

Venstre og Dansk Folkeparti er enige og vil have en særlig fokus rettet mod personer med udenlandsk baggrund, der begår kædesvig.

Kædesvig: sådan foregår det

Kædesvig er en måde at snyde i skat.

Kriminelle opretter selskaber, typisk indenfor rengøring, håndværk eller transport.

I det første selskab udføres reelt arbejde, men for at undgå at betale skat af indtægterne skjuler bagmændene sig bag fiktive direktører, såkaldte stråmænd.

Så fører de indtægterne fra det første selskab gennem flere andre selskaber, inden de til sidst overfører pengene til sig selv.

Når myndighederne opdager, at der ikke er betalt skat, er det for sent.

Pengesporet er svært at følge, stråmandsdirektørerne er ofte forsvundet, og der er ingen spor af bagmændene.

- Jeg vil da forvente, at politiet koncentrerer deres efterforskning om de udlændinge og de nationaliteter, som spiller ind her, siger retsordfører Preben Bang Henriksen fra Venstre. 

- Jeg synes, det er helt vildt, at så mange har en anden oprindelse end dansk. Det fortæller jo noget om de udfordringer, vi har med udlændingepolitikken, siger Peter Kofod Poulsen fra Dansk Folkeparti. 

En stor sag

Politikernes udmelding kommer, efter at en af danmarkshistoriens største sager om kædesvig i dag begyndte i retten i Glostrup.

Ud af de sytten tiltalte i sagen er flere personer med udenlandsk baggrund. Blandt andet er der tale om en række personer med pakistansk baggrund, som er tiltalt for at have lavet skatte- og momssvindel samt hæleri for op mod en halv milliard kroner.

Sagen skulle egentlig have kørt i Københavns Byret - men her blev retssalen for lille på grund af de mange tiltalte i sagen. 

- Det er en stor sag om organiseret økonomisk kriminalitet, og i hvert fald en af de største sager, jeg har haft, sagde specialanklager Maria Cingari foran byretten i Glostrup. 

De formodede bagmænd nægter sig skyldige.

Pakistansk familie i Dragør

Anklagemyndigheden mener, at svindlen blandt andet er begået af personer med relationer til den samme pakistanske familie fra hovedstadsområdet.

Flere af de tiltale bor - eller har boet - i en større villa med havudsigt i Dragør. Villaen har en offentlig ejendomsvurdering på over syv millioner kroner.

En sammentælling viser, at politiet har beslaglagt ikke mindre end 26 ejendomme fra de tiltalte i sagen. De beslaglagte ejendomme har en samlet offentlig ejendomsvurdering på 82 millioner kroner. De fleste af ejendommene er ejet af medlemmerne af den pakistanske familie.

Millionerne strømmede ind

Svindlen skulle være foregået ved, at de tiltalte har undladt at betale skat i en lang række selskaber.

Selskaberne har ifølge anklageren fungeret som underleverandører inden for rengørings- og transportbranchen, hvor de er blevet brugt til at udstede fiktive fakturaer. Imens millionerne er strømmet ind, har de tiltalte - stadig ifølge anklageren - undladt at betale skat.

Pengene blev så kørt gennem forskellige vekselbureauer og udenlandske konti, inden de formodede bagmænd trak pengene ud igen.

Da myndighederne opdagede, at noget var galt, viste det sig, at der var indsat fiktive direktører, altså stråmænd, i ledelsen af selskaberne, så det var sværere for myndighederne at finde de ansvarlige.

De tiltalte nægter sig alle skyldige. 

Svindel for 150 millioner kroner

TV 2s undersøgelse er lavet ved at indhente samtlige tilgængelige domme for kædesvig i perioden 2016 og 2017.

Undersøgelsen viser, at én person med dansk baggrund blev dømt for kædesvig i perioden. Han havde begået kædesvig for i alt 14 millioner kroner.

En anden person, som bærer et marokkansk navn, samt seks andre personer med udenlandsk baggrund, blev i samme periode dømt for kædesvig for i alt 136 millioner kroner. 

Undersøgelsen stemmer overens med Rigspolitiets National Strategisk Analyse 2017, hvor der i afsnittet om kædesvig står følgende:

"Fra efterforskning af blandt andet momskarruselsvig, kædesvig og hvidvaskunderretninger er der eksempler på, at de organiserede kriminelle netværk, der optræder i sager om økonomisk kriminalitet, ofte har familiemæssige relationer og samarbejdspartnere i udlandet".

Diskriminerende at gå efter udlændinge

Mens flere partier mener, at politiet skal fokusere deres kræfter på at efterforske specifikke befolkningsgrupper, mener Enhedslisten, at det er diskriminerende:

- Man kan ikke sige, at én bestemt befolkningsgruppe begår en bestemt kriminalitet. Det er diskrimination, siger retsordfører Rosa Lund.

Enhedslisten vil til gengæld hæve strafferammen fra otte til tolv år inden for visse former for økonomisk kriminalitet.

Partiet bakker også op om - sammen med Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet - at tilføre flere ressourcer til at bekæmpe økonomisk kriminalitet.

- Vi skal tilføre flere ressourcer, fordi det kan ikke være rigtigt, at man kan slippe afsted med at svindle med vores allesammens penge. Økonomisk kriminalitet er lige så slemt som alle andre kriminalitetsformer, siger Rosa Lund.

De nyeste tal fra Skat viser, at man sidste år opdagede kædesvig for 794 millioner kroner. Det er den største sum nogensinde.