Samfund

Snart kan det være helt slut med at få målt temperatur bagi

Øretermometre er efterhånden af så god kvalitet, at de er ligeså pålidelige som de rektale termometre.

Så er der godt nyt til de fleste, der skal have taget deres temperatur på hospitalet. Nu er det nemlig slut med at få et termometer op bagi for at tjekke, om du har feber.

Tre ude af fire patienter kan fremover nøjes med at få tjekket temperaturen i øret. En af dem er John Andersen.

- Det har jeg det udmærket med. Det er meget hurtigere, meget nemmere og mere bekvemt, siger John Andersen til TV 2.

På Sygehus Sønderjylland har overlæge og professor Christian Backer Mogensen undersøgt temperaturen på 1586 patienter i både endetarm og i øret. Resultatet viser, at de nyeste generationer af øretermometre er lige så pålidelige som de rektale termometre. 

- Det er meget, meget hurtigere for sygeplejerskerne at måle det i øret, og det er mere behageligt for patienterne, at man kan nøjes med at lægge øre til, siger Christian Backer Mogensen.

Mindre smitterisiko

Derudover har det også stor betydning for den smitterisiko, der følger med, når temperaturen måles i endetarmen.

- Når de trækker termometret ud igen, kan de risikere at forurene både lagen, dyne og hænder. Får de ikke vasket hænder, har vi en spredning af bakterier, fortæller overlægen.

Undersøgelsen, der er den hidtil største i verden på området, har dog kun testet professionelle øretermometre, som bruges på hospitalet. Det gælder altså ikke dem, man kan købe i butikkerne.

- Det er altså en helt anden kvalitet, vi har. Så man kan ikke bare overføre vores resultater og så sige, nu kan alle bruge øretermometre derhjemme for at se, om ens barn har feber eller ej. Der må man stadig tage kampen, lyder det fra Christian Backer Mogensen.

Bredes ud til andre sygehuse

Nu skal metoden bredes ud til andre hospitaler, og det glæder John Andersen, at flere patienter i fremtiden undgår at skulle smide bukserne, når temperaturen skal tages.

- For mig er det lige meget, om det er det ene eller andet sted, men der er nogen, der vil føle, at det er blufærdigt at ligge med en vis del bar, siger han til TV 2.

Den nye forskning betyder dog ikke, at man helt kan undgå rektale temperaturmålinger. Øremålingen kan nemlig kun vise, om der er feber. Hvis det er tilfældet, så skal den nøjagtige temperatur stadig måles rektalt.

Øretermometre er efterhånden af så god kvalitet, at de er ligeså pålidelige som de rektale termometre. Video: David Buch